Andere plaatsen & regio's
Oppervlakte 6.009 km²
Toerisme Gemiddeld
Klimaat -5°C tot 5°C overdag, -10°C tot -3°C in de nacht.

Zwarte woud

Het Zwarte Woud, bekend om dichte bossen en traditionele klokken, is een pittoreske bergregio vol wandelpaden en thermale baden in Zuidwest-Duitsland.

Op vakantie? Bekijk nu de beste deals op reis.nl Bekijk de beste deals
Regio

Over Zwarte woud

Verscholen in het hart van Europa ligt een betoverend gebied waar dichte bossen en schilderachtige dorpjes een tijdloze charme uitstralen. Dit gebied, bekend om zijn uitgestrekte naaldbossen en glooiende heuvels, is een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers. Wandelaars en fietsers vinden hier een netwerk van paden die door de ongerepte natuur kronkelen, terwijl de thermale baden in de regio een oase van ontspanning bieden. Traditionele vakwerkhuizen en regionale delicatessen zoals Schwarzwalder Kirschtorte voegen een vleugje lokale cultuur toe aan de ervaring. Elk seizoen brengt zijn eigen charme, van de weelderige groene zomers tot de sneeuwbedekte winters, waardoor het een ideale bestemming is voor zowel zomerse escapades als winterse retraites.

Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

In de schilderachtige regio van het Zwarte Woud vind je de gezellige kroeg ‘Waldstube’, een perfecte plek voor een lokaal biertje na een dag wandelen.

Het Schwarzwaldmuseum in Triberg toont de cultuur en geschiedenis van het Zwarte Woud, inclusief klokken, kostuums en ambachten.

Het Zwarte Woud, bekend om zijn dichte bossen, is de geboorteplaats van de traditionele koekoeksklok in de 18e eeuw.

Restaurant Bareiss in Baiersbronn staat bekend om zijn uitstekende keuken die typische regionale gerechten serveert en heeft drie Michelinsterren.

Een populair gerecht uit het Zwarte Woud is de Schwarzwälder Kirschtorte, een weelderige chocoladetaart met kersen en slagroom.

Reizen

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in het Zwarte Woud, een bosrijk gebied in het zuidwesten van Duitsland, is goed georganiseerd met een netwerk van treinen, bussen en trams. De Konus-kaart, gratis voor toeristen die overnachten in deelnemende accommodaties, biedt onbeperkt reizen in de regio. Belangrijke spoorlijnen zoals de Schwarzwaldbahn doorkruisen het gebied, terwijl lokale bussen kleinere dorpen en toeristische attracties verbinden, waardoor het een toegankelijke bestemming is voor natuurliefhebbers en wandelaars.

Locatie

Locatie

Genesteld in het zuidwesten, waar de Rijnvallei de grens vormt met Frankrijk, strekt zich een uitgestrekt, dichtbebost berggebied uit. Dit gebied, bekend om zijn donkere sparren- en dennenbossen, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd en later de setting werd voor tal van volksverhalen en sprookjes. De pittoreske dorpjes, kuuroorden en wandelpaden trekken bezoekers die op zoek zijn naar natuurlijke schoonheid en ontspanning, terwijl de traditionele klokkenmakerij en houtsnijwerk de ambachtelijke tradities van de regio weerspiegelen.

Activiteiten

Activiteiten

Ontdek de sprookjesachtige Triberger Wasserfälle, waar je langs bruisende watervallen kunt wandelen. Avonturiers kunnen de boomtoppen verkennen via het Waldseilpark of mountainbiken op uitdagende paden. Voor een rustiger tempo bieden de thermale baden van Baden-Baden ontspanning te midden van natuurlijke schoonheid. Cultuurliefhebbers kunnen de klokkenmuseum in Furtwangen bezoeken, waar de tijdloze kunst van uurwerken tot leven komt. Tot slot is een ritje met de historische Schwarzwaldbahn een must voor treinliefhebbers, met adembenemende uitzichten en ingenieuze spoorwegtechniek.

Tip! Verken wandelpaden, geniet van thermale baden, en ontdek klokkenmusea en schilderachtige dorpjes.