Potsdam: Een ideale dagtrip vanuit Berlijn

Potsdam: Een ideale dagtrip vanuit Berlijn

Potsdam vormt de hoofdstad van de Duitse deelstaat Brandenburg en is een bestemming die vaak over het hoofd wordt gezien door reizigers. Toch heeft Potsdam veel moois te bieden en is het door de ideale ligging een uitstekende uitvalsbasis voor een bezoek aan Berlijn. Bovendien beschikt deze relatief kleine stad over een groot aantal bezienswaardigheden en hoogtepunten.

Een bezoek aan het Neues Palais in Potsdam is bijvoorbeeld een must als je in Duitsland bent. De voltooiing in 1769 maakt het een van de laatste grote Pruisische barokke paleizen. Hier zijn enkele tips om uw reis zo aangenaam mogelijk te maken.

De opzichtige interieurs van het paleis zijn niet voor iedereen weggelegd. Als je gevoel voor stijl hebt, bekijk dan het interieur van het paleis. De meeste kamers zijn aan het einde van de 18e eeuw gerenoveerd of opnieuw ontworpen. De weelderige decoraties zijn afkomstig uit verschillende tijdperken en stijlen. U kunt bijvoorbeeld de kamers in de staatsappartementen verkennen. Als u het Neues Palais in Potsdam bezoekt, voelt u zich een echte keizer.

Nabij het Neues Palais ligt het voormalige hofjachtgebied, de Rehgarten. Het park Charlottenhof is aangelegd door Friedrich Wilhelm III als kerstcadeau. Onder de vele attracties in het park is de beroemde Romische Bader. Het gebouw is ontworpen door Persius en Schinkel in een overtuigende nabootsing van een Romeinse villa. In de winter is het park gesloten voor bezoekers.

Een van de beste dingen om te doen tijdens een bezoek aan de stad, is een fietstocht maken door de schilderachtige straten en meren. Het meest pittoreske deel van het stadscentrum van Potsdam is de Dutch Quarter, die bestaat uit twee elkaar kruisende straten met rijen rode bakstenen huizen. Degenen die de stad bezoeken, moeten ook een kijkje nemen in de vele cafés, restaurants en winkels in deze straat. De Duitsers zijn erg trots op hun stad, en de Dutch Quarter is geen uitzondering.

Als u een reis naar Duitsland plant, zorg er dan voor dat u ten minste een volledige dag besteedt aan het verkennen van de UNESCO-werelderfgoedlocaties van de stad. Het Sanssouci-park bevat drie paleizen en verschillende historische gebouwen die de moeite waard zijn om te voet te bekijken en te verkennen. Een bezoek aan het Sanssouci-park is de perfecte manier om uw culturele verkenning van Potsdam te beginnen. En zorg ervoor dat je genoeg tijd overhoudt voor andere attracties in de stad!

Algemene informatie bezoek aan Potsdam

Als je er ooit van gedroomd hebt om een ​​weekend in Berlijn door te brengen, moet je zeker een bezoek brengen aan Potsdam in Duitsland. Deze stad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De bezienswaardigheden van de stad zijn werkelijk fascinerend, van het Sanssouci-paleis, dat ooit de zomerresidentie was van Frederik de Grote, tot het renaissancistische Oranjeriepaleis, dat uitkijkt op tuinen in Italiaanse stijl met fonteinen. Als alternatief kunt u een rondleiding krijgen door de historische molen en het panorama van de stad bewonderen. Je kunt ook de 19e-eeuwse Romeinse baden zien, die in verschillende stijlen zijn gebouwd.

Potsdam bereiken is eenvoudig. Het ligt op slechts een uur met de trein van Berlijn en biedt uitstekend openbaar vervoer en auto’s. De luchthavens van de stad, Berlin-Schonefeld en Tegel, bieden beide directe treinverbindingen naar Potsdam. Daarnaast is er een ontwikkeld tram- en watertaxisysteem.

De stad is goed verbonden met het openbaar vervoer. De S-Bahn verbindt Potsdam met het centraal station van Berlijn, en treinen vanuit verschillende delen van de hoofdstad kunnen Potsdam in ongeveer 35 minuten bereiken. Als je vanuit Berlijn komt, kun je vanaf het vliegveld ook de trein naar Potsdam nemen. Er rijden elk uur regionale treinen van Berlin Friedrichstrasse en Alexanderplatz naar Potsdam. Het tramnetwerk van de stad is uitgebreid en loopt door het centrum van de stad.

De stad zit vol met prachtige parken en groene gordels. Een groot gedeelte van de stad staat in het teken van groen. Een van de beroemdste gebouwen van de stad is de Nikolaikirche, ontworpen door hofarchitect Karl Friedrich Schinkel. Deze 18e-eeuwse kerk staat 77 meter boven de straten van Potsdam. In tegenstelling tot het New Palais is de koepel modern en gedurfd en geïnspireerd op de St. Paul’s Cathedral in Londen. Helaas werd het gebouw tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd en pas in 1981 werd het opnieuw ingewijd.

Een bezoek aan Potsdam is een uitstekende manier om de geschiedenis van deze stad te ervaren. Beroemde keizers, koningen en wetenschappers hebben Potsdam naar huis geroepen, waaronder Albert Einstein. Einsteins zomerhuis, Caputh, ligt een paar kilometer ten zuiden van Potsdam. Het is in onberispelijke staat bewaard gebleven en bevat een informatieve tentoonstelling over zijn werk.

In het onderstaande artikel ontdek je wat je allemaal nog meer kunt verwachten tijdens je bezoek aan deze Oost-Duitse stad!

Een bezoek aan het Sanssouci-paleis

Een bezoek aan het Sanssouci-paleis is een van de hoogtepunten van een bezoek aan Potsdam. Opgericht in 1628, was het de thuisbasis van keizers en koningen, wetenschappers en kunstenaars, en zelfs een paar nazi’s. Het paleis staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het bevindt zich in een park in het Sanssouci-park en is bereikbaar via een ondergrondse tunnel.

Gelegen nabij het centrum van Potsdam is de Sanssouci een historisch gebouw dat ooit toebehoorde aan de Pruisische keizer en de Pruisische koningen. Het paleis is een van de grootste bouwwerken in Europa en is ontworpen door Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff, een gevierde architect die heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de Fridericiaanse rococo-bouwstijl. Het paleis ligt op de terrassen van een wijngaard in het oostelijke deel van het grote Sanssouci-park.

Het Sanssouci-park is de thuisbasis van vele Pruisische paleizen en gebouwen, en het Sanssouci-paleis is er een van. Twee andere parken in Potsdam bevatten ook Pruisische gebouwen, waaronder het enorme paleis Charlottenburg in Berlijn. H

Als u van plan bent Potsdam te bezoeken, moet u een uitstapje plannen naar de Sanssouci Picture Gallery en het Sanssouci Park. Het paleis is tussen 1755 en 1764 gebouwd en heeft vele bezienswaardigheden. De Sanssouci Picture Gallery is het oudste museum ontworpen voor een heerser in Duitsland. De lage, lange structuur wordt gedomineerd door een koepelvormige boog.

Naast de paleizen zijn er in Potsdam nog tal van plaatsen om van te genieten. De stad is fietsvriendelijk en heeft prachtige parken, maar als je het interieur wilt zien, moet je een kaartje kopen voor rondleidingen en toegang. Als u van plan bent naar een paleis of park te gaan, vergeet dan niet om het seizoen te controleren. Sommige paleizen zijn alleen open tijdens het hoogseizoen, terwijl andere het hele jaar door geopend zijn.

Het Sanssouci-paleis ligt in het Sanssouci-park en is een van de topattracties in Potsdam. Dit paleis, dat vaak het ‘Parijs van Berlijn’ wordt genoemd, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en het duurt een hele dag om het te verkennen. De meeste reizigers kiezen er echter voor om slechts een deel van het paleis te bezoeken vanwege de vele andere attracties in de stad.

Park Babelsberg

Als je van architectuur houdt, zijn er drie grote parken in Potsdam. Sanssouci Park en Babelsberg Park liggen dicht bij het stadscentrum. Het park ligt dicht bij de paleizen en kastelen van de stad, waaronder het Potsdam-paleis. De stad heeft ook de oudste bioscoop ter wereld en de architecturale stijlen zijn gevarieerd en rijk. Als je de geschiedenis en cultuur van deze historische stad wilt ervaren, is dit de plek om te bezoeken.

Wanneer u in Potsdam bent, mag u een uitstapje naar Babelsberg Park niet missen. 114 hectare grenst aan het diepere meer van de zee aan de rivier de Havel. U kunt de vele tuinen verkennen of gewoon zitten en kijken naar de flora en fauna. Het maakt niet uit in welke tijd van het jaar je komt, je zult merken dat er hier altijd iets te vinden is om de zintuigen te prikkelen.

Dit openbare park, gebouwd in de jaren 1830 is een van de belangrijkste attracties van de stad. Het park heeft veel bloementuinen, struiken en fonteinen en is gratis te bezoeken. Als u van plan bent veel tijd door te brengen op Babelsberg, kunt u een jaarpas kopen waarmee u het hele jaar door toegang heeft tot het park.

Een ander uniek kenmerk van Babelsberg is het kleine paleis, waar het stoommachinegebouw aan de rivier de Havel staat. Als je in de stemming bent voor wat ophaalspellen, ga dan naar Volkspark Potsdam.. De moderne architectuur handhaaft de esthetiek van het park, met moderne gebouwen afgewisseld met weelderige vegetatie.

Een bezoek aan Park Babelsberg in Potsdan is een unieke manier om de geschiedenis van een stad te ervaren. Pruisische keizers en koningen bouwden hier hun koninklijke residenties en wilden een blijvende erfenis achterlaten. Hun paleizen zijn prachtig aangelegd en weerspiegelen hun rijkdom, macht en liefde. De stad ligt ongeveer 35 km ten zuiden van Berlijn. De trein nemen is relatief goedkoop en kan een plezierige ontsnapping zijn als je in de stad bent.

Het Filmmuseum in Potsdam

Een bezoek aan het Filmmuseum in Potsdam is een uitstekende manier om de Duitse filmindustrie te ervaren en meer te weten te komen over de ontwikkeling van het medium. Het museum is gevestigd in een sierlijk gebouw uit 1685 en beschikt over een hedendaagse galerij die zich richt op filmgeschiedenis. Hier vind je exposities en films uit veel verschillende genres. Het museum biedt ook de mogelijkheid om een ​​aantal filmmakers en filmpioniers te ontmoeten.

Er zijn veel redenen om het Filmmuseum in Potsdam te bezoeken. De stad heeft een rijke filmgeschiedenis en de permanente tentoonstellingen en collecties van het museum zijn een perfecte manier om een ​​idee te krijgen van de geschiedenis van film. Als je een cinefiel bent, kun je zelfs een rondleiding door het gebouw krijgen. De kassa van het museum sluit 30 minuten voordat het museum sluit, dus je kunt het zonder gedoe bezoeken.

Het museum toont exposities uit de Duitse filmindustrie, die dateren uit het tijdperk van de DDR. Er zijn ook speciale tentoonstellingen over UFA- en DEFA-films, die beide tot 1945 werden geproduceerd in nabijgelegen Babelsberg-studio’s. Een bezoek aan het Filmmuseum in Potsdam is een geweldige manier om meer te weten te komen over de geschiedenis van de filmindustrie in het voormalige Oostblok. Het beschikt ook over een bioscooporgel en is uitgerust met een indrukwekkende collectie oude films.

Zorg ervoor dat u tijdens uw bezoek aan Potsdam wat tijd neemt om het historische centrum van de stad te verkennen. Dwaal door de straten en geniet van de oude gepleisterde gevels. Blijf niet alleen bij de belangrijkste wandelstraat – dwaal door de stad en bekijk de verschillende poorten. Zoek naar de Brandenburger Tor, die niet moet worden verward met de beroemde in Berlijn. Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in de Nauenpoort, die eruitziet als een kasteel.

Oranjeriepaleis

Een van de meest populaire toeristische attracties in Potsdam is het Oranjeriepaleis, dat zich in het Sanssouci-park bevindt. Dit paleis, ook wel bekend als de Nieuwe Oranjerie op de Klausberg, werd gebouwd in opdracht van koning Friedrich Wilhelm IV in de jaren 1851-1864. Tegenwoordig is het een museum en dient het als locatie voor vele evenementen. Hier vindt u een verscheidenheid aan kunstwerken uit de Renaissance.

De zijplantenhallen van de oranjerie zijn ruim 300 meter lang en worden in de winter gebruikt voor de opslag van vorstgevoelige potplanten. De Oranjerie herbergt ook koninklijke suites en bediendenverblijven. De Oranjerie organiseert ook speciale evenementen in de regio Berlijn-Brandenburg.

De Oranjerie was een favoriet van Frederik Willem IV, de ‘Romantisch op de troon’. Het complex bestaat uit kassen, terrassen, arcades en fonteinen. Het Orangeriecomplex documenteert de vurige liefde van de keizer voor Italië, zoals het werd geïnspireerd door Italiaanse renaissancevilla’s. Ludwig Ferdinand Hesse en Ludwig Persius zijn verantwoordelijk voor het ontwerp.

Het Oranjeriepaleis is een indrukwekkend architectonisch meesterwerk van 300 meter lang. Geïnspireerd door de Uffizi in Florence, herbergen de vleugelvormige vleugels van het paleis subtropische planten tijdens de wintermaanden.

Ook kunt u na een dagje sightseeing in het Oranjeriepaleis genieten van een heerlijke lunch of diner. Een typische lunch in het Movenpick Restaurant kost ongeveer twintig euro, terwijl het Chinese House ongeveer vijfendertig cent meer is. Wandelend door het park moet je wat moeite doen, maar er zijn strategisch geplaatste bankjes waar je even kunt uitrusten van de zon. Er zijn ook cafés in het park waar u kunt stoppen en iets kunt drinken.

Cecilienhof

Een bezoek aan de Cecilienhof in Potsdem is een must bij een bezoek aan de stad. Het was het huis van de Duitse keizer Kaiser Wilhelm II, die het naar zijn kroonprinses Cecilie noemde. Dit prachtige paleis is gebouwd door de familie Hohenzollern en belichaamt de stijl en elegantie van het Pruisische koningshuis. Het was de thuisbasis van vele belangrijke gebeurtenissen tijdens het bewind van de Hohenzollerns, die Pruisen regeerden van 1871 tot 1918.

In 1945 verzamelden de geallieerden zich in het Cecilienhof-paleis voor de Conferentie van Potsdam. Deze gebeurtenis maakte de weg vrij voor de Koude Oorlog, die leidde tot de deling van Europa en de Berlijnse Muur. Op de conferentie ontmoetten de Amerikaanse president Harry S. Truman, de Britse premiers Winston Churchill en Clement Attlee en de Sovjetleider Joseph Stalin elkaar om de verdeling van Duitsland af te ronden. Ze legden ook de basis voor het IJzeren Gordijn.

Bezoekers kunnen vanuit een ander perspectief genieten van de schoonheid van Paleis Cecilienhof. Het paleis werd gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog en wordt beschouwd als het laatste grote Pruisische barokke paleis. Het oorspronkelijke ontwerp werd gemaakt door Paul Schultze-Naumburg, die later lid van de nazi-partij en parlementair vertegenwoordiger werd. Paleis Cecilienhof ligt in het noordelijke deel van Neuer Garten, dicht bij de Jungfernsee. Het paleis werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet door Sovjettroepen en werd door hun troepen gered.

Een bezoek aan de Cecilienhof in Potsdem is een uitstekende manier om het erfgoed van de familie Hohenzollern te ervaren en inzicht te krijgen in de geschiedenis van de stad. Het kasteel is het laatste koninklijke paleis gebouwd door de familie Hohenzollern en werd gebouwd voor kroonprins Wilhelm en zijn vrouw Cecilie. Het huis is uitgebreid gerestaureerd en heeft een museum en het Relaxa Schlosshotel Cecilienhof. Een bezoek aan de Cecilienhof in Potsdam zal uw bezoek de moeite waard maken.

Sanssouci-park

Een bezoek aan het Sanssouci-park is een fantastische manier om een ​​middag door te brengen in Berlijn, Duitsland. Dit prachtige park en paleis maakt deel uit van het UNESCO-werelderfgoed Potsdam en Berlijn. De tuinen en paleizen zijn over de top met neoclassicisme, maar de koningen stopten niet bij klassieke elementen. Ze bevatten ook functies van over de hele wereld.

Het park herbergt verschillende gebouwen en attracties, waaronder het imposante Oranjeriepaleis en het Charlottenhof-paleis. Het Chinese Huis heeft vergulde figuren en kan worden bekeken door iedereen die lang genoeg is. Je moet wat moeite doen, zodat je op een bankje in het park kunt uitrusten en een heerlijke maaltijd kunt krijgen.

Een bezoek aan het Sanssouci Park in Potsdam is adembenemend. De tuinen zijn prachtig aangelegd en bieden een uniek perspectief op de stad. Of u nu op zoek bent naar rustige hoekjes om na te denken of een romantisch toevluchtsoord, het park heeft voor elk wat wils. En als het op geschiedenis aankomt, is de Sanssouci een must-see.

Het paleis heeft een vorstelijke geschiedenis. Het werd gebouwd door Friedrich II na de Zevenjarige Oorlog. Het paleis heeft 180 schilderijen en indrukwekkende Franse sculpturen. Het terrein en de tuinen van het park waren oorspronkelijk ontworpen als weelderige verblijven voor de gasten van de koning. Ondanks zijn koninklijke geschiedenis blijft het park een van de mooiste parken van Duitsland. Daarnaast wil je ook het Sanssouci-paleis zelf bekijken. Het is een populaire dagtrip vanuit Berlijn.

Je kunt het Sanssouci-paleis bezoeken als onderdeel van een combiticket. Het is ook mogelijk om losse kaartjes te kopen bij de Stichting Pruisische Paleizen en Tuinen Berlin-Brandenburg. Je kunt je ook aanmelden voor een van de vele activiteiten die GetYourGuide aanbiedt. Je kunt ook een groepsreis maken met een stop bij het Sanssouci-paleis.

Een bezoek aan het Sanssouci Park is een unieke ervaring. Het park herbergt vele vijvers, bloeiende planten en fonteinen, waarvan de grootste een beek van 38 meter hoog vrijgeeft. Het park beschikt ook over het Friedenskirche-ensemble, het meest opvallende gebouw van de stad. Op het terrein vindt u ook de Marley-tuin, die werd gebouwd voordat het Sanssouci-park werd aangelegd.

De tuin van Sanssouci staat vol met prachtige fonteinen en je kunt er heerlijk picknicken terwijl je de vele standbeelden en dwaasheden bewondert. Het park heeft ook verschillende historische bezienswaardigheden die het ontdekken waard zijn. Naast het paleis kun je het Chinese Huis bezoeken, dat naast de Romeinse ruïnes is gebouwd. Ondanks het indrukwekkende paleis en de tuinen, kunt u ook de nabijgelegen historische molen verkennen.

De Nederlandse wijk in Potsdam

Een bezoek aan de Nederlandse wijk in Potsdam is een geweldige manier om een ​​idee te krijgen van de geschiedenis van de stad. Het gebied herbergt tal van kunstgalerijen, antiekwinkels en gezellige cafés. De wijk organiseert ook het hele jaar door verschillende festivals. Het lentetulpenfestival en een jaarlijkse aardewerkmarkt worden beide gehouden in de Dutch Quarter. Tijdens de adventstijd kunt u genieten van een Nederlandse kerstmarkt.

Als u met een groep reist, kunt u ook overwegen om een ​​foodtour door de omgeving te maken. Je kunt je ook aanmelden voor een Food Tour met Taste The Town, die je meeneemt door de stad terwijl je de lokale gerechten proeft. De tour omvat eten van Poffertjes, Franse bitterkoekjes en lokale specialiteiten.

Afgezien van de prachtige pleinen, herbergt Potsdam enkele prachtige paleizen. De Nieuwe Tuin bestaat uit 100 hectare aan prachtige tuinen. De Nieuwe Tuin ligt aan de Heiliger See en is ingericht in 18e-eeuwse stijl. Het omvat een marmeren paleis. Voor een beter uitzicht klim je de heuvel op naar de Bottcherberg. Je zult versteld staan ​​hoe goed de oude stad bewaard is gebleven.

Museum Barberini

Een bezoek aan het Museum Barberini in Potcsdam is een geweldige manier om moderne kunst en impressionistische schilderijen te zien. Dit museum opende zijn deuren in 2017 en biedt een verscheidenheid aan tentoonstellingen, waaronder oude meesters, impressionistische schilderijen en moderne kunst. Of je nu een student, een local of een toerist bent, je zult iets vinden om je te inspireren. Hier zijn een paar van de belangrijkste redenen om te bezoeken.

Ten eerste is het museum gehuisvest in een gerestaureerd barok paleis. Frederik de Grote liet in 1771 het Barberini-paleis bouwen, maar het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in stukken gebombardeerd. Een replica van het gebouw werd in januari 2017 in Potsdam voltooid en herbergt nu een particulier kunstmuseum, gefinancierd door de Duitse softwaremagnaat Hasso Plattner. Bezoekers vinden een grote verscheidenheid aan exposities, variërend van oude meesters tot hedendaagse meesterwerken van moderne kunstenaars als Gerhard Richter en Roberto Burri.

Als u het Museum Barberini bezoekt, moet u zeker de tijd nemen om de omliggende tuinen en parken te verkennen. Het Park Sanssouci is een groene ruimte van 290 hectare in het centrum van Potsdam en is vernoemd naar het nabijgelegen Sanssouci-paleis. Het woord “sans souci” is een Frans woord dat zorgeloos betekent, en het paleis was oorspronkelijk bedoeld als een plaats van plezier.

Het museum biedt een fascinerende gelegenheid voor Picasso-fans om kennis te maken met het oeuvre van de kunstenaar. Het Museum Berggruen benadrukt de vroege jaren van Picasso’s carrière, terwijl het Museum Barberini zich richt op het late werk van de kunstenaar. Samen presenteren de twee musea een uitstekende collectie werken van Picasso. Als je een Picasso-fan bent, wil je zeker de tentoonstelling in het Museum Barberini in Potsdam zien.

Het Museum Barberini is de perfecte plek om moderne kunst te zien. Er zijn drie grootschalige tentoonstellingen per jaar, waaronder een recente blockbustershow van Gerhard Richter en Max Beckmann. Andere recente shows waren gericht op Amerikaanse kunst en impressionisme uit het begin van de 20e eeuw. Het museum toont vaak zelden geziene schilderijen uit privécollecties, en samenwerkingen met andere wereldwijde musea zijn schering en inslag. Tijdens het schooljaar ontvangt het museum vaak schoolgroepen uit de regio.

Het restaurant van Museum Barberini is al een historische locatie op zich, met houten tafels en muren versierd met afbeeldingen van paarden. Het gebouw werd gebouwd toen Potsdam nog een stadsmuur was om de soldaten van de koning te beschermen tegen ontsnapping. Het werd in 1722 gebruikt als de stal van een koninklijke garde, en de paardentuigen die de muren sieren, herinneren aan postkoetsen die van paard wisselden. De grote zaal van vandaag is de voormalige paardenstal.

Neuer Garten

De Neuer Garten in Potsdam is ontworpen door Friedrich Wilhelm II, de neef van Friedrich de Grote. Gelegen tussen een paleis en park, biedt het een prachtig uitzicht over de stad. De tuinen zijn gevuld met bloembedden, heggen, priëlen, fonteinen en zelfs een miniatuur Egyptisch portaal! Het is ook gemakkelijk te bereiken dankzij het openbaar vervoer of een taxi. Je moet van tevoren kaartjes voor het park kopen om te voorkomen dat je een trein of tram mist.

Een bezoek aan het park is ook een uitstekende manier om kennis te maken met de geschiedenis van de stad. Bezoekers kunnen genieten van een verscheidenheid aan evenementen en tentoonstellingen die het hele jaar door plaatsvinden, evenals een wandeling door het prachtige park. Een bezoek aan het park is ook een geweldige manier om een ​​middag door te brengen, aangezien u kunt genieten van een picknick of een ontspannende wandeling terwijl u geniet van het uitzicht over de stad. In de zomer is het een geweldige plek om het hele gezin mee te nemen voor een onvergetelijk dagje uit!