München, de op twee na grootste metropool van Duitsland, is een stad van kroezen en technologie, kunstwerken en excentriciteit. Het is over het algemeen een veilige plaats om te bezoeken en weinig reizigers hebben problemen. Hoewel je met je gezonde verstand en slimmeriken kunt komen, zal het volgen van onze tips ervoor zorgen dat je reis naar München nog soepeler verloopt. Maak kennis met München, Beieren en het Zwarte Woud

Neem euro’s contant mee

Hoewel veel plaatsen in München kaarten accepteren, draaien kleinere winkels, marktkramen en lokale voedingswinkels zoals bakkerijen en slagers nog steeds op contant geld. U kunt in het openbaar vervoer ook muntautomaten tegenkomen. Om te voorkomen dat je een overhaaste tramafslag moet maken of een onweerstaanbaar gebakken lekkernij misloopt, kun je maar beter altijd wat euro’s op zak hebben. Ontvang meer reisinspiratie, tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox met onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reserveer vooruit bij restaurants

Als je tijdens je reis bij een bepaald restaurant wilt eten, is het de moeite waard om een ​​tafel te reserveren voordat je op reis gaat. Of het nu gaat om lokale favorieten, zoals Broeding, of grote namen, zoals Tantris en EssZimmer, populaire eetgelegenheden zitten snel vol. Dit is met name het geval op vrijdag- en zaterdagavond, wat betekent dat u zou kunnen worden afgewezen als u geen reservering heeft.

Houd rekening met de sluitingstijden van de winkels

Duitsland heeft strikte regels voor openingstijden en de meeste winkels zijn op zondag gesloten. Voor de lokale bevolking is zondag een dag om uit te rusten of tijd door te brengen met vrienden en familie. Voor de basisboodschappen kun je terecht bij benzinestations en kiosken, maar ook bij supermarkten in de grote treinstations en op de luchthaven, die allemaal zijn uitgesloten van deze verordening. Deze plaatsen zijn door de week ook later op de avond open, wanneer andere winkels om 20.00 uur moeten sluiten. Sommige bakkerijen en museumcadeauwinkels zijn ook op zondag open. Op feestdagen gelden dezelfde openingstijden; als een feestdag op een zaterdag valt, zijn de winkels het hele weekend gesloten. Als winkeltherapie op uw vakantieagenda staat, zorg er dan voor dat u dienovereenkomstig plant.
Toeristen en gidsen buiten het nieuwe stadhuis op het plein MarienplatzHet Neues Rathaus domineert de skyline op het Marienplatz © byvalet / Shutterstock

Pak kleding in voor alle weersomstandigheden

Het weer in München kan snel omslaan en vraagt ​​om een ​​gevarieerde keuze aan accessoires. Hete zomermiddagen kunnen gepaard gaan met plotselinge regen- of onweersbuien, terwijl frisse winterochtenden vaak om handschoenen en een zonnebril vragen. Controleer de voorspelling voordat u op reis gaat en pak in voor alle eventualiteiten.

Maak kennis met het lokale Duitse accent

München is een door en door internationale stad, en je zult vaak iemand kunnen vinden die Engels spreekt, maar sommige Duitse uitdrukkingen zullen je helpen om rond te komen in plaatsen die minder bezocht worden door toeristen. Op sommige plekken wordt u begroet met een sterk lokaal accent. Merk op dat “Servus” en “Gruß Gott” in sommige gebieden vaker voorkomende begroetingen zijn dan “Hallo” of “Guten Tag”.

Respecteer de groene man

Het is niet ongebruikelijk om mensen geduldig te zien wachten op oversteekplaatsen voor voetgangers in München, zelfs als er geen verkeer is. Jaywalking is illegaal in Duitsland en kan een (kleine) boete opleveren; deze regel is echter nauwelijks nodig gezien het lokale respect voor de regelgeving. Wie bij nog rood licht durft over te steken, moet rekening houden met veroordelende blikken, indiscreet gemompel of misschien wat strenge woorden van anderen die geduldig langs de kant van de weg staan ​​te wachten – vooral als er kinderen in de buurt zijn.

Maak je klaar om je fooi aan de hele tafel bekend te maken

In bars en restaurants wordt de rekening op tafel gebracht en betaal je hier – fooi en al. Voordat u uw contant geld of kaart overhandigt, moet u het volledige bedrag berekenen dat u wilt betalen (naar boven afgerond op een fooi van ongeveer 10%) en dit totaal aan de ober en iedereen die binnen gehoorsafstand is meedelen. Fooien worden meestal in de rekening gerold; geld dat na betaling op tafel blijft liggen, bereikt het personeel mogelijk niet.

Wees voorbereid op een toeslag bij het kopen van drankjes

Als een rekening van de supermarkt of een rondje drinken duurder blijkt te zijn dan je had verwacht, kan dat komen door de Pfand (borg). Op plaatsen zoals biertuinen of kerstmarkten wordt normaal gesproken een paar euro per glas toegevoegd om u aan te moedigen uw leeggoed terug te brengen naar een aangewezen gebied als u klaar bent. Stortingen worden vaak geretourneerd in ruil voor een token dat wordt uitgedeeld wanneer u betaalt. In supermarkten, kiosken en drankwinkels geldt vaak een kleiner statiegeld voor flessen en blikjes. Om uw geld terug te krijgen, kunt u lege containers inleveren bij dezelfde winkel of bij anderen die ze accepteren. Sommige winkels hebben machines die de lege flessen scannen en je een bonnetje geven om naar de kassa te brengen voor terugbetaling.
Twee meisjes zitten op een kleed in de Englischer GartenDe Englischer Garten is waar München tot rust komt als het warm weer is © Matej Kastelic / Shutterstock

Wees ijverig met het kopen van kaartjes voor het openbaar vervoer

In plaats van kaartbarrières op stations te gebruiken, vertrouwt het openbaar vervoersysteem van München op strenge steekproefsgewijze controles. Deze worden vaak uitgevoerd door groepen personeel in burgerkleding en het rijden zonder kaartje in bussen, trams en treinen kan leiden tot forse, niet-onderhandelbare boetes. Op de website van Münchner Verkehrs- und Tarifverbund (MVV) vindt u alle details van het boetesysteem. Als u reist, moet u zo snel mogelijk een kaartje kopen, ofwel op het station of, als dat niet mogelijk is, bij een automaat aan boord zodra u instapt. Soms moet je je ticket na aankoop nog valideren (entwerten). Let op de kleine blauwe vakjes in stations of in het openbaar vervoer waarmee u uw kaartje kunt afstempelen.

Ding ding! Pas op voor snelle fietsers

München heeft een uitstekend en veelgebruikt systeem van fietspaden en u kunt online kaarten downloaden. Deze rijstroken bevinden zich aan de kant van de weg of op een deel van het trottoir. In het laatste geval is het vrij eenvoudig om per ongeluk de ruimte voor fietsen binnen te lopen, maar dit is zeer af te raden. Veel fietsers, vooral die op e-bikes, rijden met hoge snelheden en kunnen mogelijk niet op tijd stoppen. Vooral gezinsfietsen met bakjes voor kinderen hebben nogal wat gewicht achter zich. Gelukkig zijn alle fietsen wettelijk verplicht bellen te hebben, en berijders zijn niet bang om ze te gebruiken – als je een ding hoort, ga dan snel aan de kant!
Overvol interieur van de Hofbrauhaus-pub in MünchenDe bierhallen en pubs van München zitten vaak vol met feestvierders, ongeacht de tijd van het jaar © RossHelen / Shutterstock

Ja, je kunt het water drinken

Het bier is uitstekend, maar het kraanwater is ook goed. Het loont inderdaad om te rehydrateren als je een grote avond op het Beierse bier hebt gehad en het kraanwater in München is prima om te drinken en kan helpen tegen katers!

München is over het algemeen veilig, maar blijf streetwise

München heeft de reputatie een veilige plaats te zijn om te reizen, en weinig reizigers hebben ernstige problemen. In sommige buurten is het inderdaad niet ongebruikelijk om fietsen onafgesloten te zien of briefjes aan lantaarnpalen te zien die optimistisch vragen naar de verblijfplaats van vermiste telefoons of kostbare sieraden. Dat gezegd hebbende, München is nog steeds een grote stad, en je moet op je tas en zakken letten in drukke gebieden en vervoersknooppunten. Wees ’s nachts voorzichtig en vermijd slecht verlichte ruimtes of parken als u alleen bent.

Iets verloren?

Als je iets achterlaat in het openbaar vervoer, heb je een aantal manieren om te proberen je spullen terug te vinden. In het westen van München kun je langs de Munich Transport Company (MVG) Lost and Found Center (Fundbüro), waar veel verloren voorwerpen terechtkomen. Als alternatief kunt u proberen uw items te lokaliseren voordat u komt via hun online zoekfunctie.

Als het echt mis gaat…

Als je in München in ernstige problemen komt, bel dan 110 voor de politie of 112 voor alle hulpdiensten. De politie is over het algemeen vriendelijk en behulpzaam en spreekt vaak Engels. Dit vind je misschien ook leuk:
De beste dingen die je gratis kunt doen in München
Uw gids voor de beste buurten van München
Beste dagtochten vanuit München

Relevante artikelen