Andere plaatsen & regio's
Oppervlakte 15.799 km²
Toerisme Gemiddeld
Klimaat 5°C tot 14°C

Sleeswijk-Holstein

Sleeswijk-Holstein, Duitslands noordelijkste deelstaat, grenst aan Denemarken, met kustlijnen langs de Noord- en Oostzee, landelijk, maritiem en cultureel rijk.

Op vakantie? Bekijk nu de beste deals op reis.nl Bekijk de beste deals
Steden & Dorpen

Ontdek alle steden en dorpen

Regio

Over Sleeswijk-Holstein

Genesteld tussen de Noord- en Oostzee ligt een regio rijk aan maritieme tradities, uitgestrekte landschappen en historische steden. Bezoekers worden aangetrokken door de charmante badplaatsen, de winderige stranden en de unieke Halligen-eilanden, die oprijzen uit de Waddenzee. Het gebied is een paradijs voor watersportliefhebbers, met mogelijkheden voor zeilen, surfen en kajakken. Het binnenland biedt weelderige groene weiden, rustige meren en dichte bossen, ideaal voor wandel- en fietstochten. Cultureel erfgoed is zichtbaar in de vorm van imposante kastelen, windmolens en historische hanze steden, waarvan de bakstenen architectuur getuigt van een rijke handelsgeschiedenis. Het culinaire landschap is net zo divers, met zeevruchten als een lokale specialiteit. Dit gebied is een smeltkroes van Deense en Duitse invloeden, wat resulteert in een unieke culturele tapestry die bezoekers uitnodigt om te verkennen en te genieten.

Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

Voor een gezellige kroeg in de buurt van Sleeswijk-Holstein kun je terecht bij Zum Alten Fritz in Rendsburg, bekend om zijn authentieke sfeer en lokale bieren.

Het Schleswig-Holsteinische Landesmuseum, gevestigd op Schloss Gottorf, biedt een rijke collectie kunst en culturele geschiedenis van de regio.

In 1864 verloren Denemarken en Oostenrijk de Tweede Duits-Deense Oorlog, waardoor Sleeswijk-Holstein onder Pruisische en Oostenrijkse heerschappij kwam.

Restaurant Das Fischlokal in Kiel staat bekend om zijn authentieke Noord-Duitse gerechten, met name de verse vis en zeevruchten uit de regio Sleeswijk-Holstein.

Een populair gerecht uit Sleeswijk-Holstein is Finkenwerder Scholle, een platvisgerecht vaak geserveerd met spekjes, uien en aardappelen.

Stedentrip

Stedentrip regio Sleeswijk

Bekijk alle deals
Reizen

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Sleeswijk-Holstein, een noordelijke deelstaat van Duitsland, bestaat uit een uitgebreid netwerk van treinen, bussen en veerboten. De Deutsche Bahn (DB) verzorgt regionale en langeafstandstreinverbindingen, terwijl lokale busdiensten worden aangeboden door verschillende vervoersbedrijven. De regio is ook bekend om zijn ‘Schleswig-Holstein-Tarif’, waarmee reizigers met één ticket gebruik kunnen maken van verschillende vervoersmiddelen binnen de deelstaat, wat het reizen flexibel en toegankelijk maakt.

Locatie

Locatie

Gelegen in het noordelijkste deel van Centraal-Europa, grenst deze regio aan de Noord- en Oostzee en deelt het een noordelijke grens met Denemarken. Het is een gebied met een rijke geschiedenis van hertogdommen en een verleden dat gekenmerkt wordt door strijd tussen Duitse en Deense machten, wat uiteindelijk resulteerde in de huidige culturele diversiteit en tweetaligheid. Het landschap is gevormd door glooiende heuvels, uitgestrekte velden, en waterwegen, waaronder het beroemde kanaal dat de Noordzee met de Baltische Zee verbindt.

Activiteiten

Activiteiten

Ontdek de charmante Hanzestad Lübeck met zijn historische binnenstad en maritieme flair. Bezoek het Openluchtmuseum Molfsee voor een duik in de regionale geschiedenis. Geniet van de prachtige stranden en watersportmogelijkheden aan de Oostzeekust. Verken het Waddenzee Nationaal Park, UNESCO-werelderfgoed, en ervaar de unieke getijdenlandschappen. Voor liefhebbers van botanische pracht is een bezoek aan de eilandtuinen van Mainau een must, waar bloemen en planten in overvloed bloeien.

Tip! Bezoek historische vuurtorens, geniet van Waddenzee-excursies en ontdek maritieme musea langs de Noordzeekust.