Pfand: een gids voor het Duitse recyclingsysteem

Relevante artikelen

Zelfs kleine taken kunnen moeilijk lijken als je net naar het buitenland bent verhuisd en niet gewend bent om dingen op een bepaalde manier te doen. Duitsland’s flessenrecyclingsysteem, Pfandis zo’n ding.

Als je een solo-expat in Duitsland bent, lijken zelfs de eenvoudigste taken overweldigend en moeilijk, vooral als het verschilt van thuis. Het recyclen van flessen was een van die enge taken voor mij toen ik hier voor het eerst kwam wonen. Daarom dacht ik dat ik een stapsgewijze handleiding voor Pfand zou schrijven om de angst voor het recyclen van je flessen weg te nemen.

Wanneer je je wekelijkse boodschappen doet, verzamel dan alle recyclebare plastic en glazen flessen en frisdrankblikjes die je hebt ingezameld. Het maakt niet uit waar je je fles of blikje hebt gekocht; ze kunnen allemaal worden gerecycled bij uw plaatselijke supermarkt.

Zoek naar de vreemd uitziende Pfand-machine hieronder. Je vindt het meestal bij de ingang van de supermarkt. Sommige plaatsen plaatsen ze in de eigenlijke supermarkt.

Plaats je flessen en blikjes in het ronde gat bovenaan, onderaan eerst. Zorg ervoor dat de streepjescode naar boven wijst voor een snellere recycling van flessen.

Doe al je flessen de een na de ander in tot je tas leeg is. Druk dan op de groene knop naast het andere ronde gaatje. Hiermee wordt uw ontvangstbewijs afgedrukt.

Bewaar je kassabon! Het bedrag onderaan is het geld dat u terugkrijgt van het recyclen van uw flessen. Dit is gebaseerd op de Pfand (aanbetaling) die u heeft betaald toen u uw flessen kocht. De meeste frisdrankflessen van 500 ml hebben een statiegeld van € 0,15, terwijl de flessen van 1,5 liter een statiegeld van € 0,25 hebben.

Wanneer u door de kassa gaat om uw boodschappen te doen, geeft u deze bon af aan de kassier. De kassier trekt dit bedrag van uw rekening af. Als je niets te kopen hebt, kun je je kassabon gewoon aan de kassier overhandigen en het geld terugkrijgen.

Het recyclen van flessen in Duitsland is een uniek proces. Hopelijk neemt deze gids voor Pfand alle angst en onzekerheid weg uit je eerste recyclingervaring en kun je het doen alsof je al jaren flessen op deze manier recyclet.

Relevante artikelen

Recente artikelen