Leipzig: Een Oost-Duitse stad boordevol geschiedenis en cultuur

Relevante artikelen

Als je Leipzig bezoekt, vraag je je waarschijnlijk af wat je het beste kunt doen. Ten eerste is Leipzig de achtste stad van Duitsland. Deze oostelijke stad is een populaire bestemming voor reizigers en is de thuisbasis van de oudste universiteit van de staat. De rijke geschiedenis is ook een uitstekende reden om Leipzig te bezoeken. Deze stad heeft bezoekers veel te bieden, dus overweeg om er een paar dagen door te brengen. Of u nu met vrienden of met het gezin reist, er is genoeg te doen in Leipzig.

Het historische verleden van de stad is een fascinerend aspect van Leipzig, en u zult niet teleurgesteld zijn als u een bezoek brengt aan het Altes Rathaus, een elegant voorbeeld van Duitse Renaissance-architectuur. Andere hoogtepunten zijn het Bachmuseum, een must voor liefhebbers van klassieke muziek, en het Zeitgeschichtliches Forum, dat de geschiedenis van de stad en het recente verleden van de regio laat zien. Het culturele aanbod van Leipzig gaat veel verder dan de geschiedenis en zal elke bezoeker zeker bevallen.

Als je wat meer tijd hebt, ga dan naar de parken van Leipzig. Het Clara-Zetkin Park, gelegen in de muziekwijk van de stad, staat vol met meren en paden. In de buurt stroomt de Elsterflutbett-rivier door de stad, waardoor het een perfecte plek is om te kajakken. Naast musea kunt u ook de beste restaurants en bars van de stad bezoeken. Of je nu de voorkeur geeft aan een eenvoudige maaltijd of een gastronomische maaltijd, in Leipzig kun je niet fout gaan.

Voor iets moderners ga je naar de markt, een wekelijkse markt waar je verse producten en andere artikelen kunt kopen, en de Auerbachs Keller, een 14e-eeuwse wijnbar. Daarnaast kunt u genieten van een biertje of een wijntje in een traditionele wijnbar in Leipzig, waar Johann Wolfgang von Goethe ooit een bezoek bracht. Dit plein is ook de locatie van enkele van de grootste festivals van de stad, en het is een geweldige plek om een ​​hapje te eten en naar een park in de buurt te gaan.

Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis, moet je ook het Stasi-museum bezoeken. Het Stasi Museum, gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de Oost-Duitse geheime politie, geeft een uitstekend inzicht in hoe de Stasi opereerde. Te zien zijn artefacten, politiedocumenten en zelfs een gevangeniscel. De toegang is gratis en audiogidsen zijn beschikbaar in het Engels. Een ander museum om te bezoeken in Leipzig is het Leipzig Museum voor Toegepaste Kunsten. Het museum heeft een duizelingwekkende collectie werken van honderden kunstenaars uit de beweging “New Leipzig School”.

Een andere te bezoekenattractie in Leipzig is het prachtige marktplein. De stad herbergt enkele van ’s werelds meest iconische gebouwen, waaronder de St. Thomas-kerk, die 600 jaar oud is. Er zijn ook enkele ongelooflijk pittoreske gebouwen op het plein, waaronder het stadhuis, dat vooral indrukwekkend is met zijn klokkentoren. U kunt zelfs een hapje eten in het nabijgelegen Cafe Bigoti. U kunt de rest van uw middag doorbrengen met dwalen door de kunstwijk van de stad.

Ontdek vandaag wat je allemaal nog meer kunt verwachten tijdens je bezoek aan deze prachtige Oost-Duitse stad!

St. Thomaskerk

Hoewel de muziek in deze historische Lutherse kerk al eeuwenlang een populaire attractie is in Leipzig, zijn de architectuur en geschiedenis van het gebouw even indrukwekkend. Bach was koordirigent van de kerk, en Wagner studeerde hier piano. Buiten de kerk staat een standbeeld van Mendelssohn. Bezoekers kunnen hier een concert bijwonen of gewoon door de kerk slenteren.

Het gotische altaarheiligdom werd gebouwd in 1355 en het huidige schip verving de romaanse stijl van het interieur. De kerk is ook de begraafplaats van de componist Johann Sebastian Bach, die in Leipzig veel religieuze werken componeerde. Een bezoek aan het naastgelegen Bachmuseum is ook een must in Leipzig. Een toren werd in de 18e eeuw bovenop de kerk gebouwd en steekt op prachtige wijze boven de binnenplaats uit. Vanaf daar heb je bovendien een adembenemend uitzicht over de stad.

De kerk bevindt zich in het hart van Leipzig, dicht bij de Maedler Passage, de Universiteit van Leipzig en een aantal andere attracties. Als u geïnteresseerd bent in klassieke muziek, zult u genieten van de wekelijkse optredens van het St. Thomas Boys Choir.

De St. Thomaskerk is een van de twee belangrijkste gebedshuizen in het centrum van Leipzig. Het is de laatste rustplaats van Johann Sebastian Bach, die de Cantor van St. Thomas was. Het hoofdaltaar van de kerk bevindt zich onder een bronzen plaat. Je kunt hier zelfs kerkdiensten bijwonen als je geïnteresseerd bent in muziek. Als u Leipzig bezoekt, mag u deze kans niet missen!

U kunt de toren van de kerk bezichtigen. Tijdens het seizoen is de kerk nagenoeg elke dag open voor publiek, van negen uur ’s ochtends tot zes uur’ s avonds. Je kunt ook een rondleiding krijgen door het interieur van de kerk en zelfs de gotische dakspant bekijken, die dateert uit de middeleeuwen. Voor deze rondleidingen is vooraf inschrijven vaak wel vereist.

Mendelssohn-Haus

Een bezoek aan het Mendelssohn-Haus in Leipzig is een must voor iedereen die Saksen bezoekt. Het is een van de weinige overgebleven huizen van een beroemde componist. Het Mendelssohn-Haus in Leipzig is nu een museum gewijd aan de componist. Dit huis staat vol met memorabilia en kunstvoorwerpen die worden tentoongesteld, evenals informatie over het leven en werk van de componist.

Het gebouw was oorspronkelijk de residentie van Mendelssohn en werd zorgvuldig gerestaureerd om de laat-classicistische stijl van die tijd weer te geven. Tijdens Mendelssohns leven werkte en studeerde hij in Leipzig. Gasten kunnen een rondleiding krijgen door het Mendelssohn-Haus, dat veel van de oorspronkelijke constructie heeft behouden, evenals informatie over de beroemdste bewoner. Sinds tientallen jaren is het een museum gewijd aan de componist. Tijdens uw bezoek kunt u meer te weten komen over zijn leven en het culturele beleid van de stad.

Bij aankomst wordt u begroet door het Mendelssohn-Haus, een gebouw in late Biedermeier-stijl, met zijn ruime muzieksalon en elegant interieur. Het effectorium heeft dertien palen die instrumenten voorstellen, en een interactief podium met een elektronische partituur. U kunt zelf de tempo’s aanpassen en de instrumenten selecteren. In het hele museum staan ​​apparaten om naar muziek te luisteren en filmfragmenten uit het leven van Mendelssohn te bekijken.

Het museum herbergt ook een aantal persoonlijke bezittingen, waaronder een zeldzame collectie muziek en andere memorabilia. Het museum heeft een prachtige muzieksalon en expositieruimtes die zevenhonderd vierkante meter van het hoofdgebouw beslaan. Je kunt ook een rondleiding krijgen in de studio van Mendelssohn. Een bezoek aan het Mendelssohn-Haus in Leipzig mag niet ontbreken op uw reisschema.

Altes Rathaus

Een bezoek aan het Altes Rathaus in Leipzig is een must-do activiteit in de stad. Dit indrukwekkende gebouw bestaat al sinds het einde van de 19e eeuw. Naast het museum kunt u ook een bezoek brengen aan het Museum of Leipzig Art. Hier kunt u kunstwerken en ambachten bekijken en historische gebeurtenissen documenteren. Je leert hoe de stad in het verleden kunst en cultuur heeft gevormd. Het museum is gevestigd in het Altes Rathaus.

Het Altes Rathaus, een van de oudste renaissancestadhuizen in Duitsland, bevindt zich in het stadscentrum. Het renaissance-interieur van het gebouw en het museum binnen bieden een fascinerend kijkje in de geschiedenis van Leipzig. Deze tour is leuk en gemakkelijk zelf te doen. U kunt beginnen bij uw hotel en de tijd nemen om de hele stad te verkennen. Je kunt zelfs een self-guided tour maken, waardoor je de bezienswaardigheden kunt zien die je graag zou willen zien.

De kerk is een van de oudste gebouwen in Leipzig. Het was oorspronkelijk een Romaanse kerk, maar werd later de gotische kathedraal die we vandaag zien. Het interieur is voorzien van zuilen van vloer tot plafond en de Luther Preekstoel. U kunt ook een bezoek brengen aan de Leipzig Gallery, waar een gigantisch schilderij en een gigantische gastank te zien zijn. De muurschilderingen vertegenwoordigen scènes uit de geschiedenis en de natuur.

Ga daarna naar de nabijgelegen marktplatz. De Marktplatz is een geweldig centraal startpunt voor het verkennen van de stad. Het wordt omgeven door sfeervolle cafés en bars. Van daaruit kunt u een bezoek brengen aan het Altes Rathaus, dat in negen maanden werd gebouwd en nu de thuisbasis is van het Stadtgeschichtliches Museum. U kunt ook een bezoek brengen aan het Webers Hof, waar Theodor Fontane ooit werkte.

Naast het museum kunt u ook het Oude Stadhuis bezoeken. De tientallen meterslange balzaal werd gebruikt voor de bruiloften van Saksische prinsen, patriciërsbanketten, studentenbals en ambachtelijke festivals. Het interieur is een van de meest interessante in Leipzig. Als u Leipzig bezoekt, mag u het oude stadhuis niet missen.

Mädler-Passage

Je vindt tal van historische gebouwen in de oude binnenstad van Leipzig, die niet zo goed bewaard is gebleven als sommige andere Europese steden, maar het is nog steeds een fascinerende plek om te verkennen. Een wandeling door de oude stad voert u langs gebouwen uit de renaissance en daarna. Je zult de 17e-eeuwse Old Stock Exchange willen bekijken, die achter het oude stadhuis ligt. U kunt ook een kijkje nemen in de Mädler-Passage, een voormalige arcade vol boetiekjes.

Een bezoek aan de Mädler-Passage in Leipzig is een fascinerende ervaring, zeker als je nog nooit in dit deel van de stad bent geweest. Leipzig was ooit een bloeiende katoenspinnerij, maar tegenwoordig worden de gebouwen gebruikt voor culturele centra. Bezoekers van de stad kunnen door de historische gebouwen wandelen en genieten van de unieke mix van esthetiek en geschiedenis. U kunt bijvoorbeeld een voormalige katoenspinnerij, Spinnerei, zien of een bezoek brengen aan een gebouw uit het Sovjettijdperk, dat is omgebouwd tot cultureel centrum.

Als je tijd hebt, wil je misschien de Uni-Riese bezoeken, een 142 meter hoog gebouw dat een panoramisch uitzicht over de stad biedt. Het kost vier euro om de lift naar boven te nemen. Daarna kunt u wat tijd doorbrengen in een van de vele parken van Leipzig. Een daarvan is Clara Zetkin Park, waar het beroemde “Glashaus” staat.

Naast wandelen door de historische Mädler-Passage kun je ook een hop-on-hop-off bus nemen. Deze tour van twee uur neemt je mee naar belangrijke bezienswaardigheden van de stad. De iconische Leipzig Opera zal opvallen op Augustusplatz. Andere bezienswaardigheden zijn het Egyptisch Museum en de Mendebrunnen-fontein. Naast de Opera, het grootste operahuis van de stad, is Opernhaus een bezoek waard. Het indrukwekkende gebouw biedt een geweldige akoestiek en ruime zitplaatsen.

Een ander deel van Leipzig dat een bezoek waard is, is Plagwitz, een voormalig industriegebied. Tegenwoordig is de buurt een knooppunt geworden voor de creatieve gemeenschap van de stad. Het staat vol met muurschilderingen en gekraakte flatgebouwen. Het zal je verbazen dat enkele van de meest fascinerende delen van Leipzig niet de meest hipste zijn. In plaats daarvan zijn ze de thuisbasis van enkele van de meest interessante, ongewone en ongewone attracties van de stad.

Museum der bildenden Künste

Een bezoek aan het Museum der bildenden Künste in Leipzig geeft je een unieke kans om de artistieke prestaties van het verleden en heden van de stad te ontdekken. Met meer dan 7000 vierkante meter tentoonstellingsruimte biedt het museum een ​​breed scala aan kunstwerken. Gezinnen kunnen het museum met kinderen bezoeken dankzij de vele evenementen en vakantieprogramma’s die het museum voor kinderen organiseert.

Het oudste openbare museum van Duitsland, het Leipzig Museum voor Schone Kunsten, bevat meesterwerken van de middeleeuwen tot de moderne tijd. Het werd in 1858 opgericht door kooplieden uit Leipzig en heeft door de jaren heen talloze donaties en geschenken ontvangen. Om het meeste uit uw bezoek aan het museum te halen, begint u op de bovenste verdieping, waar het standbeeld van Beethoven staat. Je zult wat tijd willen besteden aan het bewonderen van het beeldhouwwerk van Beethoven als Zeus, een hoogtepunt van het museum.

Het beschikt over een grote oppervlakte tentoonstellingsruimte en een collectie van 3.500 schilderijen, 1.000 sculpturen en duizenden afbeeldingen. De tentoonstellingen variëren van de late middeleeuwen tot de moderne tijd. Hoewel het Museum der bildenden Künstegeen hedendaagse kunst toont, is het een fantastische plek om kunst te bekijken die dateert uit de late middeleeuwen.

Als u op zoek bent naar iets meer eigentijds en moderner, dan is het Leipzig Museum zeker een bezoek waard. Dit moderne gebouw past in het stadsbeeld en beschikt over een royale binnenruimte. De getoonde kunst is een mix van religieuze en hedendaagse kunst. Er is ook een permanente tentoonstelling van hedendaagse kunstenaars die je zullen inspireren om buiten de gebaande paden te denken. U zult ook genieten van het moderne ontwerp van het museum, waardoor het bijzonder toegankelijk is voor het hedendaagse publiek.

Leipzig Panometer

Een bezoek aan Leipzig Panometer is een uitstekend idee als je in de buurt bent en op zoek bent naar een onvergetelijke museumervaring. Het is een visueel panorama in een voormalige gasmeter, met een bijbehorende thematische tentoonstelling. Op dit moment is het thema Carolas Garten.

Bezoek de Panometer Leipzig voor het beste panorama van de stad. Het museum heeft enkele van de grootste panoramaschilderijen ter wereld, waaronder een enorme weergave van de Everest, de Titanic en nog veel meer. Een bezoek aan Leipzig Panometer omvat het verkennen van de geschiedenis van de stad. Het is de thuisbasis van de grootste panorama’s ter wereld met een diameter van 105 meter. Die panorama’s geven je een uniek perspectief op Leipzig en zijn mensen. Het is ook een geweldige plek voor een familie-uitje. De 360-graden panoramische beelden van het museum dompelen je onder in een wereld van magie en levendige emoties. Je leert ook over de vele facetten van de stad.

Hoewel een reis naar de Panometer Leipzig misschien een ontmoedigend vooruitzicht lijkt, is een bezoek zeker de moeite waard. De 15 meter hoge bezoekerstoren herbergt een gerenommeerde verzameling panoramische uitzichten. Naast de prachtige panorama’s kun je ook de bijbehorende tentoonstellingen bekijken. Je krijgt een eerste indruk van het huidige onderwerp en leert over de geschiedenis van de panorama’s gemaakt door Yadegar Asisi. Vooral voor kinderen kunnen de bijbehorende tentoonstellingen spannend zijn.

De dierentuin van Leipzig

Als je een natuurliefhebber bent, is een uitstapje naar de dierentuin van Leipzig een absolute must! Het grote Wildpark is een fascinerend gezicht met dieren uit de regio. Van otters tot rode vossen, je kunt alles zien, van damherten tot rode vossen. Je vindt er ook bizons, lynxen en zwijnen. En er zijn zelfs tijgers en een leeuw. De dierentuin van Leipzig is een geweldige ervaring.

De dierentuin van Leipzig is de perfecte plek om het hele gezin mee te nemen. Het hele gezin zal veel plezier beleven aan het bezoeken van deze attractie, want er zijn kinderspeelplaatsen, een kinderboerderij en tal van educatieve displays. Je zult zien dat de dieren zijn gehuisvest in habitats die hun natuurlijke omgeving nauw nabootsen. En de dierentuin van Leipzig is ook niet erg groot! Het is een uitstekende locatie voor familie-uitjes en persoonlijke evenementen, dus zorg ervoor dat u voldoende tijd plant om alles te verkennen.

De toegangsprijs varieert meestal van 10 euro voor een normale bezoeker tot 17 euro voor een gezin met kinderen. Gezinnen met jonge kinderen kunnen ook kiezen voor een jaarkaart. Voor meer betaalbare maaltijden serveren twee restaurants brunch op zondagochtend.

Grassi Museum

Als u een reis naar Leipzig plant en niet zeker weet waar u moet beginnen, volgen hier enkele tips voor een bezoek aan het Grassi Museum. Het museum is het op een na oudste in Duitsland, zes jaar na het Kunstgewerbemuseum Berlijn. De Grassi-collectie omvat schilderijen, sculpturen en moderne kunstwerken. U vindt er een breed scala aan exposities, van art deco tot hedendaags. Je vindt er ook veel historische artefacten, waaronder ’s werelds oudste drukpers.

Het GRASSI-museum is een universiteitsmuseum op vijf minuten van Augustusplatz. U kunt ook een bezoek brengen aan het Musikinstrumenten-Museum, dat zeldzame tentoonstellingen en een interactief geluidslaboratorium heeft. Andere delen van het museum zijn het Museum für Volkerkunde, dat je meeneemt op een reis door verschillende culturen van de wereld. U kunt ook een bezoek brengen aan het Museum für Angewandte Kunst, met art nouveau- en art deco-meubels en een glas- en porseleincollectie.

Het Grassi Museum is een gebouwencomplex, genoemd naar een Italiaanse koopman die zich in Leipzig vestigde. Het werd geopend in 1892 en werd pas in 1929 gesloten. Het gebouw is ontworpen in art-decostijl en is ook een indrukwekkend voorbeeld van modernistische architectuur. De collectie omvat duizenden kunstwerken en ambachtslieden. Het jaarlijkse GRASSIMESSE-evenement trekt bezoekers van over de hele wereld. Het museum herbergt ook een permanente tentoonstelling met het Bauhaus-thema.

Het GRASSI Museum voor Toegepaste Kunst is Europa’s belangrijkste designmuseum, met speciale tentoonstellingen van internationale faam en een breed scala aan historische en hedendaagse kunst. De exposities van GRASSI beslaan twee verdiepingen en beslaan meer dan tweeduizend vierkante meter. De architectuur is ook onderscheidend en u kunt een privétour boeken om er meer over te weten te komen.

Een bezoek aan het Grassi Museum in Leipzig omvat een bezoek aan de Musical Instruments Hall. Het museum is gevestigd in de voormalige universiteit van Leipzig. Met bijna 5.000 instrumenten toont het Grassi Museum de geschiedenis van de Europese muziek, van Renaissance tot heden. Het museum heeft een bioscoop met livemuziek en een geluidslaboratorium waar bezoekers verschillende instrumenten uit de hele wereld kunnen uitproberen. Je hebt ook de mogelijkheid om live optredens te horen en te genieten van allerlei soorten evenementen.

De architectonisch belangrijke Pillar Hall van het Grassi Museum is een ander hoogtepunt. Het Grassi-gebouw is in 2010 gereconstrueerd en is oorspronkelijk gebouwd in art-decostijl. Het wordt zelfs beschouwd als het mooiste art-deco-interieur van Duitsland. Bovendien laat de nevenschikking tussen de Bauhaus-beglazing en de Art Deco-gevel zien hoe verschillend de stijlen zijn. Je kunt zelfs het verschil in de houding tussen de twee stijlen ervaren.

Sint-Nicolaaskerk

De St. Nicolaaskerk in Leipzig, Duitsland is een historisch monument dat werd gebouwd in 1165, slechts een paar jaar nadat de stad haar eigen marktrechten en stadsrechten kreeg. Tijdens haar 850e verjaardag viert de kerk haar tiende eeuw van dienst. De kerk is het meest opmerkelijk vanwege de gebeden voor de vrede, die sinds 1982 elke maandag worden gehouden.

Gelegen in de historische wijk Mitte, werd de St. Nicolaaskerk oorspronkelijk gebouwd in Romaanse stijl, maar door de eeuwen heen werd het omgebouwd tot een gotische hallenkerk. In de 16e eeuw werd de achthoekige centrale toren geïntroduceerd. De kerk was een belangrijk podium voor de vreedzame revolutie en demonstranten gingen dapper de kerk binnen om hun ongenoegen te uiten. Binnen vind je een prachtig neoklassiek interieur met palmachtige zuilen en veelkleurige stoeppanelen die ’s nachts oplichten.

De St. Nicolaaskerk in Leipzig is niet alleen een belangrijk herkenningspunt in de stad, maar ook een cultureel hoogtepunt. De geschiedenis is ook belangrijk, aangezien de kerk het middelpunt was van de maandagdemonstraties in 1989, die het communistische regime ten val brachten. Het was een cruciaal onderdeel van de hereniging van Duitsland.

Als u van muziek houdt, kunt u een bezoek brengen aan het naastgelegen Bachmuseum. Johann Sebastian Bach is een beroemde componist en woonde van 1723-1750 in Leipzig. Er wordt aangenomen dat hij zijn eerste uitvoering gaf in de St. Nicolaaskerk in Leipzig in 1723. Het graf van de kerk bevindt zich in het koor, en muzikanten waren daar bezig zijn muziek te oefenen.

Een bezoek aan de St. Nicolaaskerk in Leipzig geeft je een geschiedenisles. Het diende als startpunt van de vreedzame demonstraties die leidden tot de Duitse hereniging. Ondanks zijn grootse omvang is de Nikolaikirche nog steeds een mooie, elegante kerk. Het enorme orgel is een van de grootste in de regio. De Nikolai-kerk ligt in het voetgangersgebied van de stad, de Nikolaistrasse.

De kerk is een fascinerende plek om te bezoeken, en vooral het gedenkteken voor Luther is opmerkelijk. Het werd gebouwd in Romaanse stijl en werd later in het begin van de 16e eeuw uitgebreid in gotische stijl. Terwijl de protestanten het gebouw bezetten, behoudt de katholieke kerk nog steeds het recht om het te gebruiken voor de eredienst.

Zeitgeschichtliches Forum

Het Zeitgeschichtliches Forum in Leipzig is een staatsmuseum gewijd aan de geschiedenis van Duitsland na de Tweede Wereldoorlog. De permanente tentoonstelling bevat artefacten, tekst, video’s en foto’s. Het museum behandelt onderwerpen variërend van de deling van Duitsland tot het dagelijks leven onder de communistische dictatuur.

Een bezoek aan het Zeitgeschichtliches Forum is een uitstekende manier om kennis te maken met de geschiedenis van Duitsland. Het is het grootste museum in zijn soort in Duitsland, met tentoonstellingen over Duits-Amerikaanse betrekkingen, de geschiedenis van de Koude Oorlog en nog veel meer. Het Zeitgeschichtliches Forum is ook de thuisbasis van de Alte Handelsborse, een van de oudste handelsverzamelgebouwen in het land. Het is ook de thuisbasis van het oudste barokke gebouw in de stad.

Het Zeitgeschichtliches Forum is een geweldige plek om meer te weten te komen over de geschiedenis en de mensen van de stad. Leipzig is een van de mooiste steden ter wereld en heeft een rijke geschiedenis. Het is een belangrijk handelscentrum tijdens het Romeinse Rijk en was de thuisbasis van vele beroemde componisten!

Relevante artikelen