Alles wat u moet weten over werken in Hamburg

Relevante artikelen

Werkgelegenheid in Hamburg

Lokale economie

Hamburg is een krachtpatser van de Duitse en Europese economieën. De stad is de rijkste stad van Duitsland met het hoogste BBP van het land en een hoge arbeidsparticipatie van 92,1% van de beroepsbevolking. Hierdoor zijn er tal van mogelijkheden voor expats die overwegen om in Hamburg te gaan werken. Hamburg is al eeuwenlang een commercieel centrum van Noord-Europa. Het is ook een zeer belangrijke bankstad, de thuisbasis van de oudste bank van Duitsland, de Berenberg Bank. Veel expats in de financiële sector komen naar Hamburg om bij banken en andere financiële instellingen te werken. De echte motor van de Hamburgse economie is echter de haven van Hamburg, die meer dan 134 miljoen ton goederen per jaar verwerkt. Hoewel Hamburg landinwaarts ligt – 110 km van de kust, wordt het beschouwd als een zeehaven omdat het grote zeeschepen kan ontvangen. De enorme hoeveelheid internationale handel heeft ook veel consulaten naar de stad gebracht, en honderden expats en hun gezinnen met hen.

Werkvergunningen in Hamburg

Het proces voor het verkrijgen van papieren om legaal in Duitsland te werken, is afhankelijk van uw nationaliteit. Voor EU-burgers, maar ook voor die uit IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland, is het proces relatief eenvoudig. Zolang u uw staatsburgerschap kunt bewijzen met een geldig paspoort, hoeft u zich alleen maar te registreren bij de lokale overheid – Bürgeramt of Einwohnermeldeamt. Voor expats die van buiten de EU in Hamburg willen werken, is het wat ingewikkelder om een ​​verblijfsvergunning te krijgen en werkvergunning. Voor een hoogopgeleide expat is de beste route het aanvragen van een Europese blauwe kaart, die u het recht geeft om in Europa te werken en te wonen. De algemene vereisten zijn een universitair diploma en een huidig ​​arbeidscontract van ten minste 46.400 EUR, hoewel deze financiële eis wordt verlaagd voor sommige beroepen waar er in Duitsland een tekort is aan geschoolde arbeidskrachten.

Inkomstenbelasting in Hamburg

Als u eenmaal in Hamburg werkt, bent u inkomstenbelastingplichtig. De drempel waarop u inkomstenbelasting begint te betalen, hangt af van het feit of u aangifte doet als alleenstaande of als gehuwd stel. Uw inkomen wordt dan tegen een progressief tarief belast. Er is ook een ‘solidariteitstoeslag’ van maximaal 5,5% van de belasting zelf, die bijdraagt ​​aan een speciaal fonds om de kosten van de hereniging met de staten van het voormalige Oost-Duitsland te betalen. Er zijn belastingaftrekken die het bedrag dat u hebt kunnen verminderen om, inclusief kinderen en personen ten laste, bepaalde verzekeringspremies en enkele liefdadigheids- en politieke bijdragen te betalen.

Relevante artikelen

Recente artikelen