25 dingen die u moet weten voordat u Hamburg bezoekt

Relevante artikelen

Ik begrijp dat reizen in veel delen van de wereld nog steeds niet is hervat. Volg alle lokale regels en voorschriften met betrekking tot reizen, social distancing en het dragen van een merkteken. Bovendien kan dit bericht gelieerde links bevatten. Als je via die link iets koopt, maak ik een kleine commissie zonder extra kosten voor jou. Bij voorbaat dank voor uw voortdurende steun! Hamburg is meestal niet de eerste keuze van reizigers als ze Duitsland bezoeken. Met zijn havengebied, oude pakhuizenwijk, rijke geschiedenis, nabijheid van de Baltische Zee en de Noordzee, en charmante noordelijke geest, zou Hamburg echter op de bucketlist van elke reiziger in Duitsland moeten staan. Ik werd verliefd op Hamburg tijdens een donkere, grijze dag in januari. Het was voor mij een gemakkelijke beslissing om later dat jaar naar Hamburg te verhuizen, en nu heb ik de afgelopen jaren doorgebracht met het verkennen van Hamburg en alles wat het te bieden heeft. Voordat ik naar Hamburg verhuisde, wou ik dat ik meer over de stad had geleerd. Het is totaal anders dan waar dan ook in Duitsland en voelt veel hipper en cooler aan door de moderne architectuur en het ontbreken van een historisch stadscentrum. Hier zijn enkele leuke feiten en informatie die u moet weten voordat u Hamburg voor het eerst bezoekt!

25 dingen die u moet weten voordat u Hamburg bezoekt

Hamburg is anders dan elke andere stad in Duitsland – het ziet er niet traditioneel uit, sprookjesachtig oud en de stad is behoorlijk modern in vergelijking met de rest van het land. Ondanks dat het een grote stad is, is de stad nog steeds vrij “Duits” met minder expats en een grotere behoefte aan de lokale taal. Naar mijn bevooroordeelde mening is het echter een van de beste Duitse steden om te bezoeken met de overvloed aan water, wekelijkse festivals en geweldige eetcultuur. Hier zijn 25 dingen die u moet weten voordat u Hamburg voor het eerst bezoekt!

Op een na grootste Duitse stad

Hamburg is de op een na grootste stad van Duitsland. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is Hamburg groter dan München en Frankfurt met een bevolking van bijna 2 miljoen mensen. Berlijn, de hoofdstad van Duitsland, is de grootste stad van het land. Er wordt gekscherend gezegd dat de uitgehongerde artiest naar Berlijn gaat, terwijl de artiest die het gemaakt heeft naar Hamburg komt.

Lange winters en middernachtzon

Op bijna 54 graden noorderbreedte ligt Hamburg hoger dan de continentale Verenigde Staten. Hamburg snijdt rechtstreeks door het midden van Canada en de bodem van Alaska. Dit is de verklaring voor de lange, donkere winterdagen in Hamburg (7,5 uur zonlicht per dag) en de bijna middernachtzon in Hamburg (17 uur zonlicht per dag).

Modeltreinmuseum

Minatur Wunderland, een modelspoormuseum, is de meest bezochte toeristische attractie van Duitsland. Wat begon als een hobby voor de oprichters, groeide uit tot een uitgebreid en geliefd museum. Het hele jaar geopend, dit is de perfecte activiteit voor zowel gezinnen als koppels!

Duitsland - Hamburg - Miniatuur Wonderland

Duitse stadstaat

Hamburg is zowel een Duitse stad als een Duitse staat. Het staat bekend als een “stadstaat” en heeft zijn eigen lokale regering en deelstaatparlement. Deze speciale status vloeit voort uit de deelname aan de Hanze, een douane-unie tussen Noord-Europese havensteden die teruggaat tot 1358. Hierdoor bleef Hamburg een onafhankelijke stad en entiteit tot de Duitse eenwording in 1871.

Een vrije en onafhankelijke stad

Afgaand op nummer 4, is de officiële naam van Hamburg Freie und Hansestadt Hamburg. De “Freie” geeft haar status aan als een vrije en onafhankelijke stad voorafgaand aan de Duitse eenwording en Hansestadt vertegenwoordigt haar lidmaatschap van de Hanze. Hamburg wordt gewoonlijk afgekort als “HH” (Hansestadt Hamburg).
Duitsland - Hamburg - StadhuisDuitsland - Hamburg - Stadhuis

De grote brand van 1842

De grote brand van 1842 verwoestte ¼ van de stad. Het begon in de oudste straat van Hamburg, de Deichstraße, en er gaan geruchten dat het met opzet was opgezet om Hamburg te herbouwen en uit te breiden. Tijdens de Grote Brand van 1842 werden de eerste bekende foto’s van Hamburg als stad gemaakt. Deze foto’s werden gepubliceerd in Illustrated London News, een van de eerste keren dat foto’s bij nieuwsberichten kwamen.

7 provincies en 104 buurten

Qua grootte heeft Hamburg 7 districten (“Bezirken”) en 104 buurten (“Stadtteilen”). De “Bezirken” zijn Harburg in het zuiden; Bergedorf naar het oosten; Mitte in het midden; en Altona, Eimsbüttel, Nord en Wandsbek in het noorden. Bergedorf is qua oppervlakte en bevolking de grootste, terwijl Mitte de meeste “Stadtteilen” had.

De meeste bruggen in Europa

Met 2.500 bruggen heeft Hamburg de meeste bruggen van heel Europa en meer bruggen dan Amsterdam en Venetië samen (en misschien wel de meeste bruggen van elke stad in de hele wereld). De stad is een web van kanalen en watermassa’s, die allemaal leiden naar de rivier de Elbe (die uiteindelijk uitmondt in de Noordzee). Dit is ook de reden waarom Hamburg de bijnaam “Venetië van het noorden” heeft.
Duitsland - Hamburg - HafenCity - Brug

Rijke stad

Hamburg is een van de rijkste steden van Duitsland. De thuisbasis van tal van Duitse beroemdheden, er zijn 42.000 miljonairs in de stad en 18 miljardairs. Bijna 2% van de bevolking is miljonair, waardoor het een van de rijkste steden van heel Europa is!

Regenachtig? Of niet!

In tegenstelling tot zijn reputatie als regenachtige stad, krijgt München eigenlijk meer regen per jaar dan Hamburg. Mensen gaan er gewoon van uit dat Hamburg een bovengemiddelde hoeveelheid regen krijgt vanwege de grauwheid en duisternis van de stad. Er valt echter zelden een plensbui. In plaats daarvan is het vaak gewoon een gevoel van mist.

Hallo! Hallo!

De standaard begroeting in Hamburg is “Moin” – het werkt voor alle tijden van de dag en alle begroetingssituaties. Er is discussie over de vraag of je “Moin” (eenmaal) of “Moin Moin” (tweemaal) moet gebruiken. Ik ben fan van slechts één 😉 Noord-Duitsland heeft ook zijn eigen taal – Plattdeutsch! Hoewel vergelijkbaar met Duits, is het technisch gezien zijn eigen taal. De meeste kinderen leren het via familieleden en sommige scholen leren het. Momenteel zijn er ongeveer 5 miljoen moedertaalsprekers in Duitsland.
Duitsland - Hamburg - Elphi - Elbe

Niet Zuid-Duitsland

Noord-Duitsland, en Hamburg in het bijzonder, zijn niet jouw stereotiepe kastelen, dirndls, lederhosen en al het andere dat typisch met Duitsland wordt geassocieerd. Noord-Duitsers zijn erg trots op hun Noord-Duitse afkomst en stellen het niet op prijs als je naar deze Beierse tradities vraagt. (Leuk weetje: mijn verloofde, geboren en getogen in Noord-Duitsland, kocht net zijn eerste paar lederhosen toen hij bijna 30 jaar oud was).

De Wallen

De Reeperbahn is de op één na grootste rosse buurt van Europa. Prostitutie is legaal in Duitsland en het is normaal dat er veel vrijgezellenfeesten worden gehouden in dit deel van Hamburg. Dames opgelet: Herbertstraße is alleen toegankelijk voor mannen! Het is de enige plek op de Reeperbahn waar vrouwelijke prostituees nog steeds in ramen zitten (net als Amsterdam). Op een gegeven moment werkten hier meer dan 3.000 prostituees. Nu heeft de Reeperbahn bijna 300 prostituees. Volg een rondleiding door de Reeperbahn: er zijn veel rondleidingen en verschillende mogelijkheden om een ​​kijkje achter de schermen van de Reeperbahn te nemen (zowel in het Engels als in het Duits). Bekijk al je touropties.

Duitsland - Hamburg - Reeperbahn

The Beatles begonnen in Hamburg

The Beatles begonnen in Hamburg! Zoals John Lennon beroemd zei: “Ik ben geboren in Liverpool, maar ik ben opgegroeid in Hamburg.” Voordat ze groot werden, woonden en traden de Beatles 2,5 jaar in Hamburg op. Hier kregen de Beatles de kans om hun vaardigheden aan te scherpen en bijna elke avond op te treden in clubs langs de Reeperbahn.

Kerstmarkten

Met meer dan 25 kerstmarkten in Hamburg is er voor elk wat wils! St. Pauli’s kerstmarkt is de meest unieke kerstmarkt die je zult bezoeken – compleet met een stripper, gewaagde ornamenten en ondeugende cadeaus. Maak je geen zorgen, er is ook een kindvriendelijk gedeelte van de kerstmarkt 🙂 De kerstmarkt in het Rathaus is de grootste in Hamburg en de kerstmarkt Fleetinsel heeft een eigen champagnebar. Op zoek naar iets kleiners en meer lokaals? Bezoek de kerstmarkt in de Osterstraße of de kerstmarkt in de Apostelkirche – twee van mijn favorieten!
Duitsland - Hamburg - Kerstmarkt

Bombardement op Hamburg

Het bombardement op Hamburg tijdens de Tweede Wereldoorlog, met de codenaam Operatie Gomorrah, vond gedurende meerdere dagen plaats in juli 1943. Onder leiding van de Amerikaanse en Britse luchtmacht kwamen meer dan 35.000 burgers om het leven en raakten 125.000 burgers gewond. Door de vuurstorm die ontstond door de combinatie van hoge temperaturen en geen regen, werd meer dan 90% van de binnenstad volledig verwoest. Hamburg was het doelwit van de geallieerden vanwege zijn scheepswerven, u-bootpennen en olieraffinaderijen. De Sint-Nicolaaskerk in het stadscentrum is verwoest als gedenkteken tegen oorlog. Bovendien is het niet ongebruikelijk om tijdens de bouw niet-ontplofte bommen te vinden! De stad heeft waarschijnlijk nog steeds honderden (duizenden!) of niet-ontplofte bommen overal begraven.
Duitsland - Hamburg - Landungsbruecken

Hamburgse Joodse bevolking

Vóór 1933 en de opkomst van Hitler had Hamburg een bloeiende joodse bevolking. Hamburg had op een gegeven moment zelfs de grootste joodse bevolking van heel Duitsland. In 1925 woonden er meer dan 20.000 joden in Hamburg, voornamelijk in de wijk Grindel in Eimsbüttel. Ongeveer de helft van de joodse bevolking werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd en vermoord in concentratiekampen. Er is echter een opleving in het joodse leven en de joodse cultuur in Hamburg. In 2007 werd de Talmoed Torah School heropend – dit was de eerste keer dat de school sinds 1942 werd heropend. Na de oprichting in 1805 was het de eerste Joodse school in Duitsland. In de wijk Grindel vind je nog steeds joodse cafés, bakkerijen, restaurants en culturele centra.

Elbphilharmonie – het nieuwe operagebouw

De Elbphilharmonie – de trots en vreugde van Hamburg. Het werd eind 2016 geopend en is het nieuwste symbool van de skyline van Hamburg. Deze majestueuze concertzaal is bovenop een oude fabriek gebouwd en lijkt met zijn glazen lambrisering op een golf. Het is een van de grootste en meest akoestisch geavanceerde concertzalen ter wereld. Zelfs als je geen kans hebt om een ​​show te zien, zorg er dan voor dat je in ieder geval naar het uitkijkplatform gaat (het is gratis).

Duitsland - Hamburg - Elphi

Haven van Europa

Als de op twee na drukste haven van Europa is de haven van Hamburg nog steeds een belangrijk economisch aspect van de stad. In de 19e eeuw werd de Hamburg-American Line ’s werelds grootste transatlantische rederij en werd Hamburg een belangrijke startbestemming voor degenen die naar de Verenigde Staten emigreerden. Hamburg, bijgenaamd de “Gateway to the World”, is nog steeds een van de grootste exporteurs van koffie, cacao en thee en verwerkt textielimport uit landen in het Midden-Oosten voordat het verder wordt verscheept. De Speicherstadt is de grootste pakhuizenwijk ter wereld en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

“HafenCity” – of havenstad

De HafenCity is het grootste binnenstedelijke vernieuwingsproject van heel Europa. Gelegen langs de rivier de Elbe, verandert het de waterkant van Hamburg totaal. Het gebied heeft niet alleen de nieuw gebouwde Elbphilharmonie, maar het is ook de thuisbasis van een mix van moderne appartementen, winkels en kantoorgebouwen. Het doel is om de huisvesting en werkgelegenheid in dit gebied te vergroten.
Duitsland - Hamburg - Speicherstadt - Nacht

De invloed van Denemarken

Het gebied van Altona stond meer dan 200 jaar onder controle van Denemarken (van 1640 – 1864). Na twee oorlogen in de jaren 1860 werd Altona officieel een deel van Pruisen en werd uiteindelijk opgenomen in de Duitse Republiek in 1871. Altona was onafhankelijk van Hamburg tot 1938, toen het officieel opging in de Vrije en Hanzestad Hamburg. Er is een gouden lijn die aangeeft waar de voormalige grens tussen Hamburg en Altona lag!

Eerste ethische dierentuin

Tierpark Hagenbeck, ook wel bekend als de dierentuin van Hamburg, wordt beschouwd als de eerste moderne dierentuin ter wereld. Opgericht in 1907, introduceerde het ethische voorwaarden voor het houden van dieren door grachten en sloten te gebruiken in plaats van traditionele hekken en kooien. Tegenwoordig geeft Tierpark Hagenbeck nog steeds prioriteit aan de ethische behandeling van dieren, naast het maken van inspanningen voor natuurbehoud tot de belangrijkste focus van de dierentuin.

Het Trappenkwartier

Blankenese, een welvarende buitenwijk van Hamburg, heeft meer trappen dan enige andere wijk ter wereld. Bezaaid met prachtige villa’s en huizen van oude kapiteins, zijn er alleen al in deze buurt meer dan 5.000 trappen. Het heeft liefkozend de Duitse bijnaam “Treppenvietel” of “Staircase Quarter” verdiend vanwege het aantal trappen. Het is ook een van de beste dagtochten vanuit het centrum van Hamburg.
Duitsland - Hamburg - BlankeneseDuitsland - Hamburg - Blankenese

Hamburgse Eilanden

Ondanks dat het niet aan de Noordzee of Oostzee ligt, bezit Hamburg nog steeds zeven eilanden. Vier van de eilanden liggen in de buurt van de stad: Cremon, Grimm, Veddel en Wilhelmsburg. De andere drie eilanden liggen aan de monding van de rivier de Elbe en op ongeveer 120 km van het centrum van Hamburg – Neuwerk, Nigehörn en Scharhörn. Terwijl de laatste twee onbewoond zijn, heeft het eiland Neuwerk momenteel 39 inwoners.

Waar te verblijven in Hamburg

Hamburg is een van de duurdere steden in Duitsland, vooral als het gaat om het vinden van betaalbare hotels! Er zijn echter nog steeds accommodatiemogelijkheden in Hamburg voor elk budget. Prijzen kunnen variëren afhankelijk van de tijd van het jaar. Budget: minder dan 100 euro per nacht (goedkoper als je een gedeelde slaapzaal hebt)
Middenklasse: 100 euro – 300 euro per nacht
Luxe: Meer dan 300 euro per nacht

Begroting

Generator Hostels is consequent mijn favoriete hostelketen in Europa. Ik heb op hun locaties in heel Europa verbleven omdat ze schoon, betaalbaar en goed gelegen zijn. Het Generator Hostel in Hamburg ligt dicht bij het centraal station, waardoor het gemakkelijk is om Hamburg en de omliggende regio te verkennen. Pajama Park, een van de coolste hostels ooit, heeft twee locaties: in het Schanzenviertel en St. Pauli. Met een mix van zowel gedeelde slaapzalen als privékamers, is dit hostel als een groene oase in het centrum van een stedelijke jungle.

Duitsland - Hamburg - HafenCity - Elphi - Zonsondergang

Middenbereik

25hours Hotel, gelegen in zowel Altes Hafenamt als HafenCity, is de hipste nieuwe hotelketen van Europa. Als onderdeel van AccorHotels richten ze zich op een jonger publiek dat op zoek is naar een meer boetiekgevoel en een persoonlijke ervaring. De meeste 25hours hotels hebben een hippe bar en een stijlvol restaurant. Motel One-hotels bedriegen de naam – ze zijn verre van een motel! Deze snelgroeiende hotelketen in Europa is hip, cool en altijd voor een betaalbaar tarief (soms onder de 100 euro). Beide locaties in Hamburg, am Michel of aan de Alster, bevinden zich op uitstekende locaties.

Luxe

Fairmont Hotel Vier Jahreszeiten is het beste hotel van Hamburg. Dit vijfsterrenhotel, dat uitkijkt op de Alster in het centrum van Hamburg, is regelmatig gerangschikt als een van de beste hotels ter wereld. Laat u verwennen en boek voordelig bij dit luxe hotel. Hotel Atlantic Kempinski ligt aan de overkant van de Alster van het Fairmont Hotel Vier Jahreszeiten en is net zo weelderig als het andere hotel. Dit hotel, een historisch gebouw in Hamburg, was vroeger het hotel van 1e klas passagiers die naar de Verenigde Staten emigreerden voordat hun reis begon. Het is nu een favoriet hotel van beroemdheden.

Duitsland - Hamburg - Haven Haven

Wat in te pakken voor Hamburg

Als inwoner van Hamburg, maar oorspronkelijk uit de VS, moest ik mijn garderobe aanpassen aan de Hamburgse levensstijl! Dit omvat het omarmen van de regen, het koude weer en de wind, evenals het navigeren door het enorme openbaar vervoer (veel wandelen!). Camera: Een uiterst fotogenieke stad, mijn camera heb ik altijd bij me. Je weet nooit wat je ziet of tegenkomt als je op pad bent in de stad. Dikke trui: Aangezien het weer onvoorspelbaar is en Hamburg behoorlijk koud kan zijn, wil je ervoor zorgen dat je laagjes draagt ​​- met name een trui die je kunt dragen. gemakkelijk aan- en uittrekken. Als je bij een nautisch thema wilt blijven dat bij de sfeer van de stad past, ben ik vooral dol op deze twee truien: optie 1 en optie 2. Regenjas: Het is helemaal niet ongebruikelijk om af en toe regenbuien te hebben in Noord-Duitsland. Zorgt ervoor dat je bedekt bent (geen woordspeling bedoeld) en droog blijft met een helder en vrolijk regenjack! Regenlaarzen: ik zweer bij mijn Joules regenlaarzen om mijn voeten warm en droog te houden. Met het onvoorspelbare weer in Hamburg zijn regenlaarzen een must om de stad te verkennen. Paraplu: naast het dragen van regenlaarzen raad ik je ten zeerste aan een stevige paraplu mee te nemen voor de regen en wind die spontaan de stad kunnen raken! Kleine rugzak: als je omdat ik niet de hele dag met een handtas wil sjouwen, raad ik aan een kleine rugzak te kopen (met ritssluiting – geen riemen!). Ik heb een vergelijkbare rugzak en vind het geweldig hoe hij er nog steeds “cool” uitziet terwijl ik mijn portemonnee, camera en al het andere vasthoud dat ik nodig heb voor een dagje uit! Stevige schoen: ik ben geen grote fan van sneakers, maar raad zeker een stevige schoen aan om door Hamburg te wandelen. Mijn persoonlijke favoriete schoenen om te wandelen zijn alles van Sperry, vooral hun bootschoenen (ik heb nogal wat paar) of klassieke Keds. Beide zijn wat chiquer dan normale sneakers en bieden voldoende steun aan je voeten.Winterjas: Als je toevallig op bezoek komt in een maand die niet juni, juli of augustus is, zorg er dan voor dat je je parka meeneemt. Het is belangrijk om een ​​parka te hebben die onder je billen valt en een capuchon heeft om de wind buiten te houden!Laarzen: Op extra koude dagen of dagen met sneeuw/ijs is het altijd fijn om een ​​stevige, warme laars te hebben. Ik ben vooral dol op de mijne van Sperry. Winteritems: Andere onmisbare winteritems zijn fleecehandschoenen, een warme muts, een wollen of kabelgebreide sjaal en knusse sokken! Reisgidsen: op zoek naar een paar boeken om je te helpen tijdens je reis Hamburg? Bekijk dit boek over de geschiedenis van Hamburg, deze reisgids voor Hamburg of deze bijgewerkte reisgids voor Hamburg. Stekkeradapters: Komt u van buiten de EU? Zorg ervoor dat u van tevoren een stekkeradapter aanschaft, zodat u al uw elektronica kunt opladen. Powerbank: als je bang bent dat je elektronica het begeeft terwijl je door de stad toert, zorg er dan voor dat je je powerbank meeneemt om ze op te laden!

Relevante artikelen

Recente artikelen