Onpunctueel zijn

Volgens een oud gezegde: “Vijf minuten voor op schema is de stiptheid van een Duitser.” Deadlines, afspraken, tijdschema’s en zelfs data dragen het gewicht van plechtige eden in Duitsland. Te laat komen staat gelijk aan contractbreuk. Tenzij je natuurlijk een heel goed excuus hebt. Voor de meeste mensen is het echter in orde als je ze van tevoren laat weten.

Lawaai maken

Het leven maakt lawaai. Overal en zelfs in Duitsland. Geluid heeft hier echter vaste spreekuren. Je maakt jezelf erg impopulair als je het gras maait, je elektrische boor gebruikt of de heavy metal band van je 16-jarige neefje uitnodigt om te oefenen tussen 22.00 en 7.00 uur, rond lunchtijd of op zon- en feestdagen. Er is slechts één uitzondering: als kinderen lawaai maken, wordt dat als ‘sociaal aanvaardbaar’ beschouwd.

Een spontaan bezoek brengen

Je mag nooit onaangekondigd voor de deur van een Duitser komen – tenzij je natuurlijk de buren waarschuwt dat hun huis in brand staat. Duitsers willen graag zowel mentaal als fysiek voorbereid zijn. Ze genieten van het positieve gevoel alles geregeld te hebben – met voldoende voorraad koffie en cake en een opgeruimd huis dat er niet meer uitziet als een zojuist ingeslagen bom.

De weg oversteken als het licht op rood staat

Ook als er geen auto’s te zien zijn en hoe lang het ook duurt: het is beter om te stoppen en te wachten als het voetgangerssignaal op rood staat – vooral als er ouders met kinderen in de buurt zijn. Ze zullen het zeer kwalijk nemen als je een slecht voorbeeld geeft aan hun kroost. Ook op rood de weg oversteken is een misdrijf. Er staat gegarandeerd een zelfbenoemde wetshandhaver bij het stoplicht die hier scheldend op zal wijzen.

Bellen laat in de avond

Bellen na 20.00 uur wordt beschouwd als een verstoring van de zorgvuldig gechoreografeerde avondroutine van mensen, die voor veel Duitsers nog steeds gebaseerd is op de drie pijlers: avondeten, sofa en het kleine scherm. Het allerslechtst mogelijke moment om te bellen is op zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur, wanneer het belangrijkste Duitse sportnieuws wordt uitgezonden, of tussen 20.15 en 21.45 uur op zondag wanneer een nieuw misdaaddrama Tatort wordt uitgezonden. Die gaan overigens gepaard met levendige reacties op sociale media, want berichten op WhatsApp, Instagram of Facebook zijn in Duitsland de klok rond acceptabel.

Afvalscheidingsregels negeren

De regels voor het scheiden van afval zijn in Duitsland strenger dan in een klooster. Wee degene die oud papier in de GFT-bak gooit. Op meerdere pagina’s met richtlijnen staat beschreven welk afval in welke bak, zak of container moet. Maar strengheid loont: Duitsland staat op de eerste plaats ter wereld voor recycling.

Je glas heffen zonder oogcontact te maken

In andere landen kun je misschien gewoon je glas heffen en proosten. Maar niet in Duitsland. Hier kun je je tegenhanger maar beter recht in de ogen kijken, anders heb je pech in de liefde. Armen kruisen tijdens een toast wordt ook als een slecht voorteken beschouwd. Dit geldt nu zelfs in zakelijke kringen.

Parkeren op het fietspad

Duitsland is misschien een land van auto’s, maar fietsers veroveren nu de steden. Automobilisten die op fietspaden parkeren, moeten rekening houden met krassen op de carrosserie. En voetgangers die in de weg staan, kunnen harde beledigingen verwachten.

Vragen hoe het met iemand gaat

Triviale koetjes en kalfjes is geen Duitse kerncompetentie. Hier kom je direct to the point. Vragen over iemands gezondheidstoestand, die bijvoorbeeld in de Verenigde Staten worden gezien als beleefde groeten, kunnen door Duitsers worden beschouwd als gelegenheden om openhartig en volledig te spreken – over de problemen van hun kinderen op school, de hernia van hun schoonvader of lijden in de wereld in het algemeen. Zorg dus dat je genoeg tijd hebt als je echt wilt weten: “Hoe gaat het?” © www.deutschland.de

Relevante artikelen