Verhuizen naar Duitsland met kinderen: de uitdagingen en voordelen

Relevante artikelen

Expats die met kinderen naar Duitsland verhuizen, kunnen zich verheugen op vele voordelen zodra ze de eerste uitdagingen tijdens de overgang hebben overwonnen.

Verhuizen naar een land met kinderen is een grote beslissing die veel uitdagingen en voordelen met zich mee kan brengen. Voor expats die met kinderen naar Duitsland verhuizen, zijn er verschillende belangrijke hindernissen waar ze rekening mee moeten houden. Zo worden ze beter voorbereid op de transitie. Maar als ze deze eenmaal hebben overwonnen, kunnen ze genieten van vele fantastische voordelen terwijl ze kinderen opvoeden in Duitsland.

Internationale School aan de Rijn

De Internationale School aan de Rijn is gevestigd in de regio Düsseldorf – Neuss – Keulen. Het biedt uitstekend internationaal onderwijs door middel van dagonderwijs in een meertalige omgeving. ISR biedt een uitstekend academisch programma, individuele ondersteuning voor studenten en verschillende buitenschoolse activiteiten via een niet-selectief, voorbereidend onderwijssysteem.

Internationale School aan de RijnMeer informatie over het curriculum

De eerste stap: verblijfsvisa aanvragen

Natuurlijk is een van de eerste dingen waar u aan moet denken als u met kinderen naar Duitsland verhuist, het regelen van verblijfsvisa voor gezinsleden; dat is als uw nationaliteit dit vereist. Als u of uw partner bijvoorbeeld recht heeft op wonen in Duitsland, hebben uw kinderen ook recht op een tijdelijk of permanent verblijfsvisum. Evenzo, als uw kinderen burgers zijn van een lidstaat van de Europese Unie (EU) of de Europese Economische Ruimte (EER), hebben ze geen visum nodig om Duitsland binnen te komen en kunnen ze daar vrij wonen en werken.

Een gezin op de luchthaven van München

Als uw kinderen echter staatsburgers zijn van een land dat zich niet in de EU of de EER bevindt, hebben ze over het algemeen een verblijfsvisum nodig om Duitsland binnen te komen. Om er een te krijgen, moeten ze jonger zijn dan 18 jaar en mogen ze niet getrouwd, gescheiden of weduwe zijn. Als alleenstaande ouder kunt u ook een visum voor uw kinderen aanvragen. U heeft wel de toestemming nodig van de andere ouder die het gezagsrecht heeft.

Staatsburgers van de Verenigde Staten, Australië, Canada, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Zwitserland, de Republiek Korea en EU burgers kunnen hun verblijfsvergunning ook aanvragen nadat ze Duitsland zijn binnengekomen zonder visum.

Als u een baby krijgt terwijl u in Duitsland woont, krijgt uw kind automatisch het Duitse staatsburgerschap als een van de ouders een Duits staatsburger is. Bent u daarentegen geen Duits staatsburger, maar beschikt u wel over een geldig verblijfsrecht op het moment van geboorte, dan krijgt uw kind ook een verblijfsvergunning. Meer hierover leest u in de Verblijfswet.

De positieve Duitse opvoedingsstijl

Als ouders eenmaal een verblijfsvisum voor zichzelf en hun kinderen hebben geregeld, kunnen ze genieten van het gezinsleven in Duitsland. Gelukkig wordt Duitsland over het algemeen beschouwd als een geweldige plek om kinderen op te voeden. Een studie van Asher & Lyric uit 2020 rangschikte Duitsland zelfs als het zevende beste land ter wereld om een ​​gezin te stichten. Dit was gebaseerd op zes sleutelfactoren, waaronder veiligheid, geluk, kosten, gezondheid, onderwijs en tijd.

Een van de belangrijkste aantrekkingskrachten van expat-ouders is de Duitse opvoedingsstijl die kinderen aanmoedigt om zelfredzaam te zijn tijdens hun kinderjaren. Over het algemeen streven Duitse ouders ernaar hun kinderen voor te bereiden om als volwassenen onafhankelijk te zijn. Ze zien het ouderlijk huis als een plek om de individualiteit en ambities van een kind te koesteren; maar zonder ze als het ware ‘in watten te wikkelen’.

Vrouw fietsen met haar zoon in Berlijn

In wezen worden kinderen in Duitsland meer als volwassenen behandeld. Als gevolg hiervan zullen mannen en vrouwen hen als zodanig begroeten en aanspreken. Interessant is dat de meeste jongeren het huis van hun ouders verlaten als ze naar de universiteit gaan, of financieel onafhankelijk worden. Dit is goed nieuws voor ouders die na het opvoeden van hun kinderen hopen te genieten van een welverdiende vrijheid.

Een groot aanbod aan internationale scholen

Een ander groot voordeel van verhuizen naar Duitsland met kinderen is het Duitse onderwijssysteem. Duitsland scoort relatief goed wat betreft opleidingsniveau. Volgens de OESO/PISA-enquête van 2018 naar normen onder 15-jarigen stond het land op de 20e plaats in de wereld voor lezen en wiskunde, en op de 16e plaats voor wetenschap. Verder bleek uit het rapport dat Duitse studenten een sterk gevoel van verbondenheid op school voelen en lage niveaus van schoolwerkgerelateerde angst ervaren.

Het Duitse onderwijssysteem bestaat uit veel lokale kwaliteitsscholen en een aantal particuliere en internationale scholen die zich richten op expatkinderen. Terwijl de meeste studenten in Duitsland gratis naar lokale scholen gaan, overwegen veel expats een internationale school om de overgang van hun kind te vergemakkelijken. Hiermee kunnen studenten immers hun opleiding voortzetten in een vertrouwde taal en leerplan.

Basisschoolleerlingen steken hun hand op

De meeste internationale scholen in Duitsland hebben ook kleine klassen, uitstekende faciliteiten en hoge onderwijsnormen. Deze factoren dragen allemaal bij aan het aantrekken van expat-ouders. Hoewel internationale scholen in Duitsland meestal in particuliere handen zijn, zijn er een paar die deel uitmaken van het openbare systeem. Meer hierover vind je in onze gids voor internationale scholen in Duitsland.

De uitdagingen van kinderopvang

Als u met jonge kinderen naar Duitsland verhuist, moet u zich schrap zetten voor de realiteit dat een plaats voor uw kind niet altijd eenvoudig is. Hoewel het betalen voor kinderopvang misschien gemakkelijker wordt, kan de toegang tot de kleuterschool moeilijk zijn.

Hoewel er een centrale inschrijving is via de gemeente, zijn er tot de start van het schooljaar geen plaatsen beschikbaar. Dit kan betekenen dat u enkele maanden moet wachten, tot de laatste minuut voordat het schooljaar begint, op een bevestiging dat uw kind zelfs een plaats kan hebben.

Jonge kinderen tekenen

Voor veel expat-ouders in Duitsland kan dit erg frustrerend zijn, vooral voor werkende moeders. Er is immers geen institutioneel systeem voor kinderopvang beschikbaar om kwaliteitsvolle kinderopvang te bieden die een voltijds werkschema omvat. Dat gezegd hebbende, melden veel expats dat Duitse kleuterscholen veel beter en goedkoper zijn dan in hun eigen land. Ze staan ​​ook bekend als goed georganiseerd en goed bemand.

Om te zoeken naar lokale kinderopvang, ga je naar het Bureau Jeugdzorg in jouw regio (Jugendamt). Vraag vrienden, buren en collega’s om aanbevelingen. Houd bij het kiezen van een aanvraag rekening met de locatie, de verhouding tussen kinderen en oppas en of het personeel Engels spreekt. Het is ook belangrijk om de openingstijden te controleren en of er eten wordt verstrekt. U kunt meer informatie vinden in onze gids over Duitse voorschoolse en kinderdagverblijven.

Een enorme verscheidenheid aan gezinsattracties

Afgezien van onderwijs, is een van de grootste zorgen die ouders hebben wanneer ze met kinderen naar Duitsland verhuizen, ze gelukkig en vermaakt te kunnen houden. Gelukkig zijn er in Duitsland tal van gezinsattracties en leuke dingen om met kinderen te doen. In feite heb je keuze te over.

Ten eerste is Duitsland de thuisbasis van verschillende grote, populaire themaparken, waaronder Euro-Park, LEGOLAND, Movie Park en Phantasialand. Deze bieden een indrukwekkend aantal attracties, attracties en shows om in een dag- of weekendtrip te persen. De meeste attracties zijn ook onderverdeeld in verschillende leeftijdsgroepen, wat betekent dat u de meest geschikte voor uw kinderen kunt kiezen.

Mini Europe-display op LEGOLAND Deutschland

Duitsland heeft ook een enorm scala aan musea, waarvan er vele aantrekkelijk zijn voor kinderen. Het Chocolademuseum Keulen, Haribo Factory Outlet en Miniatur Wunderland in Hamburg zijn bijzondere familiefavorieten. Afgezien van zijn musea, herbergt Duitsland ook verschillende prachtige sprookjeskastelen. De meest bekende hiervan is kasteel Neuschwanstein, dat de inspiratie vormde voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland. Een roadtrip langs de beroemde Fairy Tale Road (of Märchenstraße) zorgt ook voor een onvergetelijk familie-uitje.

Een overvloed aan kindvriendelijke voorzieningen

Hoewel expat-ouders hun zorgen en klachten hebben over de gang van zaken in Duitsland, is het land erg gericht op het gezinsleven. Als gevolg hiervan is er een geweldige infrastructuur voor kinderen en veel kindvriendelijke voorzieningen.

Veel Britse expats melden zelfs dat het krijgen van kinderen in Duitsland veel gemakkelijker is dan in Groot-Brittannië, omdat er over het algemeen voorzieningen voor hen zijn. In tegenstelling tot het VK, waar maar weinig restaurants kinderen veel te bieden hebben en pubs hen vaak expliciet buiten de deur houden, zijn Duitse etablissementen bijvoorbeeld uitermate kindvriendelijk. Veel bars en restaurants bieden zelfs grote speelruimtes en speciale menu’s voor kinderen

Duitse speeltuinen

Veel Duitse steden hebben ook Kindercafés (kindercafés) en MutterZentrum (moedercentra). Dit zijn inloopzones met speelplekken en voorzieningen die ouders en kinderen in staat stellen om met anderen om te gaan en te socializen.

Duitsland heeft ook een laagdrempelig netwerk van kinderexperts, kindermassagetherapeuten, enzovoort. Er zijn ook veel tweedehandswinkels die babykleding en speelgoed verkopen, waardoor ouders geld kunnen besparen op de broodnodige artikelen. Een snelle Google-zoekopdracht zal enkele veelbelovende resultaten opleveren.

Het kindvriendelijke karakter van Duitsland gold ook voor het openbaar vervoer in het hele land. Veel expatmoeders roemen de hoge kwaliteit van het bus-, tram- en treinnetwerk. Ze beweren dat deze veel kindvriendelijker zijn dan in sommige landen. Dit helpt natuurlijk enorm bij het op pad gaan met de kleintjes.

Royale uitkeringen

Ten slotte is een belangrijke stimulans om kinderen in Duitsland te krijgen de genereuze financiële steun die ouders van de staat krijgen. Dit komt door de bezorgdheid van de regering over het dalende geboortecijfer in Duitsland en de demografische toekomst van het land. Het geboortecijfer in Duitsland ligt immers onder het EU-gemiddelde; 9,4 geboorten per 1.000 inwoners tegen een gemiddelde van 9,5.

Ouders duwen kinderwagens in Berlijn, Duitsland

Volgens cijfers van het Federaal Bureau voor de Statistiek (Destatis) werden in 2019 in Duitsland ongeveer 778.100 baby’s geboren; een daling van 9.400 vergeleken met het jaar ervoor. Het totale vruchtbaarheidscijfer in Duitsland (TFR) daalde in deze periode ook van 1,57 naar 1,54.

Als gevolg van deze zorgen biedt het Duitse socialezekerheidsstelsel ouders royale uitkeringen; vooral in vergelijking met de meeste Engelstalige landen. Gezinnen en alleenstaande ouders kunnen profiteren van verschillende voordelen, belastingverminderingen en inhoudingen.

Voor de eerste twee kinderen kunnen ouders bijvoorbeeld € 204 per maand krijgen in Kindergeld (kinderbijslag). Voor een derde kind geldt een hoger tarief van € 210 en voor eventuele volgende kinderen € 235. De kinderbijslag wordt maandelijks uitbetaald en aan iedereen wordt hetzelfde bedrag uitgekeerd, ongeacht het inkomen van de ouder.

Onder voorwaarden kan aan ouders ook een onbelaste kinderbijslag worden toegekend. Verder kunnen ouders nog meer belasting besparen door hun uitgaven voor kinderopvang en schoolgeld af te trekken; tot respectievelijk € 4.000 en € 5.000 per jaar.

De aanhoudende bezorgdheid van de regering over het dalende geboortecijfer in Duitsland betekent dat de staatssteun voor ouders waarschijnlijk zal blijven verbeteren. Met zoveel prikkels, zowel financieel als cultureel, is het eerlijk om te zeggen dat Duitsland een wenselijke plek is om kinderen op te voeden.

Relevante artikelen

Recente artikelen