Würzburg: De mooiste bezienswaardigheden op een rij

Würzburg: De mooiste bezienswaardigheden op een rij

Als u graag geniet van beeldende kunst en wijn, dan is een bezoek aan Würzburg in Duitsland een ideale optie. De stad staat bekend om zijn barokke en rococo-architectuur. Het Residenz-paleis, een 18e-eeuws paleis, heeft sierlijke kamers, fresco’s van Tiepolo en een ingewikkelde trap. Wijnliefhebbers zullen genieten van talrijke wijnbars in Würzburg, het hart van het Frankische wijnland.

De stad Würzburg ligt in het hart van het spoorwegnet en is een perfecte uitvalsbasis om de historische steden rondom de stad te verkennen. Neem de trein naar Frankfurt, een pittoreske keizerlijke stad op een uur rijden naar het westen. U kunt ook een bezoek brengen aan Neurenberg, een middeleeuwse stad met een indrukwekkend kasteel en goed bewaard gebleven oude stadsmuren. Er zijn verschillende opties voor accommodatie in Würzburg, dus zorg ervoor dat je van tevoren boekt.

Of u nu op zoek bent naar een mooi stadhuis of een middeleeuwse kathedraal, Würzburg heeft het allemaal. Het middeleeuwse stadhuis heeft een toren met daarop een romaans motief, daterend uit de jaren 1200. De fresco’s zijn bijzonder opvallend en kunnen het best worden bekeken vanaf de fontein aan de overkant van de straat. In het stadhuis is ook een museum gevestigd over het bombardement op de stad in 1945.

Als je Würzburg in Duitsland bezoekt, bezoek dan zeker het Martin von Wagner Museum. Dit museum bevindt zich in de zuidvleugel van de Würzburg Residenz en herbergt de kunstcollectie van de Universiteit van Würzburg. Het is een van de grootste universitaire kunstgalerijen in Europa en biedt de kans om zeldzame antiquiteiten en een verbluffende verzameling grafische kunst te bekijken. Daarnaast is het de thuisbasis van het bisdom-kunstmuseum Würzburg.

Een andere belangrijke attractie in Würzburg is de Neumünster Collegiale Kerk, die een combinatie van barokke en romaanse architectuur heeft. De oude hoofdbrug is een voetgangersbrug die de linkeroever van de rivier de Main verbindt met de oude binnenstad van Würzburg. Het is ook bekend als de Saints’ Bridge. Daarnaast mag u de middeleeuwse Mariakapel in gotische stijl niet missen.

Zorg ervoor dat u tijdens uw bezoek aan Würzburg ook zeker even de tijd neemt om de Ratskeller te bezoeken, die zich onder het oude stadhuis bevindt. Een Ratskeller is een traditioneel Duits restaurant, en dit is een van de mooiste in Würzburg. Het is een perfecte plek voor een ontspannen vroege lunch. U kunt genieten van de fresco’s en gewelfde plafonds terwijl u een stevige maaltijd eet in de stad.

Een andere belangrijke site is de Residentie van Würzburg. Het gebouw, ontworpen door Balthasar Neumann, is een sleutelstuk van de Zuid-Duitse barokarchitectuur. Het heeft de status van UNESCO Werelderfgoed. De trap heeft een wereldberoemd doorlopend fresco van Giovanni Battista Tiepolo. Het interieur van de residentie Würzburg is gevuld met prachtige kunstwerken. U kunt ook een bezoek brengen aan de musea en tuinen van het kasteel.

Toch valt er nog zoveel meer moois te zien, doen en beleven in Würzburg – en een aantal hoogtepunten hebben wij alvast voor je in kaart gebracht!

Bezoek aan het Museum am Dom

Een bezoek aan het Museum am Dom in Wurzberg is een activiteit die u niet mag missen als u de regio bezoekt. Het museum toont werken van meer dan tweeduizend kunstenaars uit de 10e tot 21e eeuw. De collectie is gegroepeerd op thema of tijdperk. Tijdens een bezoek aan het museum kunt u ook meer te weten komen over de lokale geschiedenis en cultuur. Dit artikel helpt je bij het plannen van je reis naar Würzburg.

Het Museum am Dom bevindt zich in het stadscentrum. Het bevat ruim honderd kunstwerken die stimulerende impulsen geven. Het museum opende zijn deuren in 2003. De kunstwerken beslaan de afgelopen duizend jaar en zijn te zien in de permanente tentoonstelling van het museum. Bezoekers kunnen op een unieke manier kunstwerken uit het verleden en heden ontdekken. Het museum toont hedendaagse werken naast kunstwerken uit de oudheid.

De kathedraal is een belangrijk herkenningspunt in Würzburg. De zevenarmige kandelaar en crypte zijn verbluffende kunstwerken. Een bezoek aan het museum stelt u in staat om meer te weten te komen over de geschiedenis van de stad, inclusief de middeleeuwse kerk. Ook kunt u de kunstwerken van Balthasar Neumann en Tilman Riemenschneider bekijken. Het museum is elke dag open voor publiek van 12.00 uur tot 20.00 uur.

De residentie is een ander UNESCO-werelderfgoed. De Residentie van Würzburg, gebouwd in de 17e eeuw, is een voorbeeld van de uitgesproken stijl van Beierse en Oostenrijkse architectuur. Het beschikt over fresco’s van Giovanni Battista Tiepolo. De keizerlijke zaal is ook een oogverblindend ingerichte kamer. Het interieur van het gebouw werd na de tweede wereldoorlog volledig herbouwd – maar hier zullen we verder in het artikel nog meer op ingaan.

Hofkirche

Een bezoek aan de Hofkirche in Würzburg is een must-do activiteit als je in de buurt bent. Deze historische kerk is het bekendste voorbeeld van een Luthers kruisbeeld, en je mag het niet missen als je in de buurt bent! Of u nu op vakantie bent in Duitsland of op zoek bent naar een weekendje weg, een bezoek aan deze kerk zal zeker een geweldige ervaring zijn.

De middeleeuwse geschiedenis van de stad geeft het ook een rijk cultureel erfgoed. Het werd vele eeuwen geregeerd door een bisschop. De stad werd zes weken voor het einde van de Tweede Wereldoorlog verwoest door de geallieerde bombardementen. De architectuur van de stad is een mix van gotische en renaissancestijlen. Een van de meest indrukwekkende gebouwen in de stad is de Prince Bishop’s Residenz, gebouwd in de jaren 1720.

Een bezoek aan de Hofkirche in Würzburg is een must bij een bezoek aan deze historische stad. U kunt de gereconstrueerde kathedraal in renaissancestijl en de vele prachtige kunstwerken bewonderen, waaronder de werken van Balthasar Neumann en Tilman Riemenschneider. Daarna kunt u het kunstmuseum van het bisdom verkennen, dat in 2003 werd geopend. Het beschikt over 700 schilderijen en sculpturen met een christelijk thema.

Schloss Veitshchheim

Als u Schloss Veitshchheim in Würzburg bezoekt, kunt u een koninklijk paleis verkennen dat al meer dan 900 jaar bestaat. Het Martin von Wagner Museum bevindt zich in de zuidelijke vleugel van de residentie en herbergt oude kunstvoorwerpen uit verschillende culturen. De tien tentoonstellingszalen tonen kunst uit de 14e tot 19e eeuw.

U kunt een rondleiding krijgen door de vestibule van het neoklassieke paleis, met fresco’s die zijn geschilderd door Giovanni Battista Tiepolo. U kunt ook de prachtige kunstwerken van Johann Wagner bewonderen. Tot slot, als je zin hebt om terug in de tijd te gaan, bezoek dan de Old Main Bridge, een van de oudste en mooiste bouwwerken in de stad. Als je van kunst houdt, wil je dit koninklijke paleis nooit meer verlaten!

Het kasteelcomplex van Würzburg is tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna volledig verwoest. Ondanks de verwoesting is het fort echter nog steeds de thuisbasis van een Frankisch museum. De muren bieden een prachtig uitzicht over de stad, de grootste trekpleister van de stad. Hoewel de stad maar één wijngaard heeft, is het belangrijk op te merken dat er een aantal andere opmerkelijke attracties in Würzburg zijn.

Na de rondleiding kun je het stadhuis van de stad bezoeken, waar je een pauze kunt nemen en een hapje kunt eten. Op het stadsplein vind je een aantal bars en restaurants, waar je lokale Frankische wijn kunt proeven en een hapje kunt eten. Als je van eten houdt, kun je in een lokale pub heerlijk Duits eten. Mis de dagelijkse bloemen- en voedselmarkt in de Domstrasse niet.

De gotische kathedraal van de stad, Marienkapelle, is een andere plaats van aanbidding die een bezoek waard is. Ondanks het gotische ontwerp heeft het witte en rode muren en een vergulde gouden madonna op de toren. Het interieur van de kerk is net zo indrukwekkend, met minder verfraaiing. Het koor van de kerk is prachtig. Als u op zoek bent naar een plaats om te aanbidden, kunt u een bezoek brengen aan de Marienkapelle-kerk, die naast het marktplein van de stad ligt.

Terwijl u daar bent, moet u ook een bezoek brengen aan de kamers van het Imperial Apartment en de Court Garden. Beide plaatsen hebben prachtige tuinen, compleet met elegante potplanten, vormsnoeifruitbomen, hekjes, heggen, pergola-wandelingen en meer. Van alle tuinen is de South Garden de meest interessante, met acht grote taxusbomen en smeedijzeren poorten.

Vesting Marienburg

Een bezoek aan de vesting Marienburg in Wursburg is een must voor alle liefhebbers van geschiedenis. Dit fort, gelegen op de linkeroever van de rivier de Main, is al bijna vijf eeuwen de verblijfplaats van de plaatselijke prins-bisschoppen. Hoewel het al lang een fort is, kun je de originele overblijfselen uit de oudheid zien. Geniet daarna van het panoramische uitzicht op Würzburg vanaf de top van het fort.

De vesting Marienburg is de meest prominente bezienswaardigheid in Würzburg. Gelegen in het hart van de stad, kun je deze versterkte structuur van bijna overal zien. Oorspronkelijk was het fort een Keltisch palissadekasteel, maar de kerk werd in 704 na Christus op deze plek gebouwd. Vestingwerken werden toegevoegd in de 13e eeuw en het fort werd uitgebreid tijdens de renaissance- en barokperiodes.

Een bezoek aan het fort Marienburg in Wurzenburg is een must voor geschiedenisliefhebbers. Het middeleeuwse fort torent hoog boven de stad uit en de prachtige tuinen en musea zijn het ontdekken waard. De tentoonstellingen van het museum tonen de geschiedenis en cultuur van de stad. De musea die in het fort zijn gehuisvest, zijn onder meer de Marienkirche, een van de oudste ronde kerken in Duitsland. Het gebied heeft ook een park en twee musea voor kunstliefhebbers om te verkennen.

Gebouwd over de overblijfselen van een fort uit de bronstijd, kreeg het in het midden van de 13e eeuw bekendheid en werd uiteindelijk de zetel van prins-bisschoppen. Het fort werd echter tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en viel in handen van Zweden. Er zijn ook lopende renovaties, die het fort herstellen.

Een bezoek aan de vesting Marienburg in Wurzenburg laat u de schoonheid van de stad waarderen. Het fort wordt omgeven door wijngaarden en een wandeling erover is de beste manier om van de cultuur van de stad te genieten. Er zijn ook rondleidingen door de kelder die te voet kunnen worden afgelegd. U kunt ook wijn proeven en lokale waren proeven bij de Alte Mainbrucke, de oude hoofdbrug. De oude Hoofdbrug dateert uit de zestiende eeuw en doet denken aan de Karelsbrug in Praag.

De geschiedenis van de vesting Marienburg in Würzburg gaat terug tot de late bronstijd. In 1525 omsingelde een boerenleger van meer dan 15.000 het fort, maar kon de muren niet binnendringen. Toen de Zweden de stad in 1631 heroverden, bouwden ze er een indrukwekkend barok fort omheen. Gedurende de middeleeuwen was het fort de heersende zetel van de prins-bisschoppen van Würzburg. Deze bisschoppen droegen de titel van hertog van Oost-Franken.

Marienkapelle

Wanneer u op zoek bent naar een unieke manier om de dag door te brengen, overweeg dan een bezoek aan de Marienkapelle in WurZburg. Gelegen naast de kathedraal, huisvestte het ooit belangrijke kunstwerken. Hoewel veel ervan is gereconstrueerd, is er ook een schat aan andere kunstwerken te zien. De 186 meter brede façade van de kerk is een treffend voorbeeld van renaissancistisch stucwerk.

Oorspronkelijk de Ridderkapel van de Maatschappij met Furspang, werd de Marienkapelle in de 15e eeuw omgebouwd tot stadskapel. Tijdens de renovatie in de 19e eeuw werd het zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het werd in de jaren daarna in zijn historische staat hersteld en is populair bij de lokale bevolking. Het is nu open voor het publiek. U kunt zelfs een kaartje kopen voor een rondleiding door de kerk, aangezien deze deel uitmaakt van het culturele en historische erfgoed van de stad.

Vlakbij de Marienkapellekerk vind je een bruisend marktplein. Het marktplein is een populaire bestemming, vooral vanwege de braadworsthut. Er zijn ook bloemenstalletjes en hoog opgestapelde tafels met ambachtelijke kazen en gebak. Op deze locatie kunt u zelfs genieten van een kerstmarkt. Breng tijdens uw bezoek aan de Marienkapelle in Würzburg zeker een bezoek aan het marktplein van de stad, waar u een verscheidenheid aan seizoensproducten kunt vinden.

Residentie van Würzburg

De Residentie van Würzburg is een Werelderfgoed dat tijdens een luchtaanval in de Tweede Wereldoorlog zwaar werd beschadigd. Tijdens de oorlog was het slechts een omhulsel van zijn vroegere zelf. In de jaren daarna is de restauratie voltooid en is het gebouw nu open voor het publiek. Bezoekers worden uitgenodigd om de hoofdbrug te bezichtigen en er foto’s van te maken. Een bezoek aan de Residentie van Würzburg is een van de meest opwindende ervaringen die je kunt hebben tijdens een reis naar dit deel van Duitsland.

De residentie Würzburg is een van de mooiste voorbeelden van barokke architectuur in heel Duitsland. Het interieurontwerp is een meesterwerk van de Zuid-Duitse barok en heeft de status van UNESCO Werelderfgoed gekregen. Een van de vele hoogtepunten van de residentie is de trap met een uniek fresco, geschilderd door Giovanni Battista Tiepolo. Dit ongelooflijke meesterwerk zal zeker tot de verbeelding van bezoekers spreken.

Er zijn 40 stijlkamers die je kunt bezoeken tijdens een bezoek aan Residentie van Wurzburg. In deze kamers kunt u een groot aantal 18e-eeuwse kunst zien. Het is belangrijk om te onthouden dat je geen foto’s kunt maken in het paleis, maar je kunt altijd op het plan of de legende klikken om een ​​idee te krijgen van hoe elke kamer eruit ziet. Daarna kun je door de vele kamers van het paleis gaan, waaronder de beroemde Fresco.

Een rondleiding geeft je meer informatie over de gereconstrueerde delen van de residentie en hun betekenis. U kunt een Duitse of Engelse tour kiezen. De rondleidingen duren ongeveer 45 minuten. U moet ongeveer een uur besteden om ten volle van de Residentie te genieten. Ook zijn er tal van educatieve mogelijkheden om nog meer te weten te komen over dit historische gebouw.

Museum für Franken

Een bezoek aan het Museum für Franken in Würzburg is een must voor geschiedenisliefhebbers. Dit museum toont een aantal bijzondere personages, van het gebeeldhouwde houtsnijwerk tot de schilderijen van Tilman Riemenschneider. Hieronder vindt u enkele hoogtepunten van het museum.

Het centrale plein van Würzburg is bezaaid met restaurants, cafés en winkels. U kunt de historische gebouwen op het Marktplein verkennen. Het Wurzburger Kunsthistorisches Museum werd opgericht in 1913, maar verloor zijn Maxstrasse-gebouw door brand in 1947. Later verhuisde het naar het fort Marienberg waar het is gehuisvest in een barokke wapenkamer. De afdeling stadsgeschiedenis van het museum bevindt zich in de Furstenbau.

Een ander hoogtepunt van het museum is de prachtige botanische tuin. De universiteit van Würzburg onderhoudt de tuinen en het is een van de grootste kunstcollecties van Europa. Hier kunt u zeldzame oudheden bekijken en enkele indrukwekkende grafische kunstwerken bewonderen. Naast de tuinen beschikt het museum ook over een enorm herbarium met meer dan honderdduizend exemplaren. Het is een museum dat je gezien moet hebben voor geschiedenisliefhebbers.

Een bezoek aan het Museum für Franken in Wurzerburg is een uitstekende keuze voor geschiedenisliefhebbers. Het museum heeft in de loop der jaren internationale erkenning gekregen en het museum beschikt over 40 tentoonstellingszalen met werken uit Main-Franken en Würzburg. De collectie omvat wereldberoemde kunstenaars. Ook de collecties historische wijnvaten en klederdrachten zijn de moeite waard.

Na een dagje in het museum is een hapje eten op zijn plaats. Als u tijd heeft, kunt u eten in het nabijgelegen Wunschlos Cafe. Hoewel het café verborgen is in een steegje, is het een populaire plek voor de lokale bevolking. Als u echter heerlijk wilt ontbijten, dient u vooraf een afspraak te maken. Als je met kinderen reist, zorg er dan voor dat je van tevoren reserveert, zodat je niet in de rij hoeft te wachten om te eten in het museumcafé.

Alte Mainbrücke

Als u op zoek bent naar iets interessants om te doen in Würzburg, dan is een bezoek aan de Alte Mainbrücke de juiste keuze. Deze voetgangersbrug steekt de rivier de Main over met uitzicht op de vesting Marienberg, een stadsoriëntatiepunt. U kunt genieten van de bezienswaardigheden van de omliggende wijngaarden en van het uitzicht op het fort Marienberg. De brug biedt ook een adembenemend uitzicht over de stad.

De Marienkapelle van de stad is een enorme rood-witte kerk met gewelfde plafonds. De Marienkapelle is een van de populairste attracties van Würzburg en is ook de thuisbasis van de beroemde Adam- en Eva-bogen gemaakt door de kunstenaar Tilman Riemenschneider. De koninklijke residentie en Kappele, een kerk op een heuveltop, zijn ook zeker een bezoek waard.

Na uw reis naar de Alte Mainbrücke, moet u zeker een kijkje nemen op het marktplein van de stad, waar u souvenirs, lokale gerechten en zelfs braadworsten kunt kopen. Dit plein is het hart van de stad en heeft veel interessante dingen te doen. U kunt zelfs een bezoek brengen aan het Falkenhaus en het stadhuis, die beide voor het publiek toegankelijk zijn.

U kunt de oude stad en de bedevaartskerk vanaf de Alte Mainbrücke zien, evenals het fort Marienberg vanaf de brug. Als u de oude binnenstad van Würzburg bezoekt, kunt u ook de kathedraal van St. Kilian bezoeken. Dit is de grootste romaanse kathedraal in Duitsland en werd gebouwd in het jaar 1040. Helaas brandde de kathedraal tijdens de Tweede Wereldoorlog af, maar werd in 1967 opnieuw ingewijd.

Een ander hoogtepunt in Würzburg is de Ratskeller. Het bevindt zich onder het oude stadhuis en is een van de mooiste Ratskellers van het land. Het restaurant serveert Duitse gerechten en is geopend van 10.00 uur tot middernacht. Of je nu vroeg op pad wilt voor een vroege lunch of diner, een bezoek aan de Ratskeller zal zeker een ervaring zijn die je niet snel zult vergeten. Het interieur van dit restaurant is bedekt met fresco’s en gewelfde plafonds.

Een bezoek aan de kathedraal van Würzburg

Een bezoek aan de kathedraal van Würzburg wordt een onvergetelijke ervaring. De kathedraal herbergt een schat aan kunst en architectuur. De kathedraal bevat werken van Tilman Riemenschneider en Balthasar Neumann. Bezoekers kunnen zelfs bidden in de gotische kapel van de kerk. Na een bezoek aan de kathedraal kunnen bezoekers een bezoek brengen aan het bisdomkunstmuseum Würzburg. Dit gebouw bevat meer dan 700 schilderijen en sculpturen gebaseerd op christelijke thema’s.

Naast de kathedraal is de stad Würzburg ook de thuisbasis van de Neumünster, een kerk naast de kathedraal. Het originele kruisbeeld ging verloren toen de stad tijdens de Eerste Wereldoorlog werd afgebrand. In 1967 werd echter een reconstructie van de kathedraal voltooid. De kathedraal is een eclectische mix van oude en nieuwe architectuur. De architectuur heeft een sterke middeleeuwse stijl, maar heeft een eigentijdse esthetiek.

De geschiedenis van de kathedraal gaat terug tot de achtste eeuw. Het werd oorspronkelijk gebouwd als een Romaanse basiliek om de graven van missionarissen te huisvesten. Het bevat de oudst bekende Frankische inscriptie. Het bevat ook een Madonna uit 1493, gebeeldhouwd door Riemenschneider. Hoewel er rondleidingen beschikbaar zijn voor alle leeftijden, is het aan te raden eerst het museum van de kathedraal te bezoeken.

Een bezoek aan de kathedraal van Würzburg is de perfecte plek om te ontspannen na een lange dag sightseeing. U kunt de stad gemakkelijk te voet of met het openbaar vervoer verkennen om een ​​verblijfplaats te vinden. In het verleden was Würzburg een zetel van de Rooms-Katholieke Kerk. De historische architectuur is een wonder om te zien. En het bier is hier legendarisch. Je kunt niet fout gaan! Het is zeker een bezoek waard.

Als u tijd heeft, kunt u een bezoek brengen aan de nabijgelegen Frankische wijngaarden. De wijnkelders van de stad herbergen verschillende uitstekende wijnen. De Riesling- en Silvaner-druiven produceren opvallende wijnen. Je kunt er een paar proeven in de Alte Mainbrucke, die de rivier de Main overspant. De oude hoofdbrug, ook bekend als de Alte Mainbrucke, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bezoek aan de Fürstengarten

Een bezoek aan de Fürstengarten  in Wurzberg is een must als je in de regio bent. Dit park herbergt meer dan 10.000 plantensoorten, waaronder een zeldzame plantencollectie uit Japan, die wordt toegeschreven aan de beroemde botanicus Philipp Franz von Siebold. Er zijn ook kassen voor mediterrane en tropische klimaten, een alpenhuis en collecties geneeskrachtige planten en bomen.

Het is een deel van de stad waar zowel kinderen als volwassenen kunnen genieten van de bezienswaardigheden en geluiden van het Duitse platteland. De stad ligt aan de rivier de Main, een belangrijke handelsroute. Een bezoek aan de Fürstengarten  in Würzburg zal een glimlach op uw gezicht toveren. De Fürstengarten  biedt een unieke gelegenheid om de geschiedenis en cultuur van de stad te ervaren. Daarna kunt u regionale gerechten en wijnen proeven.

Gelegen op slechts twee blokken van de Marienkapelle-kerk, is het marktplein altijd een bruisend centrum van activiteit. De braadworsthut is een trekpleister, samen met ambachtelijke kazen en gebak. Tijdens de feestdagen is er op het marktplein ook een kerstmarkt. Het is een plek voor het hele gezin om het seizoen te vieren. Als u op zoek bent naar een cadeau voor de feestdagen, zult u geen moeite hebben om een ​​van de vele winkels te vinden die kerstversiering verkopen.

Naast de Fürstengarten  heeft de stad ook een middeleeuws fort, het fort Marienberg. Dit middeleeuwse fort, gebouwd op de plaats van een heuvelfort uit de bronstijd, diende als zetel van de prins-bisschoppen totdat de Residenz werd gebouwd. Hoogtepunten van het kasteel zijn onder meer het Bibra-appartement, de Prinsenzaal en de Marienkirche, een van de oudste ronde kerken in Duitsland.