5 voorbeelden van slimme steden van over de hele wereld

5 voorbeelden van slimme steden van over de hele wereld

[ad_1]

Volgens TWI Global: “Een slimme stad maakt gebruik van informatie- en communicatietechnologie (ICT) om de operationele efficiëntie te verbeteren, informatie met het publiek te delen en een betere kwaliteit van de overheidsdienstverlening en het welzijn van de burgers te bieden. “Het belangrijkste doel van een slimme stad is het optimaliseren van stadsfuncties en het bevorderen van economische groei, terwijl tegelijkertijd de levenskwaliteit van burgers wordt verbeterd door gebruik te maken van slimme technologieën en data-analyse. De waarde ligt in hoe deze technologie wordt gebruikt in plaats van simpelweg hoeveel technologie beschikbaar is.” Slimme steden gebruiken digitale technologie om de openbare veiligheid, energie-efficiëntie, duurzaamheid en algehele levenskwaliteit te verbeteren. Technologische doorbraken helpen de manier waarop we leven ten goede te veranderen. Het Internet of Things (IoT) is een grote game-changer als het gaat om de snelle ontwikkeling van slimme steden. Door gebruik te maken van de kracht van het internet der dingen, veranderen gewone steden over de hele wereld in slimme steden.

Waarom hebben we slimme steden nodig?

De Verenigde Naties voorspellen dat 70% van de wereldbevolking in 2050 in steden en stedelijke gebieden zal wonen, wat betekent dat de uitstoot en het energieverbruik elk jaar zullen blijven stijgen. Dit betekent dat de verstedelijking in de komende drie decennia nog eens 2,5 miljard mensen aan steden over de hele wereld zal toevoegen. Dit legt een ongelooflijke druk op de middelen van onze steden. Milieu, sociale en economische duurzaamheid worstelen allemaal om gelijke tred te houden met de snelle expansie, maar initiatieven voor slimme steden helpen steden om deze problemen te overwinnen en een kader te bieden voor een duurzame toekomst.

Duurzame ontwikkelingsdoelen

In september 2015 zijn 193 landen het eens geworden over de Sustainable Development Goals (SDG’s) agenda, ook wel bekend als de Global Goals en deze zijn aangenomen door de Verenigde Naties. De doelen zijn een universele oproep tot actie om een ​​einde te maken aan armoede, de planeet te beschermen en ervoor te zorgen dat alle mensen in 2030 vrede en welvaart genieten. De 17 SDG’s zijn geïntegreerd – ze erkennen dat actie op het ene gebied de resultaten op andere gebieden zal beïnvloeden en dat ontwikkeling een evenwicht moet vinden tussen sociale, economische en ecologische duurzaamheid. Doel nummer 11 richt zich op duurzame steden en gemeenschappen. Duurzame ontwikkeling kan niet worden bereikt zonder de manier waarop we onze stedelijke ruimten bouwen en beheren ingrijpend te veranderen. Steden duurzaam maken betekent het creëren van carrière- en zakelijke kansen, veilige en betaalbare huisvesting en het bouwen van veerkrachtige samenlevingen en economieën. Het gaat om investeringen in openbaar vervoer, het creëren van groene openbare ruimten en het verbeteren van stadsplanning en -beheer op participatieve en inclusieve manieren. Slimme steden spelen een cruciale rol bij het helpen van landen en steden over de hele wereld om de doelen te bereiken die zijn uiteengezet in het doel van duurzame steden en gemeenschappen, en veel landen over de hele wereld hebben de voordelen van slimme stadsinnovaties al omarmd en helpen bij het voldoen aan de doelstellingen die zijn vastgelegd in de SDG’s.

5 voorbeelden van de beste slimme steden ter wereld

Veel van ’s werelds grootste steden omarmen al de veranderingen die worden veroorzaakt door de toepassing van slimme technologie. Hoewel sommige van de veranderingen dingen zijn die je misschien niet per se opmerkt, hebben veel van de verbeteringen die door slimme technologie tot stand zijn gebracht een positieve invloed op de manier waarop mensen die in deze steden over de hele wereld wonen hun leven leiden. Singapore, Zürich en Oslo stonden bovenaan de lijst als ’s werelds slimste steden in de Smart City Index 2021. Het jaarverslag, opgesteld door het Institute for Management Development in samenwerking met Singapore University for Technology and Design (SUTD), rangschikt steden op basis van economische en technologische gegevens, samen met de perceptie van hun burgers van hoe ‘slim’ hun steden zijn. Elk jaar worden er meer en meer steden aan het onderzoek toegevoegd, waarbij Lausanne in Zwitserland in 2021 voor het eerst meedoet en meteen op nummer vijf komt op de lijst van slimme steden. Andere nieuwe steden op de lijst zijn Leeds en Glasgow in het VK, Bordeaux en Lille in Frankrijk, Kiel in Duitsland, Medina in Saoedi-Arabië, Istanbul in Turkije en San Jose in Costa Rica. Auckland blijft de enige vermelding van Nieuw-Zeeland in de 118-koppige lijst van slimme steden, met een negende plaats in 2021, tegen een vierde plaats in 2020. De City of Sails blijft over de hele linie goed scoren en behaalde ook A-beoordelingen voor structuur en technologie als een algemene beoordeling van A. De hoogste beoordeling is AAA en Singapore behaalde deze beoordeling voor alle drie de aspecten die in het onderzoek zijn opgenomen, de enige stad die een algemene beoordeling van AAA behaalde. Hoewel dit een belangrijke gids is voor slimme steden over de hele wereld, suggereert meer anekdotisch bewijs dat sommige steden meer doen om het potentieel van slimme technologie te omarmen, met name de kracht van het internet der dingen, hoewel dit niet noodzakelijkerwijs wordt weerspiegeld in dit specifieke onderzoek. Londen, 22e gerangschikt op de lijst van 2021, Barcelona (#58) en Tokio (#84) worden allemaal algemeen beschouwd als enkele van de leidende figuren in termen van de manier waarop ze slimme stadstechnologie hebben geïmplementeerd, maar ze staan ​​niet zo hoog gerangschikt zoals sommige andere steden over de hele wereld. Hieronder bekijken we vijf voorbeelden van toonaangevende slimme steden over de hele wereld en de manieren waarop ze slimme technologie hebben omarmd.

1.Singapore

Singapore staat consequent bovenaan de lijst van ’s werelds slimste steden, ongeacht hoe ze worden beoordeeld. Het was de enige stad in de top tien van de IMD-ranglijst die van 2020 naar 2021 niet van positie veranderde – een indicatie van de toewijding van de stad aan slimme technologie. Singapore wordt algemeen beschouwd als koploper als het gaat om slimme technologie. Het land heeft een vergrijzende bevolking en de regering richt zich op digitale technologieën en initiatieven om de productiviteit in de geavanceerde economie van het land te verhogen. Dit omvatte een overstap naar een digitaal gezondheidszorgsysteem – het normaliseren van videoconsultaties en de introductie van draagbare IoT-apparaten om patiënten op afstand te monitoren. Singapore is de op één na dichtstbevolkte stad ter wereld en hun Smart Nation-visie heeft als doel om met behulp van sensoren digitaal informatie te verzamelen door de hele stad. De sensoren verzamelen een enorme hoeveelheid informatie over wat burgers dagelijks doen en ze kunnen alles meten, van hoe schoon een bepaald gebied is tot hoe druk een evenement is. Singapore streeft er ook naar om als eerste land een nieuwe eco-slimme stad te ontwikkelen die volledig autovrij is. De geplande bosstad, die zal worden gevestigd in Tengah in de westelijke regio van Singapore, zal de thuisbasis zijn van vijf woonwijken met 42.000 huizen, evenals veilige zones voor zowel voetgangers als fietsers. Lees meer over de slimme stadsoplossingen van Singapore.

2.Oslo

Oslo is een slimme stad die gericht is op het creëren van een duurzame, milieuvriendelijke omgeving. Hoewel duurzame steden en slimme steden vaak veel gemeenschappelijke doelen hebben, is er een verschil tussen beide. Een stad kan duurzaam zijn zonder noodzakelijkerwijs slim te zijn. In dit geval kruist Oslo echter beide vakjes aan. De stad heeft meer dan 650.000 LED-lampen die allemaal zijn aangesloten op verwerkingsstations en deze lampen kunnen op intelligente wijze de hoeveelheid verlichting aanpassen op basis van de huidige behoeften. Oslo is ook all-in gegaan op elektrische voertuigen en heeft zich ertoe verbonden dat alle voertuigen in de stad tegen 2025 elektrisch zijn. Oslo is geen kleine stad. Met 670.000 burgers is dat een enorm engagement voor zowel slimme technologie als duurzaamheid en ze zijn momenteel op schema om dat doel te bereiken. Ze hebben al stimulansen voor emissievrije auto’s, waaronder gratis parkeren, het gebruik van busbanen en lagere belastingen en tolprijzen. Het verkeer is een gebied waar de stad hard aan werkt om het te verbeteren. Naast de introductie van volledig elektrische voertuigen tegen 2025, monitoren ze momenteel ook auto’s met behulp van kleine kentekenplaatdetectoren om de verkeersstroom in de stad te begrijpen en een datagestuurde manier te ontwikkelen om verkeersopstoppingen te verminderen. Lees meer over de slimme stadsfietsstroken van Oslo.

3. New York

Hoewel New York niet zo hoog staat als je zou verwachten op de IMD-lijst van slimme steden, wordt het algemeen beschouwd als een van de slimste steden ter wereld. Honderden slimme sensoren zijn in de verschillende districten van New York City geplaatst als onderdeel van het smart city-pilootproject in 2020. Het programma verzamelt enorme hoeveelheden gegevens om essentiële diensten in de stad, waaronder afvalbeheer en inzameling, efficiënter te beheren. De stad verbetert ook de connectiviteit voor burgers door telefooncellen te vervangen door oplaadstations die ook wifi ondersteunen. Autodelen is al een aantal jaren populair in de stad en dit blijft groeien en evolueren. Autodelen helpt de uitstoot in en rond de stad te verminderen en helpt bij het beheersen van verkeersopstoppingen. De politie heeft webgebaseerde software van HunchLab getest die historische misdaadgegevens, terreinmodellering en andere informatie gebruikt om misdaad te voorspellen en erop te reageren. De test zorgde voor een duidelijke afname van gewelddadige criminaliteit, en nu zijn andere stadsagentschappen geïnteresseerd. Lees meer over de Smart City Pilot in New York.

4. Londen

Londen is een andere stad die mensen verrast als het gaat om de acceptatie van slimme stadstechnologie. De stad heeft het afgelopen decennium een ​​aantal slimme stadsinitiatieven opgezet en dit wordt aangestuurd door het Office of Technology, dat zich ervoor inzet om ervoor te zorgen dat Londen een slimme stad wordt. Hun Civic Innovation Challenge is daar een voorbeeld van. De challenge is bedoeld om ondernemers en start-ups te helpen bij het ontwikkelen van oplossingen voor het groeiende aantal stedelijke vraagstukken in de stad. Connect London is een ander smart city-project dat tot doel heeft 5G-connectiviteit en glasvezeldekking door de hele stad te bieden. De iconische lantaarnpalen die de skyline domineren, zullen ook worden uitgerust met sensoren en oplaadpunten voor elektrische voertuigen, aangezien Londen ook streeft naar het verminderen van de uitstoot en het terugdringen van verkeersopstoppingen. Om hun doelen te bereiken, heeft Londen een Smart City-plan met strategieën voor het implementeren van technologie in een stad die naar verwachting in de komende tien jaar zal groeien tot 10 miljoen mensen. Het plan omvat belangrijke gebieden, waaronder gezondheidszorg, transport en energiebeheer, die allemaal kunnen profiteren van slimme stadsoplossingen. Lees meer over het SmartPark-project van Westminster.

5. Kopenhagen

De Deense hoofdstad Kopenhagen staat op de zevende plaats in de IMD-lijst van slimme steden in 2021, een plaats lager dan de zesde plaats in 2020. Net als Oslo hanteert Kopenhagen een duurzame benadering van zijn slimme stadsontwikkelingen. In 2017 ontving het Copenhagen Solutions Lab een onderscheiding voor zijn systeem dat de luchtkwaliteit, het energieverbruik, het verkeer en het afvalbeheer bewaakt. Het systeem verbindt ook parkeersystemen, verkeerslichten, gebouwen, slimme meters en laadsystemen voor elektrische voertuigen om het verkeer in realtime te regelen. De stad werkt eraan om al deze slimme technologieën op één platform samen te brengen om een ​​efficiëntere auto-ervaring in de stad te bieden en om al die gegevens op één plek te kunnen verzamelen. Daarnaast werkt de stad samen met het Massachusetts Institute of Technology (MIT) aan de ontwikkeling van een intelligent fietssysteem in de stad. Lees meer over het EnergyLab Nordhavn in Kopenhagen. Er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden uit de hele wereld van steden die slimme technologie omarmen en slimme steden worden.

Worden de steden in Nieuw-Zeeland slimmer?

Het is geweldig om te zien dat Auckland opnieuw voorkomt in de top tien van slimste steden ter wereld en hoewel de stad dit jaar is gedaald op de ranglijst, neemt de concurrentie over de hele wereld toe en steeds meer steden kiezen voor slimme oplossingen om de algemene levenskwaliteit voor burgers. Dus, doet Nieuw-Zeeland genoeg om bij te blijven?

Auckland

Eind 2020 werkte SPARK samen met Auckland Transport om een ​​IoT-infrastructuur te installeren in het Wynyard Quarter met slimme stadstoepassingen, waaronder verbonden verlichting, slim parkeren, slimme banken en slimme vuilnisbakken. De implementatie van 5G door SPARK in het centrum van Auckland maakte de implementatie van deze slimme stadstechnologieën mogelijk en de implementatie in het Wynyard Quarter is een demonstratie van hoe de toekomst eruit zou kunnen zien voor het bredere centrale zakendistrict van de stad. Lees meer over de slimme stadsoplossingen van Auckland.

Christchurch

Christchurch is een andere stad in Nieuw-Zeeland die werkt aan het creëren van een slimmere stad dankzij het Smart Cities-programma. De stad onderzoekt nieuwe technologie en benaderingen om van onze stad een slimmere, veiligere plek te maken waar we wonen, werken en recreëren. Een “slimme stad” zijn, zal Christchurch ook vele andere voordelen opleveren, zoals betere planning en besluitvorming, het aantrekken van internationaal talent naar de stad en het creëren van nieuwe zakelijke kansen. Alle slimme stadsprojecten zijn gegroepeerd om aan te sluiten bij de prioriteiten van de Council en zijn ontworpen om een ​​beter Christchurch voor iedereen te creëren. In november 2020 tekende NEC New Zealand een langetermijnovereenkomst met Environment Canterbury en de gemeenteraad van Christchurch om het huidige busnetwerk om te vormen tot een slim transportnetwerk. Het zijn dit soort initiatieven die transport centraal stellen in slimme groei voor een moderne stad. Lees meer over het Smarter Cities-programma van Christchurch.

Overzicht

De grootste steden ter wereld worden slimmer, en deze trend zal zich in 2022 en daarna voortzetten. Meer en meer steden in de wereld wenden zich nu tot smart city-oplossingen op basis van het IoT om de groeiende verstedelijking het hoofd te bieden, maar ook om problemen met verkeersopstoppingen en milieuproblemen aan te pakken. Dit is geweldig nieuws voor zowel inwoners van deze steden als internationale bezoekers van die bestemmingen en met de snelle vooruitgang van door IoT aangedreven technologie kunnen we verwachten dat er een aantal spannende projecten over de hele wereld worden uitgerold.

Gerelateerde artikelen

[ad_2]