Vastgoedprijzen in München 2020

Vastgoedprijzen in München 2020

[ad_1]

Als je kijkt naar de Duitse ontwikkeling van de vastgoedprijzen in de afgelopen jaren, dan zie je de naam München steeds weer naast Hamburg, Berlijn of Frankfurt am Main verschijnen. Vanwege de constant stijgende vraagprijzen wordt de deelstaathoofdstad van Beieren beschouwd als de metropool met de hoogste prijsniveau in de Bondsrepubliek. Daarnaast is er nog steeds veel vraag naar woonruimte in München, omdat de stad een buitengewoon aantrekkelijke plek is om te wonen vanwege haar culturele, economische en politieke belang. De kosmopolitische stad trekt een navenant groot nationaal en internationaal cliënteel van kapitaalinvesteerders, jonge gezinnen en studenten. In ons rapport over de vastgoedmarkt in München vindt u alles wat u moet weten over de huidige vraagprijzen voor appartementen en huizen, huurprijzen en hoe de prijzen variëren in de afzonderlijke districten.

1. Actuele huurprijzen in München

De grote vraag naar woonruimte en de daarmee gepaard gaande stijging van de vastgoedprijzen geven daar al een indicatie van: München groeit. Momenteel wonen er bijna 1,6 miljoen mensen in de stad aan de Isar. Dit komt overeen met een bevolkingsgroei van +4,7 procent sinds 2014. Naast de gezinnen en studenten die in het begin werden genoemd, zijn het vooral geschoolde arbeiders die werken voor ingezeten internationale bedrijven zoals BMW, Allianz of Siemens die hierheen migreren. De enorme bevolkingsgroei uit zich in een extreem lage leegstand. Slechts 0,2 procent van de beschikbare woningen is ongebruikt. Dit cijfer ligt ver onder het niveau van evenzo gewilde woonlocaties als Frankfurt am Main (0,3 procent), Stuttgart (0,5 procent) of Keulen (0,9 procent).

2. Actuele huurprijzen in München

Van alle grote Duitse steden heeft München de hoogste gemiddelde vraaghuur. Dit geldt voor zowel bestaand vastgoed als nieuwbouw.

In het tweede kwartaal van 2020 betaalden huurders gemiddeld € 18,33 euro per vierkante meter van woonruimte voor een bestaand pand, dat is +2,1 procent meer dan in 2019. Als de prijsveranderingen over de afgelopen vijf jaar worden berekend, komt de groei in deze deelmarkt zelfs uit op +18,64 procent. Huurprijzen in de nieuwe bouwsector blijven ook stijgen. Nadat het prijsniveau hier in 2016 iets was gedaald, komt het erop neer dat de aanbodhuren de afgelopen vier jaar weer zijn gestegen. In het tweede kwartaal van 2020 betaalden huurders an gemiddelde vierkante meter prijs van 20,62 euro voor nieuw gecreëerde woonruimte.

3. Vastgoedprijzen voor condominiums

Niet alleen de huren, maar ook de vraagprijzen van appartementen liggen in heel Duitsland op recordniveau. Ten opzichte van 2019 zijn de koopprijzen van zowel bestaande als nieuwbouw appartementen gestegen. Als we afzonderlijk kijken naar de ontwikkeling van de vraagprijzen van bestaande en nieuwbouw, dan zien we dat laatstgenoemd type vastgoed het afgelopen jaar een grotere waardestijging heeft doorgemaakt. Een vierkante meter in een nieuw gebouw in München kost bijvoorbeeld gemiddeld 10.431 euro in het tweede kwartaal van 2020. Dit komt overeen met een groei van +10,5 procent vergeleken met vorig jaar. Kopers betaalden daarentegen een gemiddelde prijs van 8.524 euro per vierkante meter voor een bestaand condominium. De aanbiedingsprijs steeg daarmee +7,84 procent. Berekend over de afgelopen vijf jaar, was de waardestijging voor appartementen in München +38,09 procent (nieuwe gebouwen) en +33,96 procent (bestaande panden).

4. Vastgoedprijzen voor eengezinswoningen

Ook de stijgende trend op de huizenmarkt in München is al jaren ononderbroken. Gemiddeld vraagprijzen van 1.512.456 euro zijn gerealiseerd voor eengezinswoningen in 2020. Dit is een +26 procent stijging in het prijspeil ten opzichte van 2015.

Vastgoedprijzen voor appartementsgebouwen

De markt voor appartementsgebouwen en woon- en bedrijfspanden in München wordt al jaren gekenmerkt door een extreem vraagoverschot. De gemiddelde vraagprijs in de eerste helft van 2019 was 7.468 euro per vierkante meter. Hierdoor heeft München een veel hoger prijsniveau dan alle andere grote steden in Duitsland. Transactiecijfers, huren, prijzen en factoren vindt u in detail in onze Marktrapport residentieel en commercieel vastgoed 2020 (alleen Duits).

Abonneren op de nieuwsbrief

Blijf geïnformeerd!

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks exclusieve woningen, marktrapporten en het laatste nieuws uit de vastgoedsector! Je inschrijving is gelukt. Bevestig uw inschrijving door op de link te klikken in de e-mail die u binnen enkele ogenblikken ontvangt. Je e-mailadres is al aangemeld. Je abonnement is mislukt! Probeer het later opnieuw.

5. Vastgoedprijzen in München per district

Hoewel de onroerendgoedprijzen in München op een constant hoog niveau liggen, zijn er soms aanzienlijke prijsverschillen, afhankelijk van de locatie en het type onroerend goed. De meest gewilde wijken voor kopers van appartementen zijn de oude stad, Altschwabing en Altbogenhausen. Nymphenburg, Schwabing en Obermenzing worden echter beschouwd als de favoriete woongebieden van huizenkopers. Hieronder gaan we nader in op de prijsklassen in de districten München op zeer goede, goede, middenklasse en secundaire locaties.

Zeer goede locatie

München districten in een zeer goede locatie omvatten de centraal gelegen oude stad, Lehel en delen van Schwabingen, Nymphenburg en Neuhausen. Verder vallen de zuidelijke delen van Solln, Thalkirchen en Harlaching in deze locatiecategorie. Een- en tweegezinswoningen in deze wijken variëren in prijs van 5 miljoen tot 20 miljoen euro. De vierkantemeterprijzen voor flatgebouwen in deze wijken liggen ook ver boven de gemiddelde vastgoedprijzen in München en variëren tussen de 10.000 euro en 25.000 euro. In het segment woningen en utiliteitsbouw liggen de prijzen nu tussen de 6.500 en 13.000 euro op toplocaties.

Goede locatie

Hetzelfde geldt voor eigenschappen op goede locatiesdie het grootste aandeel hebben in de vastgoedmarkt van München. In de wijken van deze locatiecategorie bereiken een- en tweegezinswoningen vraagprijzen van 1,8 miljoen tot 7 miljoen euro. Appartementen bevinden zich ook op een hoog prijsniveau en bereiken vierkantemeterprijzen tussen de 8.300 euro en 17.000 euro. Appartementsgebouwen kosten 6.000 tot 8.000 euro per vierkante meter. Districten op goede locaties zijn de centrale gebieden van Maxvorstadt, Au, Isarvorstadt en Haidhausen. Dit omvat ook de districten Obermenzing, Laim, Hadern, Westpark, Pasing Obergiesing, Untergiesing en delen van Solln en Thalkirchen.

Locatie middenklasse

Met name de oostelijke districten Berg am Laim, Riem, Trudering en Ramersdorf komen aan bod middenklasse locaties. Moosach, Untermenzing en Allach vallen ook in deze categorie. De hier aangeboden prijzen voor een- en tweegezinswoningen variëren tussen de 850.000 euro en 3,5 miljoen euro. Vastgoedprijzen voor flatgebouwen in deze wijken van München variëren van 6.500 euro tot 9.500 euro en aankoopprijzen voor hele appartementsgebouwen liggen tussen 4.750 en 6.250 euro per vierkante meter.

Secundaire locatie

Er zijn relatief weinig districten in München secundaire locaties. Deze omvatten Lochhausen, Langwied, Aubing, Feldmoching en delen van Am Hart en Hasenbergl. Met vastgoedprijzen variërend van 700.000 euro tot 1,7 miljoen euro voor een- en tweegezinswoningen hebben deze wijken het laagste prijsniveau van München. Hetzelfde geldt voor vierkantemeterprijzen voor lokale flatgebouwen, die variëren van 5.000 euro tot 8.000 euro. De prijzen voor residentiële en commerciële gebouwen in München beginnen rond de 4.250 euro. In de weinige secundaire locaties van München variëren de prijzen tot 5.250 euro.

6. Prognose voor de ontwikkeling van de vastgoedprijzen in München

Voor zowel investeerders als bewoners is de vraag of de vastgoedprijzen in München zullen blijven stijgen belangrijk. Volgens de huidige inschattingen van Engel & Völkers zal de opwaartse trend op de vastgoedmarkt, die al jaren aanhoudt, doorzetten. Florian Freytag-Gross van Engel & Völkers München prognoses: “Ondanks de verzwakkende economie als gevolg van de coronapandemie, blijft de constant grote vraag leiden tot een stijging van de vastgoedprijzen in München. De opleving is vooral merkbaar op kernlocaties. Het grootste potentieel blijft echter liggen op eenvoudige locaties , als gevolg van de toegenomen vraag naar meer landelijke gebieden en de verdichting”. U kunt nog meer diepgaande inzichten krijgen in de woningmarkt in de 64 belangrijkste steden in Duitsland tijdens een persoonlijke ontmoeting. We horen graag van u!

De opwindende markt voor residentiële en commerciële gebouwen wordt als volgt geclassificeerd door Christoph Nelles, Engel & Völkers Commercial München: “Al meer dan tien jaar registreert de markt van München een extreem grote vraagoverhang, die sinds augustus 2018 wordt versterkt door de activiteiten van de stad. .De voorspelde marktverdeling door aanscherping van inkoopvoorwaarden in de beschermde gebieden en toenemende concurrentie in de gebieden zonder restricties blijkt uit te komen.Een trendomslag is hier op middellange termijn niet te voorzien.Vanwege het rentebeleid is hier geen sprake van. van de ECB blijft München toch bestaan een uiterst stabiele markt in termen van waarde“.

Transacties, factoren, prijzen, huurprijzen en verdere informatie over de markt voor Woningbeleggingen vindt u in onze Marktrapport voor appartementsgebouwen in Duitsland 2020 (alleen Duits). Neem contact op

Bronnen per hoofdstuk:
Actuele ontwikkelingen op de vastgoedmarkt in München Stad München, leegstandsindex CBRE-empricia, Engel & Völkers Residential, Engel & Völkers Commercial Actuele huurprijzen in München: empirica-systeme, Engel & Völkers Residential Vastgoedprijzen voor flatgebouwen: empirica-systeme, Engel & Völkers Woningprijzen voor eengezinswoningen: empirica-systeme, Engel & Völkers Woningprijzen voor appartementsgebouwen: empirica-systeme, Engel & Völkers Commercial
[ad_2]