Verhuizen naar Berlijn: de complete verhuisgids

Relevante artikelen

Verhuizing naar Berlijn

Waarom verhuizen naar Berlijn?

Berlijn kan in de zomer mooi en groen zijn en er zijn veel plekken om buiten van de zon te genieten, terwijl er in de winter veel musea zijn om te bezoeken en kerstmarkten om van te genieten. De mensen kunnen ook hartelijk zijn en zullen het zeer op prijs stellen als je moeite doet om een ​​beetje Duits te spreken. Dit gezegd hebbende, wordt de Engelse taal veel gebruikt in Berlijn, waardoor het voor veel expats gemakkelijker wordt om zich te vestigen. Toch zal het kennen van het lokale jargon je overgang naar je nieuwe leven vergemakkelijken.

Voordelen

Efficiënt openbaar vervoerBus-, tram-, trein- en metrodiensten brengen u overal in de stad waar u maar wilt, en ze zijn meestal zeer betrouwbaar, comfortabel en in uitstekende staat. U kunt ook een taxi nemen. Zoek naar het gele licht om er een te vinden die beschikbaar is. Meer informatie over de U-Bahn, S-Bahn, tram en bus, zoals dienstregelingen en tarieven, vindt u op de website van de Berlijnse routeplanner. en ondergrondse kunstscènes. Elk jaar geeft de lokale overheid van Berlijn 18 “Berliner Grants” van 10.000 EUR (11.080 USD) aan kunstenaars in de stad, om de experimentele scènes gaande te houden. Het jaarlijkse Gallery Weekend dat eind april in Berlijn plaatsvindt, is een demonstratie van alles wat de belangrijkste galerijen van de stad te bieden hebben. Drie dagen lang kun je tentoonstellingen bekijken terwijl er zo’n 50 galerijen open zijn. Naast de kunst heeft Berlijn bijna 200 musea: het Schwules Museum documenteert de levens van queer en transgenders uit Duitsland, het Judisches Museum vertelt het verhaal van Joodse mensen, en 1.3 km van de oude Berlijnse muur functioneert nu als de East Side Gallery. BanenmarktTussen 2005 en 2018 werd het werkloosheidspercentage in Berlijn gehalveerd en bedraagt ​​nu 8%. Volgens Business Location Center, een bedrijf dat informatie biedt over het starten van een bedrijf in Duitsland, zijn er 2.500 start-ups in Berlijn en worden er elk jaar 500 opgericht. Berlijn is een centrum van talent en innovatie en er is zeker een plek waar je kunt passen. Ook de maakindustrie doet het goed met 700 bedrijven en meer dan 100.000 werknemers. Bovendien werken deze bedrijven samen met de start-ups van de stad om ervoor te zorgen dat ze voorop blijven lopen op het gebied van technologie. De stad heeft ook een gezonde toerisme-, creatieve en onderwijs- en onderzoekssector. Berlijn krijgt elk jaar ongeveer 135 miljoen dagjesmensen en in 2016 bood de stad een recordaantal van 31,1 miljoen overnachtingen, waardoor het horecapersoneel het druk had. Kosten van levensonderhoud In vergelijking met andere Europese steden is wonen in Berlijn relatief betaalbaar. In de Mercer Cost of Living Survey 2019 stond Berlijn op de 81e plaats van de 209 duurste steden ter wereld om in te wonen. Uit het onderzoek bleek dat het duurder is om in Frankfurt en München te wonen dan in Berlijn. Bovendien is accommodatie veel goedkoper dan in andere grote Europese steden. U kunt een appartement met één slaapkamer in Berlijn kopen voor gemiddeld 550 EUR (607 USD). Cijfers tonen ook aan dat om een ​​bepaalde levensstandaard te behouden, je slechts 64% hoeft te verdienen van wat je nodig hebt om te verdienen in Londen, en 75% van wat je nodig zou hebben in Parijs.

Nadelen

Contant betalen Er zijn veel bedrijven die geen pin- of creditcardbetalingen accepteren, dus het kan nodig zijn om er een gewoonte van te maken om altijd contant geld bij u te hebben. Kaartbetalingen in Duitsland als geheel hebben pas in mei 2019 voor het eerst contante betalingen ingehaald (209 miljard versus 208 miljard EUR, of 230,2 miljard tot 229,1 miljard USD). Berlijn is op zondag geslotenDe meeste winkels in de stad zijn op zondag gesloten, wat is iets waar Berlijners en voormalige Berlijners bij u over kunnen klagen. Uw beste gok voor beperkt winkelen op zondag is in treinstations, zoals Friedrichstraße, Ostbahnhof en Südkreuz. In Ostbahnhof vindt u bijvoorbeeld Penny- en REWE-supermarkten. In sommige treinstations zijn ook apotheken op zondag geopend. Er zijn ook acht data per jaar waarop alle winkels in de hoofdstad tussen 13.00 en 20.00 uur open mogen. Ontdek de volgende Verkaufsoffene Sonntage (verkoop op zondag geopend). Deze treinstations hebben supermarkten die op zondag geopend zijn: Friedrichstraße: Edeka Gesundbrunnen: Denn’s Biomarkt Hauptbahnhof: REWE City Lichtenberg: Edeka Ostbahnhof: Penny Südkreuz: Edeka Zoologischer Garten: Ullrich Deze trein stations hebben apotheken open op zondag: Alexanderplatz: Apotheke en Rossmann Friedrichstraße: Apotheke en Rossmann Hauptbahnhof: Apotheke en Rossmann Lichtenberg: Apotheke en Rossmann Ostbahnhof: Apotheke en Rossmann Südkreuz: Apotheke en dm Zoolischer Garten: Apotheke

Traag internet

Ondanks de bloeiende start-upgemeenschap in Berlijn kan het moeilijk zijn om betrouwbaar, snel internet te vinden. Een rapport van NPR in januari 2019 zei dat 70% van de bedrijven in de stad had geklaagd dat hun internetsnelheid traag of ontoereikend was. Sommige bedrijven moesten vanwege zwakke internetverbindingen verhuizen of personeel vragen thuis te werken.

Arme luchthavens

Berlin Tegel Airport is de belangrijkste luchthaven in Berlijn, maar het is relatief klein en kan erg druk worden, met reizigers die in gangen zitten omdat zitplaatsen moeilijk te vinden zijn. Bovendien is er weinig variatie in eetopties, met Burger King en Starbucks als de belangrijkste herkenbare verkooppunten, aangevuld met typisch Duits aanbod, zoals Hermann’s worstjes en Kamps’ broodproducten.

Dingen die u moet weten voordat u naar Berlijn verhuist

U moet de Anmeldung voltooien

Als u van plan bent permanent naar Berlijn te verhuizen, moet u uw adres in Berlijn binnen twee weken na aankomst in de stad registreren. Dat kan bij een Berlijns burgerkantoor. Er zijn meer dan 40 burgerkantoren in Berlijn waar je je adres kunt registreren – en je moet het proces persoonlijk voltooien. Je moet een adres registreren om een ​​belastingnummer of een Anmeldebestätigung te krijgen, die je nodig hebt om een rekening en een gsm-abonnement.

Betaalbare woningen

Hoewel de huurprijzen de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld zijn, zijn ze nog steeds redelijk in vergelijking met de prijzen in andere grote West-Europese steden. Een woning met één slaapkamer in Berlijn zou bijvoorbeeld ongeveer 550 EUR (607 USD) kunnen kosten, terwijl het aanzienlijk duurder is, namelijk 1.080 EUR (1.200 USD) per maand voor een studio.

De woningmarkt is competitief

Er verhuizen veel mensen naar Berlijn en de meesten van hen zijn op zoek naar een plek om te wonen. Daarom kan het een goed idee zijn om een ​​woning te beveiligen voordat u naar de stad verhuist. Een bezoek aan Berlijn en het onroerend goed voordat u een contract tekent om daar te wonen, heeft echter ook voordelen. Houd er rekening mee dat Berlijn van plan is te voorkomen dat huisbazen de huren in de stad verhogen tot 2025, wat een positieve invloed kan hebben op de markt.

Tips en advies voor verhuizen naar Berlijn

Eerst bezoeken

Voordat je definitief naar Berlijn verhuist, moet je de stad bezoeken om te zien of het echt is waar je wilt wonen. Misschien komt de realiteit niet overeen met de ideeën die je in je hoofd hebt of wat je op internet hebt gezien. Hierdoor krijg je ook een beter beeld van de indeling van de stad en kun je wellicht beslissen waar je wel of niet wilt wonen.

Onderzoek Vastgoed

Lees onze sectie Wonen in Berlijn om meer te weten te komen over de meest en minst dure buurten van Berlijn om u een beter idee te geven van wat u zich kunt veroorloven en waar u op zoek moet gaan naar een nieuw huis in Berlijn.

Vraag deskundige hulp om te verhuizen

Als u zeker weet dat u naar Berlijn wilt verhuizen, heeft u geluk, want InterNations biedt deskundige verhuisservices, zoals internationale verhuizingen, het vinden van een huis en visumondersteuning. Wij helpen je om je leven in Berlijn op de goede weg te beginnen.

Verhuizen met huisdieren

Berlijn is uitgeroepen tot de beste stad van Duitsland voor honden. Er zijn echter bepaalde regels waar hondenbezitters zich aan moeten houden: Honden moeten op openbare plaatsen niet langer dan een meter lang aangelijnd zijn, behalve in de daarvoor bestemde hondenruimtes. Bepaalde rassen (soms bekend als “vechthonden”) moeten in het openbaar een muilkorf dragen. Deze omvatten de pitbullterriër, American Staffordshire Terrier, Staffordshire Bull Terrier en bull terriers. Het importeren van deze rassen in Duitsland is verboden. De meeste honden, met uitzondering van kleine “schoothondjes”, moeten in het openbaar vervoer worden gemuilkorfd. Eigenaren moeten hun honden opruimen, anders krijgen ze een boete van ten minste 35 EUR (39 USD). Er zijn Ordnungsamt-officieren die patrouilleren voor hondenbezitters die dergelijke wetten overtreden, dus het is het beste om volgens de regels te spelen. Honden moeten worden geregistreerd bij het plaatselijke belastingkantoor, gechipt en verzekerd voor aansprakelijkheid (Hundehaftpflichtversicherung) zodra ze in Duitsland aankomen. Er is een belasting van 120 EUR (133 USD) per jaar voor één hond en 180 EUR (199 USD) per jaar voor elke extra hond. Voor het houden van een hond in hun eigendom is schriftelijke toestemming van verhuurders vereist. Bepaalde restaurants weigeren honden de toegang. Bepaalde openbare ruimtes, zoals supermarkten en musea, zijn verboden gebieden voor honden. Vind meer informatie over het importeren van dieren naar Duitsland in onze gids Verhuizen naar Duitsland.

Is het moeilijk om als expat naar Berlijn te verhuizen?

Zoals u in deze gids zult hebben gezien, komt er veel kijken bij een verhuizing naar Berlijn, zoals de taal, het weer en de beschikbare banen. Over het algemeen zijn de huur- en vastgoedprijzen ongekend hoog, ondanks de belofte van een huurbevriezing van vijf jaar. De opkomst van start-ups in de stad en de innovatie die ze met zich meebrengen, is echter slechts een van de factoren die hebben bijgedragen aan het creëren van fantastische kansen voor expats om te komen en te gedijen.

Relevante artikelen

Recente artikelen