Wonen in Berlijn: de 5 vragen die u moet stellen voordat u verhuist

Relevante artikelen

Berlijn is een van de levendigste steden van Duitsland, het is de hoofdstad en de thuisbasis van 3,6 miljoen inwoners. Als expat in Berlijn wonen is enorm populair geworden – en dat is helemaal niet verwonderlijk gezien alles wat Berlijn te bieden heeft. Berlijn heeft de reputatie kunstenaars, professionals, creatieven en zwervers van over de hele wereld aan te trekken. Of je nu een opkomende artiest bent die het probeert te maken in de kunstwereld, een ondernemer die op zoek is naar een start-up, iemand die een carrière in de technologie wil beginnen, of iemand die op zoek is naar een stedelijk pensioen, Berlijn heeft zeker een plekje voor jou. Hier zijn 5 essentiële vragen die je moet stellen over wonen in Berlijn voordat je verhuist. Onze gids geeft de antwoorden om u te helpen een idee te krijgen van Berlijn als uw mogelijke bestemming.

Is Berlijn een goede plek om te wonen?

Berlijn is zeker een geweldige plek om te wonen voor expats. Het is een trendy, grootstedelijke en snelle stad met een rijke geschiedenis. Van jonge professionals tot gezinnen en gepensioneerden, er is een buurt in Berlijn die bij je past.

Wonen in Berlijn - wandelen door de stad Zin in een ontspannen wandeling door de straten van Berlijn? Er zijn een aantal fantastische routes die door het hart van de stad gaan. Bovendien heeft Berlijn geweldige vacatures in verschillende sectoren. Van gastvrijheid tot financiën, de mogelijkheden zijn enorm. Er is ook een enorme startup- en ondernemerscultuur in Berlijn. Als u een expat bent die de Duitse taal nog niet onder de knie heeft, zult u gemakkelijker een baan vinden in Berlijn waar u Engels spreekt. Het helpt dat ongeveer 35% van de bevolking van Berlijn bestaat uit mensen met een internationale achtergrond. Omdat Berlijn de hoofdstad van Duitsland is en de bevolking uit zulke verschillende nationaliteiten bestaat, is het erg liberaal en tolerant in vergelijking met andere, meer conservatieve steden. Je vindt in Berlijn een grote verscheidenheid aan mensen met verschillende stijlen, culturen, religies, politieke overtuigingen en nog veel meer, dus je hoeft je geen zorgen te maken over ‘erbij horen’. Net als de meeste Duitse steden heeft Berlijn een zeer indrukwekkend openbaar vervoersnetwerk – je kunt hier altijd met de metro, bus of tram rondreizen – je kunt zeker zonder auto rondkomen. Houd er echter rekening mee dat Berlijn een zeer grote stad is (9 keer zo groot als Parijs), dus hoewel het openbaar vervoer enorm is, kan het tijdrovend zijn om naar de verschillende delen van Berlijn te reizen. Bovendien, hoewel Berlijn een hoofdstad is, is het verrassend betaalbaar in vergelijking met andere hoofdsteden over de hele wereld, daarover later meer.

Is wonen in Berlijn duur?

Wonen in Berlijn is veel goedkoper dan in andere hoofdsteden in Europa. Verrassend genoeg staat Berlijn niet eens in de top 10 van duurste steden van Duitsland. Ik zou echter niet zeggen dat het “goedkoop” is.

Wonen in Berlijn - KerstmisKerstverlichting op de kerstmarkt Gendarmenmarkt in Berlijn. De kosten voor dagelijkse behoeften zoals boodschappen, gas, kleding, enz. komen overeen met andere Duitse steden. Het duurste aan wonen in Berlijn is zonder twijfel de huur. Maandelijkse huur voor een gemeubileerd studio-appartement van ongeveer 45 vierkante meter varieert van € 750-1100, de prijzen variëren sterk, afhankelijk van de buurt. U kunt meer informatie vinden over verhuur en een verhuurproces in Duitsland in onze gids Hoe een woning te huren in Duitsland. Uit eten gaan kost ongeveer € 11, een eenvoudige maaltijd in een pub voor twee kost ongeveer € 25, en een goed diner voor twee kost ongeveer € 35, en een fastfoodmaaltijd van een restaurantketen kost rond de € 8,- zijn. Hier is een verdere uitsplitsing van andere kosten: Nutsvoorzieningen: vanaf € 102, afhankelijk van de grootte van uw flat/huis Elektriciteit: € 40+ Gas: € 1,62/liter Maandelijks vervoersbewijs: € 84 Boodschappen: € 40-50/week, varieert afhankelijk van waar je winkelt: Aldi is goedkoper dan bijvoorbeeld Rewe of Edeka. Cappucino: € 3,00 Sportschoollidmaatschap: basis € 25+ Internet: € 32+ Telefoonabonnement bij grote provider (dwz T-mobile, O2): € 9,99-30. Prepaid-contracten kunnen zo goedkoop zijn als € 6/maand, afhankelijk van uw databehoeften. Bier in een restaurant/café: € 3-4 Cocktail in een restaurant: € 8+ Al met al is Berlijn een zeer betaalbare plek om te wonen, vooral gezien het feit dat het een hoofdstad in West-Europa is. Een ander goed ding om in gedachten te houden is dat, aangezien de Duitse belastingtarieven zo hoog zijn, je ongeveer € 40.000+ moet verdienen om een ​​echt comfortabel leven in Berlijn te leiden.

Is Berlijn veilig?

Net als de meeste hoofdsteden heeft Berlijn de slechtste misdaadclassificatie van Duitsland. Duitsland als geheel is echter buitengewoon veilig, dus het misdaadniveau in Berlijn is nog steeds wat professionals als matig zouden omschrijven.

Wonen in Berlijn - festivalsHoli Festival of Colors in Berlijn is een festival voor elektronische muziek en een moderne draai aan het traditionele hindoeïstische festival, dat jaarlijks in de Duitse hoofdstad wordt gehouden. Er zijn kleine criminaliteit en zakkenrollers in Berlijn, samen met de georganiseerde misdaad. Gelukkig zijn deze misdaden vaak niet-gewelddadig, wat een enorm pluspunt is. Fietsdiefstal komt ook veel voor, dus investeer in een stevig fietsslot en probeer je fiets altijd ergens aan vast te zetten. Berlijn is vrij groot, dus het is moeilijk precies aan te geven welke plaatsen je moet vermijden, maar hier is een lijst met enkele plaatsen die ik zou aanraden om ’s nachts te vermijden, vooral als je alleen bent: Alexanderplatz – deze is misschien verrassend, maar ’s nachts zou het vermijden omdat het erg vaag wordt. Leopoldplatz – een enorm knooppunt voor drugsgebruik Kottbusser Tor – dit is het centrum van Kreuzberg Zoals altijd, vertrouw op je gevoel, probeer ’s nachts vage plekken te vermijden en wees je bewust van je omgeving.

Is Berlijn expatvriendelijk?

Berlijn is absoluut expatvriendelijk. Er zijn buurten die zelfs de reputatie hebben ‘expat’-buurten te zijn.

De wijk Neukölln in Berlijn. Aangezien een groot deel van de Berlijnse bevolking internationale roots heeft, is Berlijn een geweldige plek voor expats. Berlijn is niet alleen geschikt voor jonge professionals; hoewel de bevolking van Berlijn vrij jong is, is het nog steeds een goede optie voor gezinnen en gepensioneerden. Niet elke wijk in Berlijn is gevuld met jonge mensen die tot 8 uur ’s ochtends feesten, er zijn slaperige delen van Berlijn die geschikt zijn voor andere demografische groepen. Het zal in Berlijn veel gemakkelijker zijn om als niet-Duitstalige een baan te vinden in vergelijking met andere steden, zoals bijvoorbeeld in Zuid-Duitsland. Veel, zo niet de meeste mensen spreken Engels, wat een enorm pluspunt is bij een verhuizing naar een ander land. Ik wil expats er echter altijd aan herinneren: als je van plan bent om voor langere tijd in Duitsland te wonen, leer dan een beetje Duits. Het gaat ver! Zelfs als je een gemiddeld niveau Duits hebt, kan dit je kansen op een baan en je dagelijkse leven aanzienlijk vergroten.

Wat zijn de beste buurten om te wonen in Berlijn?

Berlijn is een vrij grote stad en het vinden van een flat is zeker geen sinecure. Maar er is een plek voor iedereen. Laten we erin duiken.

Geweldige buurten voor expatgezinnen

1. Marzahn-Hellersdorf

Deze buurt is erg groen, weg van de drukte van het Berlijnse nachtleven en niet ver van het stadscentrum.

Woonachtig in de wijk Berlijn - Marzahn-Hellersdorf. Uitzicht op de wijk Marzahn-Hellersdorf in Berlijn. Dit is een geweldig gebied voor iemand die het prima vindt om buiten het centrum van Berlijn te wonen, zolang het maar alles heeft wat een gezin nodig heeft. Een ander groot pluspunt is dat deze buurt best betaalbaar is!

2. Zuidelijk district Tempelhof

Als je dicht bij het stadscentrum wilt zitten, maar toch op een plek wilt zijn die geschikt is voor kinderen, dan is de zuidelijke wijk Tempelhof een goede optie. Een enorm park in het centrum van deze buurt biedt veel groen waar kinderen kunnen spelen.

3. Prenzlauer Berg

Dit is absoluut een duurdere optie, maar deze buurt is geweldig, want hoewel het in het centrum van Berlijn ligt, zijn er een heleboel geweldige aanbiedingen voor kinderen.

Wonen in Berlijn - Prenzlauer BergPrachtig gerestaureerde huizen in de wijk Prenzlauer Berg in Berlijn. Dit gebied beschikt over mooie groene ruimtes, speeltuinen, winkels, enz. Het is ook gunstig gelegen weg van het Berlijnse nachtleven.

Geweldige buurten voor expat young professionals

1. Friedrichshain

Deze wijk is de thuisbasis van de beruchte Berlijnse nachtclub Berghain. Maar dat is niet alles wat het te bieden heeft. Dit gebied heeft veel verschillende cafés, coworking-ruimtes, parken en groene ruimten.

2. Nee

Berlin Mitte is de thuisbasis van veel van de beroemde Berlijnse toeristische attracties waar je over hoort. Hier vind je tal van kunstgalerijen, coworking-ruimtes, fascinerende musea en historische architectuur. Er is een speciale grootstedelijke uitbarsting in dit deel van Berlijn. Het nadeel is dat het vrij duur is om in dit deel van de stad te wonen.

3. Kreuzberg

Deze buurt is een geweldige optie voor expats.

woonachtig in Berlijn - KreuzbergTraditionele Europese woonhuizen in Kreuzberg, Berlijn. Kreuzberg staat bekend om zijn nachtleven, straatkunst en een groot aantal expatbewoners. Er zijn hier veel trendy uitgaansgelegenheden, en de scene is behoorlijk alternatief als dat je ding is.

Geweldige buurten voor gepensioneerde expats

1. Wilmersdorf-Charlottenburg

Wilmersdorf is de thuisbasis van veel expats, en hoewel het in het centrum van Berlijn ligt, heeft het veel meer ontspannen en schilderachtige energie dan andere buurten. Het is een geweldige plek om te zijn als je weg wilt zijn van de meer “hipster” delen van de stad. Je zult het echter een beetje duurder vinden dan andere buurten.

2. Spandau

Deze oude stad aan de westkant van Berlijn staat bekend om zijn parken en unieke grachten.

Wonen in Berlijn - SpandauReformationsplatz in het oude centrum van Berlijn – Spandau Liefhebbers van geschiedenis zullen zeker verliefd worden op dit gebied. Het is ook relatief stil, waardoor het geschikt is voor zowel gepensioneerden als gezinnen.

Laatste gedachten over wonen in Berlijn als expat

Berlijn is absoluut een van de beste plekken om te wonen in Duitsland. Wonen in Berlijn is een geweldige optie voor expats. De stad is rijk aan cultuur, geschiedenis, geweldig nachtleven, heerlijk eten, geweldige kunst en nog veel meer. Het is redelijk betaalbaar voor een grote stad, de expatgemeenschap is groot en de mogelijkheden zijn eindeloos. Of je er nu voor kiest om in een super hipster deel van de stad te wonen, zoals Neukölln, of kiest voor een rustigere optie, zoals Tempelhof, je zult zeker een plek in Berlijn vinden die je naar huis kunt noemen.

Misschien vindt u het volgende nuttig:

Alles over het openbaar vervoer in Berlijn op Berlin.de

Relevante artikelen

Recente artikelen