Andere plaatsen & regio's
Oppervlakte 42,58 km²
Toerisme Gemiddeld
Klimaat 8°C tot 14°C

Speyer

Speyer, bekend om zijn imposante Dom, is een historische stad aan de Rijn met rijke culturele erfgoed en pittoreske oude binnenstad.

Op vakantie? Bekijk nu de beste deals op reis.nl Bekijk de beste deals
Regio

Over Speyer

Genesteld aan de oevers van de Rijn, biedt deze charmante bestemming een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Bezoekers worden aangetrokken door de imposante kathedraal, een UNESCO-werelderfgoedlocatie, die een prachtig voorbeeld is van romaanse architectuur. Het Technik Museum is een paradijs voor liefhebbers van lucht- en ruimtevaart, met een breed scala aan historische vliegtuigen en ruimtevaartuigen. De schilderachtige oude stad, met zijn geplaveide straten en traditionele vakwerkhuizen, nodigt uit tot ontspannen wandelingen. Hier kunnen bezoekers genieten van regionale gerechten in gezellige restaurants of de lokale geschiedenis ontdekken in de diverse musea. De jaarlijkse kerstmarkt is een bijzondere trekpleister, waar de geest van de feestdagen tot leven komt tegen een achtergrond van historische gebouwen.

Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

Voor een gezellige kroeg in de buurt van Speyer kun je terecht bij Domhof Hausbrauerei, bekend om zijn eigen gebrouwen bieren en gastvrije sfeer.

Het Technikmuseum Speyer is een veelzijdig museum waar bezoekers een indrukwekkende collectie van luchtvaartuigen, ruimtevaartexposities en klassieke auto’s kunnen bewonderen.

In 1529 vond in Speyer de ‘Protestatie van Speyer’ plaats, waarbij zes Duitse vorsten en vertegenwoordigers van 14 steden protesteerden tegen het verbod op de reformatie.

Het populairste restaurant in Speyer dat typisch Duitse gerechten serveert, is vaak het Domhof Hausbrauerei, bekend om zijn traditionele keuken en huisgebrouwen bier.

Een populair gerecht uit Speyer is Pfälzer Saumagen, een gevulde varkensmaag met aardappelen, wortelen, uien en kruiden, vaak geserveerd met zuurkool en mosterd.

Reizen

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Speyer wordt gekenmerkt door een netwerk van buslijnen die de stad en de omliggende regio bedienen. De bussen worden geëxploiteerd door de Verkehrsverbund Rhein-Neckar (VRN) en bieden frequente verbindingen tussen belangrijke punten zoals het historische stadscentrum, het treinstation en nabijgelegen woonwijken. Voor toeristen zijn er speciale diensten naar populaire attracties zoals de Speyerer Dom. Kaartjes kunnen vooraf worden gekocht of bij de chauffeur, en er zijn dagkaarten beschikbaar die onbeperkt reizen binnen de stad mogelijk maken.

Locatie

Locatie

Gelegen aan de westelijke oever van de Rijn, in de deelstaat Rijnland-Palts, bevindt zich een historische stad die teruggaat tot de Romeinse tijd. Deze stad, een voormalig centrum van het Heilige Roomse Rijk, is beroemd om zijn imposante romaanse kathedraal, die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. De stad speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het protestantisme tijdens de Reformatie en is rijk aan cultureel erfgoed, met een goed bewaard gebleven Altstadt die getuigt van zijn lange en gevarieerde geschiedenis.

Activiteiten

Activiteiten

Ontdek een imposante kathedraal, UNESCO-werelderfgoed, en bewonder de romaanse architectuur. Bezoek het Technik Museum waar zowel jong als oud gefascineerd raakt door de lucht- en ruimtevaartexposities, inclusief een echte Boeing 747. Wandel door het historische Altstadt met zijn charmante winkels en cafés. Neem een duik in de geschiedenis bij het Jüdisches Museum, dat de Joodse gemeenschap door de eeuwen heen belicht. Sluit de dag af met een ontspannen boottocht op de rivier, waarbij je de stad vanaf het water kunt bewonderen.

Tip! Bezoek de indrukwekkende Dom, ontdek het Technik Museum en geniet van een boottocht op de Rijn.