Waarschuwing voor illegale downloads in Duitsland – Portaal voor Indiase studenten in Duitsland

Relevante artikelen

Nee tegen illegale downloads

Men moet zich ervan bewust zijn dat illegale downloads (Torrents of anderszins) volgens de Duitse wet strafbaar zijn. Dergelijke downloads kunnen resulteren in enorme boetes tot gevangenisstraffen. Een filmpje kijken op internet of een liedje downloaden is vaak verboden. Veel online services voor het delen van bestanden zijn illegaal. De Duitse wetten zijn streng en ook vluchtelingen moeten oppassen voor onrechtmatig gebruik. Zelfs veel Duitsers trappen in de val: een film wordt van een willekeurige site gedownload en ’s avonds na het werk bekeken. Of men kan snel het nieuwste nummer van hun favoriete band downloaden naar hun mobiele telefoon. In veel gevallen is dit echter illegaal en kunnen mensen die dergelijke websites gebruiken, worden vervolgd wegens inbreuk op het auteursrecht. Deze wetten gelden ook voor studenten en bezoekers.

Illegale downloads: waar moet je op letten?

Als algemene regel geldt: alles wat geld kost in een warenhuis is niet gratis op internet. Het gratis downloaden van een film is bijna altijd illegaal en alle films die momenteel in bioscopen worden vertoond, zijn over het algemeen niet legaal beschikbaar op internet. Dus als je al hebt ontdekt dat de nieuwste Hollywood-kaskraker drie dagen na zijn première op internet staat, moet je daar sceptisch over zijn. Het is veilig om aan te nemen dat het downloaden van muziek op een persoonlijke mobiele telefoon altijd iets kost – de muzikanten willen tenslotte wat geld verdienen. Platforms voor het delen van bestanden, zoals platforms die programma’s zoals BitTorrent of eMule gebruiken om gegevens over te dragen, zijn bijzonder gevoelig. Naast het kijken naar films of het downloaden van muziek, moet men zich bewust zijn van wat is toegestaan ​​op sociale netwerken: er zijn copyrightregels, zelfs voor YouTube, Facebook of blogs. Je kunt alleen foto’s of clips delen die je zelf hebt gemaakt. Men kan niet zomaar inhoud van andere sites verspreiden, tenzij via deelknoppen voor verschillende sociale-mediadiensten. Als men inderdaad een artikel/video/foto wil gebruiken/delen, is het veilig om een ​​link naar het originele materiaal toe te voegen (zoals hieronder weergegeven in dit artikel).

Wat gebeurt er als er een wordt gepakt?

Illegaal delen van bestanden is in strijd met de Duitse wet. Er zijn advocatenkantoren die gespecialiseerd zijn in het versturen van schriftelijke schadeclaims aan overtreders. Het IP-adres wordt gebruikt om het netwerk te identificeren dat is gebruikt voor de online uitwisseling. Wie betrapt wordt, moet boetes van enkele honderden tot duizenden euro’s verwachten.

Wie moet betalen?

Mensen die Wi-Fi beschikbaar stellen aan anderen, zoals buren of huisgenoten, moeten rekenen op verantwoordelijkheid. Bij twijfel is niet alleen degene die illegaal films of muziek downloadt, maar ook de eigenaar van de internetverbinding schuldig: beiden zijn verantwoordelijk. Aangezien de wet wel een straf of straf voorschrijft, maar in plaats daarvan een vordering tot schadevergoeding, hoeft men niet bang te zijn zijn verblijfsvergunning te verliezen, zegt Henning Werner, een advocaat van het bureau voor consumentenbescherming.

Waarom is de wet zo streng?

Bezoekers (niet-burgers) kunnen niet hopen op clementie. In Duitsland wordt onwetendheid over de wet niet als excuus beschouwd. Natuurlijk zijn de meeste advocatenkantoren zich bewust van het feit dat studenten/bezoekers niet veel geld hebben. Als er echter overtredingen worden begaan, moet men boetes betalen als ze iets illegaal downloaden. Het is dus beter om geïnformeerd te worden. De Duitse auteursrechtwetgeving is extreem streng. Het wordt verondersteld makers, zoals schrijvers, artiesten en zangers, te beschermen tegen degenen die hun werk zonder toestemming en zonder betaling verspreiden.

Hoe vind je legale films of muziek op internet?

Gewoon streamen, dus alleen kijken of luisteren zonder de bestanden op te slaan, is over het algemeen geen probleem. Het Duitse bureau voor consumentenbescherming geeft advies op zijn website: vertrouw bij het streamen van films en muziek op de grote bekende sites zoals iTunes, Spotify, Netflix of Amazon [Link]. Wie bang is iets illegaals te hebben gebruikt, kan voor advies terecht bij het bureau voor consumentenbescherming. Dit artikel is een bewerking van het artikel “Waarschuwing voor vluchtelingen voor illegale downloads” op Deutsche Welle.

Relevante artikelen