Wat wordt beschouwd als een goed salaris in Duitsland? [Detailed 2022 Guide]

Relevante artikelen

Dus je vraagt ​​je af wat een goed salaris in Duitsland is? Misschien heb je een baan aangeboden gekregen en wil je niet minder krijgen dan het gemiddelde salaris in Duitsland, of wil je weten hoeveel geld je nodig hebt om je basiskosten te dekken? Met een goed salaris in Duitsland kun je je de levensstijl veroorloven die je wilt. Alles boven de 47.700 euro per jaar (bruto) plaatst u in het bovengemiddelde inkomen van Duitsland. In deze gids gaan we dieper in op de salarissen in Duitsland, zodat je beter kunt beoordelen waar je staat en of je moet onderhandelen over je salaris met je toekomstige werkgever. ☺️

Wat wordt in Duitsland als een goed salaris beschouwd?

Als je aan tien mensen vraagt ​​wat een goed salaris in Duitsland is, krijg je tien verschillende antwoorden; dit is een zeer subjectieve vraag en het antwoord hangt af van levensstijl en locatie. In sommige steden verdien je meer; de gemiddelde kosten van levensonderhoud kunnen echter ook hoger zijn. StepStone, een vacaturesite in Duitsland, deed in 2021 een salarisonderzoek waarbij ze 250.000 salarisgegevenspunten analyseerden. In hun rapport ondervroegen ze Duitsers en ontdekten dat 43% zei tevreden te zijn met hun jaarlijkse brutosalaris van 64.253 euro. 41% van de Duitsers zegt niet tevreden te zijn met hun salaris van 49.630 euro per jaar. Dus hoewel ze in Duitsland bovengemiddeld verdienen, vonden ze dat niet genoeg. Als u op zoek bent naar het antwoord op hoeveel dingen in Duitsland kosten, hebben we een gedetailleerde gids geschreven over de kosten van levensonderhoud in Duitsland, waar u kunt beoordelen hoeveel u kunt verwachten aan dingen uit te geven. Als u vanuit het buitenland naar Duitsland verhuist en een arbeidscontract heeft, moet u weten dat u een minimumloon zou moeten ontvangen om uw werkvergunning of Europese blauwe kaart te krijgen.

Salarisvereiste voor blauwe kaart in Duitsland

Het minimum brutosalaris in Duitsland voor een Europese blauwe kaart is 56.400 euro per jaar. Voor veelgevraagde beroepen op het gebied van wiskunde, informatica, natuurwetenschappen, techniek en humane geneeskunde (exclusief tandheelkunde) geldt voor de Europese blauwe kaart een lager minimum brutosalaris van 43.992 euro per jaar.

Salarisvereiste voor werkvergunning in Duitsland

Als u niet in aanmerking komt voor de Europese blauwe kaart, moet uw Duitse werkgever u hetzelfde salaris betalen als uw Duitse collega’s. Om uitbuiting te voorkomen is dit een van de vele dingen die het Duitse federale arbeidsbureau controleert voordat uw toekomstige werkgever toestemming geeft om u daadwerkelijk in dienst te nemen.

Wat is het minimumloon in Duitsland?

Per 1 oktober 2022 is het minimumloon in Duitsland 12,00 euro per uur. De regering heeft verklaard dat het minimumloon na de wijziging op 1 oktober 2022 de komende 15 maanden stabiel zal blijven en pas in januari 2024 opnieuw zal worden beoordeeld. Volgens het Duitse federale bureau voor de statistiek zullen voltijdse werknemers werk gemiddeld 41 uur per week. Het bruto minimumloon voor een voltijdse werknemer op een maand van vier weken zou dus 1.968 euro zijn. Deeltijdwerkers werken gemiddeld 19,5 uur per week, waardoor hun minimumloon 936 euro bedraagt.

Wat is het gemiddelde loon in Duitsland?

Volgens Statista bedroeg het gemiddelde bruto jaarsalaris in Duitsland in 2021 47.700 euro per jaar, ofwel 3.975 euro per maand. Bovenstaande cijfers zijn voor heel Duitsland. Het gemiddelde brutoloon zal echter sterk afhangen van uw locatie, professionele ervaring, opleiding, grootte van het bedrijf en geslacht. Ja, je leest het goed: geslacht.

Gemiddeld brutosalaris in Duitsland naar geslacht

Net als in elk ander deel van de wereld worstelt ook Duitsland om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen. Hoewel er in Duitsland veel initiatieven zijn om de kloof te overbruggen, tonen studies nog steeds aan dat mannen meer verdienen dan vrouwen. Gemiddeld verdienen mannen 49.752 euro per jaar (bruto) en vrouwen 42.936 euro per jaar (bruto). Als u een bedrijf wilt vinden dat ernaar streeft de loonkloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen en diversiteit in hun bedrijf te waarderen, kunt u de vacatures bekijken in een geweldig initiatief genaamd 50inTech.

Gemiddeld brutosalaris in Duitsland op locatie

Ook de locatie speelt een grote rol in het gemiddelde inkomen in Duitsland. Volgens de website gehaltsvergleich.com is het gemiddelde brutosalaris in de meest populaire steden voor expats: München: 46.752 euro per jaar (bruto)Düsseldorf: 45.468 euro per jaar (bruto)Stuttgart: 47.580 euro per jaar (bruto)Hamburg : 41.976 euro per jaar (bruto)Frankfurt: 47.856 euro per jaar (bruto)Berlijn: 37.800 euro per jaar (bruto)

Grafiek met het gemiddelde bruto jaarinkomen in de meest populaire steden in Duitsland voor expats.Gemiddeld bruto maandsalaris in populaire expatsteden in Duitsland Nu is het belangrijk om te benadrukken dat de kosten van levensonderhoud in elke stad ook heel verschillend zijn. München en Frankfurt zijn bijvoorbeeld de duurste steden van Duitsland. Ter vergelijking: Berlijn en Düsseldorf zitten in het midden. Gerelateerde gids: beste steden om in 2022 in Duitsland te wonen [For Expats]

U kunt ook een website zoals Numbeo gebruiken om de kosten van levensonderhoud te controleren in de stad in Duitsland waar u naartoe wilt verhuizen. In Duitsland worden maandelijks hoge belastingen en sociale premies op je salaris ingehouden (ongeveer 40%). En het brutoloon is niet wat je op je bankrekening ziet staan. U kunt een online rekenmachine gebruiken om een ​​schatting te maken van uw beschikbaar inkomen (bedrag na betaling van belastingen en sociale bijdragen).

Gemiddeld brutosalaris in Duitsland naar beroep en werkervaring

Je maandsalaris is ook afhankelijk van je beroep en ervaringsniveau. Hieronder vindt u een lijst met enkele van de meest populaire beroepen in Duitsland voor expats. U kunt op elke link klikken, die u naar Gehalt.de brengt, een website met gedetailleerde informatie over hoeveel u kunt verwachten te verdienen in uw beroep. Als u uw beroep hierboven niet vindt, kijk dan op Gehalt.de.

Gemiddeld brutosalaris in Duitsland naar bedrijfsgrootte

Volgens een onderzoek dat in 2019 is uitgevoerd door de vacaturewebsite Stepstone, is de grootte van het bedrijf van grote invloed op het feit of u een boven- of onder het gemiddelde loon krijgt. Bedrijven met 500 werknemers of minder betalen ongeveer 10% minder dan gemiddeld. Bedrijven met 501-1.000 werknemers betalen ongeveer 2% bovengemiddeld. En een corporate bedrijf met meer dan 1.000 werknemers betaalt ongeveer 16% meer dan het gemiddelde loon. Neem dit met een korreltje zout, want het hangt sterk af van het bedrijf en je beroep. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat productmanagers en IT-managers in grote bedrijven ver boven het gemiddelde verdienen.

Is 60.000 euro een goed salaris in Duitsland?

60.000 euro per jaar wordt in Duitsland als een goed brutosalaris beschouwd, aangezien het ver boven het gemiddelde salaris van 47.700 euro per jaar voor het hele land ligt. De meeste Duitsers die 60.000 euro of meer verdienen, zijn heel blij met hun salaris. Of dit salaris voldoende voor u is, hangt echter af van uw levensstijl en de grootte van uw gezin. Bijvoorbeeld uw dieet, vervoer, entertainmentopties, grootte en locatie van uw appartement, hoe vaak u winkelt, enz.

Wat is uw koopkracht met uw salaris in Duitsland?

Uw salaris in Duitsland zegt misschien niet veel als u niet weet hoeveel goederen en diensten u ermee kunt kopen. Dus laat me een economisch concept introduceren dat koopkrachtpariteit wordt genoemd. Maak je geen zorgen; Ik zal niet diep ingaan op dit concept en zal proberen het zo eenvoudig mogelijk te houden. Koopkrachtpariteit (PPP) is een maatstaf die in de macro-economie wordt gebruikt om het aantal goederen en diensten dat u in verschillende landen kunt kopen, te vergelijken. Economen maken een mand met goederen en diensten die in elk land kunnen worden gekocht en gebruiken deze als basis voor hun vergelijking. Het is een zware klus om met deze statistiek te komen, en het is niet perfect; het is echter de beste die we hebben gevonden om u een idee te geven van hoe ver uw euro’s u kunnen brengen in Duitsland. De meest populaire koopkrachtpariteitsratio is de Big Mac Index. Dus hoe kun je de prijs van een burger gebruiken om je koopkracht in Duitsland te berekenen? In onze onderstaande berekeningen moeten we ervoor zorgen dat we met dezelfde valuta werken, dus we zullen alles moeten omrekenen naar Amerikaanse dollars. Stap 1: we gaan uitzoeken hoeveel Big Macs je in jouw land kunt kopen met je huidige salaris. Vind de prijs voor de Big Mac in Amerikaanse dollars in jouw land. Ik heb hieronder een geselecteerde lijst verzameld:
– VS: US $ 5,81
– VK: US $ 4,53
– India: € 2,55
– Mexico: € 3,34
– Turkije: US $ 1,86
– Duitsland: US $ 4,95
Zet uw nettosalaris om in Amerikaanse dollars. Deel uw huidige nettosalaris in Amerikaanse dollars door de prijs van de Big Mac in uw land. Het resultaat zal u vertellen hoeveel Big Macs u momenteel in uw land kunt kopen. Stap 2: we moeten berekenen hoeveel Big Macs je in Duitsland zou kunnen kopen. Als je al een baan hebt aangeboden, maak dan een schatting van je beschikbare inkomen (nettosalaris) met een online calculator. Zet je netto-inkomen om in Amerikaanse dollars. Deel je netto-inkomen in Amerikaanse dollars door de prijs van de Big Mac in Duitsland (4,95 Amerikaanse dollars). Het resultaat zal u vertellen hoeveel Big Macs u in Duitsland kunt kopen met uw baanaanbieding. Voorbeeld: Laten we nu eens kijken naar een voorbeeld om dit concept beter uit te leggen. Ik kom uit Guatemala en verdien een uitzonderlijk goed netto maandsalaris van 20.000 Quetzales (Guatemalteekse valuta), wat gelijk staat aan ongeveer 2.600 US dollar. De Big Mac-prijs in Guatemala is 3,38 dollar. Zodat ik met mijn inkomen in Guatemala 769 burgers zou kunnen kopen. Stel je voor dat ik een baan aangeboden krijg in Duitsland voor 57.000 euro per jaar (bruto); dit is iets boven de minimumdrempel voor een Europese blauwe kaart. De vacature is voor Düsseldorf, dat in Noordrijn-Westfalen ligt. Ik ben alleenstaand en betaal geen kerkbelasting. Met behulp van de salariscalculator schat ik dat mijn netto maandinkomen 2.934,90 euro of 3.244,27 US dollar zal zijn. Met dit salaris zou ik met mijn inkomen in Duitsland 655 hamburgers kunnen kopen. Nu op het eerste gezicht is het duidelijk dat mijn koopkracht in Duitsland zal afnemen omdat ik als het ware minder hamburgers zal hebben. Wat in deze berekening echter belangrijk is om te benadrukken, is dat het resultaat een algemeen gevoel van levensstandaard geeft en geen rekening houdt met de levenskwaliteit in elk land. Kwaliteit van leven is een van de belangrijkste redenen waarom mensen naar Duitsland verhuizen, aangezien er veel socialezekerheidsdiensten zijn waar ze van kunnen profiteren, onderwijs gratis is, er weinig corruptie en geweld is. Dus ja, in Guatemala zou ik een hogere koopkracht hebben omdat de kosten van diensten lager zijn, en ik zou een bovengemiddeld salaris verdienen. Dus ik zou een regelmatige schoonmaakdienst en een oppas kunnen hebben (als ik kinderen had). Het gezondheids-, politieke en onderwijssysteem behoren echter tot de slechtste ter wereld. Dus aan het einde van de dag heb ik liever minder hamburgers om te eten en een hoge levenskwaliteit dan veel hamburgers in een gevaarlijke en corrupte omgeving.

Laatste gedachten

Alleen jij kunt beantwoorden of een salaris goed voor je is of niet. U moet rekening houden met uw kosten van levensonderhoud, besteedbaar inkomen, koopkracht en kwaliteit van leven in een land. Ik hoop dat deze gids je heeft laten zien wat het gemiddelde brutosalaris voor je beroep in Duitsland is, zodat je je op je gemak voelt bij het aanvaarden van de baanaanbieding of je gemachtigd voelt om te onderhandelen over een hoger salaris waarmee je meer hamburgers kunt kopen 🍔.

Relevante artikelen