Andere plaatsen & regio's
Oppervlakte 2.226 km²
Toerisme Gemiddeld
Klimaat -4°C tot 3°C

Harz

De Harz is een schilderachtig middelgebergte in Duitsland, bekend om dichte bossen, historische stadjes en de Brocken, het hoogste punt.

Op vakantie? Bekijk nu de beste deals op reis.nl Bekijk de beste deals
Steden & Dorpen

Ontdek alle steden en dorpen

Regio

Over Harz

Genesteld in het hart van Europa ligt een betoverende bestemming waar dichte bossen, ruige heuvels en schilderachtige dorpjes een idyllisch decor vormen voor avonturiers en rustzoekers. Deze regio, rijk aan mythen en legenden, biedt een scala aan buitenactiviteiten, van wandelen op de uitgestrekte netwerken van paden tot wintersporten wanneer de toppen in een zacht wit deken gehuld zijn. Historische mijnen en diepe grotten vertellen verhalen van een industrieel verleden, terwijl kastelen en forten hoog boven de boomtoppen uittorenen, waakzaam over het landschap. Elk seizoen brengt zijn eigen charme, met de lente die de heuvels in een tapijt van wilde bloemen verandert, de zomer die de meren tot leven brengt, de herfst die een vurig palet van kleuren onthult, en de winter die de regio in een stille, vredige slaap dompelt. Een bezoek aan deze plek is een ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven, een kans om terug te keren naar de natuur en de rijke cultuur van het gebied te ervaren.

Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

Voor een gezellige kroeg in de buurt van de Harz kun je terecht bij Zum Wilden Mann in Quedlinburg, bekend om zijn lokale bieren en sfeer.

Het Harzmuseum in Wernigerode biedt inzicht in de natuur, geschiedenis en kunst van de Harz-regio.

De Harz-regio staat bekend om de Brocken, de hoogste berg, waar volgens folklore heksen samenkwamen tijdens Walpurgisnacht, een traditie die teruggaat tot de middeleeuwen.

Het populairste restaurant in de Harz dat typisch Duitse gerechten serveert, is wellicht Wirtshaus Zum Harzer.

Een populair gerecht uit de Harz-regio is ‘Harzer Roller’, een pittige, laagvetgehalte kaas vaak geserveerd met brood en uienringen.

Stedentrip

Stedentrip regio Harz

Bekijk alle deals
Reizen

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in de Harz, een bergachtige regio in Duitsland, biedt een netwerk van bussen en treinen die bezoekers en inwoners verbinden met de belangrijkste steden en toeristische attracties. De Harzer Schmalspurbahnen, met zijn historische stoomtreinen, is een bijzondere attractie die door het schilderachtige landschap naar de Brocken, de hoogste piek, rijdt. Daarnaast faciliteren regionale treinen en busdiensten het vervoer tussen kleinere dorpen en de grotere steden zoals Wernigerode, Quedlinburg en Goslar.

Locatie

Locatie

Genesteld in het noordelijke deel van Centraal-Europa, ligt een schilderachtig middelgebergte dat zich uitstrekt over een weelderig, bosrijk gebied, bekend om zijn diepe valleien en ruige pieken. Dit gebied, rijk aan mijnbouwhistorie, speelde een cruciale rol tijdens de vroege industriële periode en is bezaaid met historische stadjes die dateren uit de Middeleeuwen. De natuurlijke schoonheid en culturele erfgoed trekken bezoekers die geïnteresseerd zijn in zowel outdooractiviteiten als de verkenning van zijn verleden, waarbij de mystiek van oude legendes en folklore nog steeds in de lucht hangt.

Activiteiten

Activiteiten

In deze schilderachtige regio kan men genieten van een rit met de historische stoomtrein, die een adembenemend uitzicht op het omliggende landschap biedt. Avonturiers kunnen de talrijke wandelpaden verkennen, waaronder de beroemde Brocken, het hoogste punt, dat vaak gehuld is in mysterieuze nevels. Grotliefhebbers kunnen de indrukwekkende druipsteengrotten bezoeken, terwijl wintersporters zich kunnen uitleven op de skipistes. Voor gezinnen biedt het avonturenpark met zijn kabelbanen en rodelbanen een dag vol plezier en opwinding.

Tip! Ontdek schilderachtige stoomtreinritten, wandel door dichte bossen en verken historische kastelen en mijnen.