10 redenen om van Berlijn te houden ‹ GO Blog

Relevante artikelen


Ongetwijfeld een van de coolste steden ter wereld, Berlijn heeft veel meer te bieden dan alleen bier en braadworst. De beroemde kunstscène van de Duitse hoofdstad, in combinatie met een onvermoeibaar nachtleven, geeft de stad haar energieke maar onmiskenbaar ruige karakter. Door een voormalige burgemeester beschreven als “arm en sexy”, trekt Berlijn mensen van over de hele wereld aan met zijn sfeer van koel mysterie, waardoor een diverse bevolking van meer dan 3,6 miljoen mensen ontstaat. Nog niet overtuigd? Maak een virtuele reis door de beste plekjes van de stad en ontdek slechts enkele van de vele redenen om van Berlijn te houden.

1. Straatvoedsel

Terwijl de loutere vermelding van eten in Berlijn beelden kan oproepen van in lederhosen geklede figuren die worstjes en zuurkool uitdelen, gaat de keuken in Berlijn veel verder dan traditionele Duitse gerechten. Vanwege de diverse bevolking is het aanbod aan eten eigenlijk heel gevarieerd. Straatvoedsel is koning in Berlijn, met markten verspreid over de stad. Of je nu zin ​​hebt in een hap traditionele Turkse baklava, een snack van dumplings of een burger met een ramenbroodje, het streetfood in Berlijn zal elke trek stillen.

2. Taal

Ik ben misschien wat bevooroordeeld, maar er zijn weinig talen die zo charmant zijn als Duits. De thuisbasis van onvoorstelbaar lange woorden en zinnen die in geen enkele andere taal kloppen, Duits is behoorlijk cool. Berlinisch is het typische dialect dat je overal in de stad hoort, afkomstig van de Brandenburgse variant en met uitdrukkingen die uniek zijn voor Berlijn. Breng voldoende tijd door in uw plaatselijke café met “Kaffee” en “Kuchen” en misschien pikt u een paar zinnen op.

3. Straatkunst

Met de eerder genoemde levendige kunstscène is het niet verwonderlijk dat kleurrijke straatkunstwerken de hele stad beslaan. In tegenstelling tot lukraak gespoten graffiti, is de straatkunst van de stad een individuele uitdrukking van de bruisende undergroundcultuur. Even indrukwekkend als kleurrijk, de vele meesterwerken van de straten zorgen voor een fantastische Insta-snap. Dwaal door de stad en ontdek de indrukwekkende werken solo, of via een gratis rondleiding, die je buiten de gebaande paden brengt naar het hart van de verborgen juweeltjes van Berlijn.

4. Fietsen in overvloed

Een onmiskenbare aantrekkingskracht van Berlijn is de fietsvriendelijke cultuur. Het krijgt niet alleen een grote pluim op het milieubewuste front, maar het budgetvriendelijke karakter van fietsen is ook een groot voordeel voor de omvangrijke studentenpopulatie van de stad. Het gebruikelijke stereotype van de fietsstad (een onbetrouwbaar openbaar vervoersysteem) is hier echter niet van toepassing; op typisch Duitse wijze is het openbaar vervoer uiterst efficiënt, wat betekent dat er veel manieren zijn om goedkoop door de stad te reizen.

5. Cultuur

De Duitse cultuur is over de hele wereld beroemd, met tradities zoals het Oktoberfest die in steden over de hele wereld worden gevierd. Met zijn biertuinen, musea en kunstgalerijen is Berlijn meer dan in staat om zowel toeristen als de lokale bevolking te voorzien van een constante dosis Duitse cultuur. Ga voor een alles-in-een-ervaring naar Kulturbrauerei (letterlijk vertaald naar cultuurbrouwerij), een cultureel complex dat uit meer dan 20 gebouwen bestaat en restaurants, winkels, danscentra, musea en meer bevat. Wil je iets dat nog typisch Duits is? Bezoek het Currywurst Museum, waar je wat cultuur kunt opsnuiven terwijl je op een gigantische worstenbank zit.

6. Natuur

Terwijl veel van ’s werelds drukste steden betonnen jungles zijn, herbergt Berlijn meer dan 2500 parken, wat betekent dat er geen tekort is aan open groene ruimten. Als zacht stromende watervallen jouw ding zijn, ga dan naar Viktoriapark voor een rustgevende ervaring die zelfs de meest hectische dagen zal verbeteren. Voor een meer stedelijke sfeer is er het Mauerpark, genoemd naar zijn status als voormalig onderdeel van de Berlijnse Muur. Het maakt niet uit wat je parkvoorkeuren zijn, met zoveel opties die worden aangeboden, zul je zeker een toevluchtsoord vinden dat bij je past.

7. Vintagewinkels

Vintagewinkels zijn voor Berlijn wat ijskraampjes zijn voor Italië: de stad wemelt van trendy plekken waar je door de gangpaden kunt snuffelen naar vintage juweeltjes. Misschien wel het meest opwindend zijn de winkels waar je in plaats van voor elk item afzonderlijk te betalen, op gewicht betaalt. PicknWeight is zo’n locatie – een plek waar elke vintage modeliefhebber het moeilijk zou hebben om niets te vinden om mee naar huis te nemen.

8. Muziek en nachtleven

Techno ontstond halverwege de jaren tachtig in Detroit en arriveerde rond het einde van de jaren tachtig in West-Duitsland. Na de val van de Berlijnse muur werden veel van de verlaten gebouwen en bunkers overgenomen door jongeren en gebruikt om feesten te houden, waardoor er een nieuw soort club ontstond. Er ontstond een non-stop feestscène, verweven met de opluchting en vrijheid van Berlijners na de hereniging. De techno- en elektronische muziekscene leefde voort en is een cruciaal onderdeel geworden van de Berlijnse cultuur- en nachtlevenpuzzel, die muziekliefhebbers van over de hele wereld aantrekt.

9. Betaalbaarheid

Het zal waarschijnlijk niet de goedkoopste plaats zijn die je ooit hebt bezocht, maar als je het vergelijkt met steden als Zürich en Londen, is Berlijn een stuk betaalbaarder. Met een goedkoop openbaar vervoersysteem waarmee je overal in de stad kunt komen en authentieke maaltijden die je niet te veel kosten, krijg je in Berlijn veel waar voor je geld.

10. Strand

Het is altijd leuk om het beste van twee werelden te krijgen als je een stad bezoekt. Als het drukke stadsleven je een beetje te veel wordt, kun je naar het strand gaan voor een dosis zon, zand en rust. Het strand van Wannsee is niet alleen een geweldige plek om even uit te rusten, het is ook nog eens prachtig en erg fotogeniek (vooral rond zonsondergang).

Relevante artikelen

Recente artikelen