Wat zijn de grootste steden van Duitsland?

Wat zijn de grootste steden van Duitsland?

[ad_1]

berlijn-duitsland-steden
Het Rijksdaggebouw bevindt zich in Berlijn, de grootste stad van Duitsland, maar welke andere vormen de top tien? (Foto door Florian Gaertner/Photothek via Getty Images) De tien grootste steden van Duitsland zijn Berlijn, Hamburg, München, Keulen, Frankfurt, Stuttgart, Düsseldorf, Dortmund, Essen en Leipzig. Hier profileren we ze stuk voor stuk en kijken we naar de sectoren waarin ze uitblinken. Lees de exclusieve inzichten van GlobalData over de bevolking van Duitsland (2017 – 2025, mensen) en de macro-economische landenvooruitzichten van het land.

1. Berlijn

Bevolking: 3,52 miljoen Berlijn, de hoofdstad van Duitsland, werd tussen 1961 en 1989 in tweeën gedeeld door de beruchte muur. Sinds de Duitse hereniging in 1990 is Berlijn uitgegroeid tot een mondiaal centrum van cultuur, onderwijs, media, toerisme, politiek en wetenschap. De universiteiten van de stad behoren tot de beste ter wereld en bevatten drie Unesco-werelderfgoedlocaties. Hoewel Berlijn een reputatie heeft opgebouwd als een broeinest voor start-ups en ondernemers, is het nog steeds de thuisbasis van een aantal grote multinationale bedrijven, zoals Deutsche Telekom, Delivery Hero en Deutsche Bahn, terwijl bedrijven als Bombardier Transportation, GAZPROM Germania, Coca-Cola , Pfizer, Sony en Total hebben hun Europese hoofdkantoor in de stad.

2. Hamburg

Bevolking: 1,79 miljoen Hamburg is de grootste niet-hoofdstad van de EU. Het herbergt de op twee na drukste haven van Europa en de stad ligt dicht bij de Noordzee (ongeveer 100 km afstand) aan de rivier de Elbe in Noord-Duitsland, ongeveer 230 km van de grens met Denemarken. Hamburg is een cultureel en toeristisch centrum, met zijn rivieren en kanalen die worden doorkruist door ongeveer 2.500 bruggen (het hoogste aantal bruggen in een stad in Europa). Het heeft een sterke traditie in de financiële sector en is gastheer van de oudste beurs van Duitsland, terwijl het industrieel gedijt in de staal-, aluminium- en koperproductie, scheepsbouw en ruimtevaart. Airbus biedt werk aan meer dan 13.000 mensen in de stad.

3. München

Bevolking: 1,45 miljoen München ligt in het zuidelijke deel van Duitsland, in de deelstaat Beieren, ongeveer 160 km van de Oostenrijkse grens. De stad heeft een wijdverbreide reputatie op het gebied van kunst, wetenschap, technologie, cultuur, onderwijs en financiën, terwijl het belangrijkste voetbalteam, Bayern München, over de hele wereld bekend is. Het is ook een toeristisch centrum, met zijn jaarlijkse Oktoberfest dat miljoenen bezoekers trekt. München heeft sterke punten in een breed scala van industrieën en sectoren, zoals de auto-industrie, IT, biotechnologie, techniek, elektronica en hernieuwbare energie. Het is de thuisbasis van multinationals zoals BWM, Siemens en Allianz.

4. Keulen

Bevolking: 1,06 miljoen Keulen ligt in het westen van Duitsland, zo’n 70-100 km van de grens met België, Luxemburg en Nederland. Het is ook de grootste stad die het dichtst bij de voormalige West-Duitse hoofdstad Bonn ligt. De stad, een centrum van cultuur en onderwijs, huisvest een van de oudste en grootste universiteiten van Europa in de universiteit van Keulen, en het dient ook als een toonaangevend onderzoekscentrum voor de lucht- en ruimtevaartindustrie, waar het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum en het hoofdkantoor van de European Astronaut Centre en de grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland, Lufthansa. De industriële sterke punten liggen grotendeels in chemicaliën en auto’s, terwijl de stad ook een nationaal knooppunt is voor de verzekerings- en mediasector.

5. Frankfort

Bevolking: 733.000 Frankfurt staat officieel bekend als Frankfurt am Main en omvat de rivier waarop het staat in het zuidwesten van Duitsland. De stad heeft tal van sterke punten op het gebied van handel, onderwijs en transport (de luchthaven is een van de drukste van Europa, maar het is de financiële sector waar Frankfurt wereldwijd bekend om staat. Het is de thuisbasis van het hoofdkantoor van de Europese Central Bank, Deutsche Bundesbank, Frankfurt Stock Exchange, Deutsche Bank, DZ Bank, KfW en Commerzbank, en heeft een reputatie opgebouwd als broeinest voor fintech-startups.

6.Stuttgart

Bevolking: 625.000 Stuttgart ligt in het zuidelijke deel van Duitsland aan de rivier de Neckar, zo’n 160 km van de Franse grens. De economie van Stuttgart, de thuisbasis van de hoofdkantoren van Porsche, Bosch, Mercedes-Benz en Daimler, is gebouwd op haar sterke punten op het gebied van auto’s en techniek, maar de stad blinkt ook uit als het gaat om uitgeverijen, wijnmaken, financiële diensten, onderzoek en ontwikkeling en toerisme.

7. Dusseldorf

Bevolking: 610.000 Düsseldorf ligt waar de Rijn de Düsseldorf ontmoet in West-Duitsland, 180 km van de grens met Nederland. Het staat als de hoofdstad van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De stad staat bekend om de indrukwekkende levenskwaliteit die het haar inwoners biedt, en er zijn 22 instellingen voor hoger onderwijs gevestigd. Düsseldorf is het belangrijkste telecommunicatiecentrum van Duitsland en het is de locatie van het Europese hoofdkantoor van tal van ICT- en internetbedrijven. Het heeft ook sterke punten in de detailhandel, de auto-industrie en de financiële sector.

8. Dortmund

Bevolking: 585.000 Dortmund ligt in de buurt van Keulen en Düsseldorf in Noordrijn-Westfalen in het westen van Duitsland. Het ligt aan de rivieren de Emscher en de Ruhr, zijrivieren van de Rijn. Het is gebouwd op de staal- en kolenindustrie, maar heeft zichzelf sinds hun ineenstorting opnieuw uitgevonden als een hightech hub en wordt beschouwd als een van de meest innovatieve steden in de EU. Het is ook een belangrijk punt voor investeringen in engineering, toerisme, financiën, onderwijs, diensten, media en logistiek. Dortmund staat bekend om het aantal ‘mittelstand’ (Duitse kleine en middelgrote ondernemingen) binnen zijn grenzen.

9. Essen

Bevolking: 583.000 Essen is de vierde stad in deze lijst die in de deelstaat Noordrijn-Westfalen ligt en ook dicht bij de Nederlandse grens ligt. De stad wordt beschouwd als de energiehoofdstad van Duitsland en is de thuisbasis van de hoofdkantoren van E.ON en RWE, de grootste energieleveranciers van Duitsland. De specialismen van de universiteiten van de stad hebben gezorgd voor een sterke reputatie in zowel de kunsten als de geneeskunde. ThyssenKrupp, industriële engineering en staalproductiegigant, heeft een van zijn dubbele hoofdkantoren in Essen, en de stad bevat ook een cluster in de bouwsector.

10. Leipzig

Bevolking: 560.000 Leipzig is de grootste bestaande stad die volledig in het voormalige Oost-Duitsland ligt. Gelegen op ongeveer 160 km ten zuidwesten van de hoofdstad Berlijn, was de historische reputatie van Leipzig gebouwd op kunst, cultuur en handel. Hoewel deze velden nog steeds veel voorkomen in de stad, is het de afgelopen jaren ook uitgegroeid tot een Europees knooppunt voor e-commerce en logistiek. Leipzig heeft een gezonde toeristische sector en wordt door Gfk beoordeeld als de meest leefbare stad van Duitsland. Andere industriegebieden in Leipzig liggen op het gebied van auto’s, energie, software en medisch onderzoek/biotech. Bevolkingscijfers zijn van december 2015 en worden geschat door het Duitse federale bureau voor de statistiek.
[ad_2]