6 dingen die u moet weten voordat u uit eten gaat in Duitsland

Relevante artikelen

Er zijn een paar vreemde dingen over uit eten gaan in Duitsland die je moet weten voordat je gaat zitten om te genieten van een heerlijke Duitse keuken.

Alleen contant geld

Het is niet erg om je straatkebab van € 3 contant te betalen, maar als het gaat om een ​​groot sit-down diner voor een groter gezelschap, zijn de meeste bezoekers aan Duitsland gewend om aan het einde van de maaltijd een creditcard tevoorschijn te toveren. ze eten thuis uit. Daarom kan het een grote schok zijn om erachter te komen dat de meeste Duitse restaurants plastic weigeren – geen creditcard of pinpas! En het is nog erger om je dit pas te realiseren nadat je de rekening hebt gekregen en in je portemonnee te staren naar een enkel, eenzaam, jammerlijk ontoereikend biljet van 10 €. Voeg daarbij het relatieve gebrek aan geldautomaten en je hebt een klein probleempje.
Gelukkig, nu je dit hebt gelezen, zorg je ervoor dat je je geldvoorraad vergroot voordat je naar het restaurant gaat.

Water

Op veel plaatsen in de wereld is water een vanzelfsprekendheid als je uit eten gaat. Soms met ijs, soms al voor je klaar op tafel, en altijd gratis. Niet zo in Duitsland. De gastronomische grootmachten in dit land realiseerden zich al lang geleden dat mensen voor water zouden betalen als het uit een fles kwam in plaats van uit de kraan. Dit blijft vandaag de dag zo. Veel reizigers gaan ervan uit dat het kraanwater niet veilig moet zijn om te drinken als zelfs de lokale bevolking flessenwater bestelt. Nogmaals, niet waar! Kraanwater in Duitsland is 100% veilig om te drinken.
Veel locals geven echter de voorkeur aan bruisend water, en dat is precies wat de ober je zal brengen als je gewoon “water” bestelt. Als je niet tegen bubbels kunt, bestel dan gewoon “stilles Wasser” (gewoon flessenwater, meestal dezelfde prijs als bruisend water) of “Leitungswasser” (kraanwater, meestal gratis).

Fooien

Het is niet nodig om overboord te gaan met het geven van fooien, maar laat het niet helemaal achterwege, tenzij je een absoluut kaal budget hebt of de service verbazingwekkend afschuwelijk was. Servers in Duitsland verwachten ongeveer 10% aan “Trinkgeld”, wat zich vertaalt als “fooi” maar letterlijk “drinkgeld” betekent. (Ze zijn tenminste eerlijk!) Hoe ongemakkelijk het voor u ook mag aanvoelen, het is volkomen normaal in Duitsland om uw fooi rechtstreeks aan uw server te betalen wanneer het tijd is om de rekening te betalen (laat nooit een fooi achter op tafel) . Dus als je drankje 4,50€ kost, geef dan 5€ en zeg “stimmt so” (dat bedrag is correct). Als je alleen grotere rekeningen hebt, betaal dan met één en geef gewoon hardop aan hoeveel je in totaal wilt betalen; zeg in dit geval “5€”. Uw server zal u het wisselgeld geven en u altijd bedanken voor de fooi.

Chagrijnige service

Er is een Duits woord, “Servicewüste”, wat letterlijk “dienstwoestijn” betekent. En ze gebruiken het om het relatief lage niveau van klantenservice in hun eigen land te beschrijven. Het is waar: glimlachen van servers zijn zeldzaam, inchecken aan een tafel tijdens een maaltijd is ongehoord, en je kunt een kortafheid ervaren die grenst aan grofheid – dat zou tenminste het geval zijn als je weer thuis was. Maar je bent in Duitsland, en ook al lijkt het alsof je serveerster haar uiterste best doet om vijandig tegenover je te staan, de kans is groot dat ze dat niet is – in feite gedraagt ​​ze zich waarschijnlijk in een volkomen normale, cultureel aanvaardbare “Servicewoestijn”. ” manier. Vat het dus niet persoonlijk op. Lachte ze niet naar je? Je hoeft ook niet te glimlachen. Of je kunt er de andere kant op gaan en een paar grappen maken om te zien of ze zal kraken. Heeft ze je niet ingecheckt? Als er iets niet klopt met je maaltijd, wees assertief en bel haar. En als haar houding je echt in het verkeerde keelgat schiet, kun je het haar vertellen. Als ze de feedback echt niet aankan, kan je fooi jouw mening weerspiegelen.

Vragen om de cheque

U kunt het gevoel hebben dat uw server u negeert wanneer het tijd is om de rekening te betalen. In uw geboorteland brengt de server het waarschijnlijk automatisch zodra de maaltijd klaar is en de borden worden afgeruimd. Maar in Duitsland kan de klant genieten van zijn plek aan tafel en van zijn gezelschap zolang hij wil, zonder dat hij naar buiten wordt gehaast om een ​​tafel af te ruimen voor de volgende klant. Dit betekent dat u ronduit om de rekening moet vragen. Maar het goede nieuws is dat het splitsen van de rekening in Duitsland gemakkelijker is dan op de meeste plaatsen in de wereld. Vertel de server gewoon voor welke artikelen u wilt betalen. Alleen voor die items krijgt u een verbaal totaal. Zodat jij kunt genieten van je bier van € 3 (met natuurlijk 10% fooi) en je metgezel de volle prijs kunt laten betalen voor die dure mojito.
Als je met Duitsers dineert en een van hen zegt ‘Ik nodig je uit’, betekent dit dat ze graag willen betalen voor je maaltijd. Accepteer de uitnodiging met dankbaarheid.

Toilet schoonmaakpersoneel

Bars en restaurants in Duitsland zijn verplicht om hun klanten te voorzien van een gratis werkend toilet. Dat weerhoudt veel plaatsen er niet van om een ​​begeleider buiten de badkamerdeur te plaatsen met een bord waarop een geldbedrag staat. Bent u patron van het restaurant, dan hoeft u dit bedrag wettelijk niet te betalen. Aan de andere kant ben je ook niet wettelijk verplicht om je server een fooi te geven, maar het is wel aardig om te doen. Als de badkamer inderdaad schoon en goed gevuld was, is een fooi van 20 tot 50 cent genoeg om op de collecteschaal achter te laten.

Relevante artikelen

Recente artikelen