Nieuwe studie vindt het onderwijssysteem van Berlijn het slechtste van Duitsland

Relevante artikelen


Het zal voor sommigen misschien als een verrassing komen, maar het is gebleken dat de onderwijssystemen in Berlijn en Brandenburg de slechtste van het land zijn. Uit een studie van ‘Onderwijsmonitor 2016’ komen Berlijn en Brandenburg naar voren als aandachtspunten. Saksen, Thüringen en Beieren zijn daarentegen als beste uit de bus gekomen!

Waarom deed het Berlijnse onderwijssysteem het zo slecht in dit rapport?

De auteurs van het rapport hielden rekening met verschillende factoren. De belangrijkste daarvan voor Berlijn en Brandenburg waren testscores, uitvalpercentages en integratieniveaus. De Berlijnse studenten bleken hoge uitvalpercentages te hebben, slechte resultaten op tests en niet genoeg hulp bij integratie. Zo heeft 39,7% van de studenten in Berlijn in 2014 hun beroepsopleiding niet afgemaakt: dit is 12% hoger dan het landelijk gemiddelde (dat 27,7%) is. Immigranten bleken te worden geconfronteerd met obstakels bij de integratie, waardoor het voor hen moeilijk werd om te slagen in het Berlijnse onderwijssysteem. En de studenten van Berlijn bleken slecht te scoren op kernvakken als literatuur, wiskunde en wetenschappen – relatief weinig van hen kozen ervoor om deze vakken überhaupt te volgen.

Wat kan er worden gedaan om het onderwijssysteem van Berlijn te verbeteren?

In het rapport uit 2016 zijn verschillende maatregelen voorgesteld die kunnen worden genomen om het onderwijs in Berlijn van onderaf te verbeteren. Ten eerste zal er meer lerarenopleiding nodig zijn – en een groter aantal nieuwe leraren en experts zal in het personeelsbestand moeten worden geïnjecteerd. Bovendien zijn Berlijn en Brandenburg gevraagd om gezamenlijk 280 miljoen euro te betalen om de problemen met hun onderwijssystemen aan te pakken.

Niet allemaal kommer en kwel

Het rapport uit 2016 was echter niet geheel negatief over Berlijn. Het prees de hoofdstad ook voor de hoge kwaliteit van het postdoctorale onderwijs en de onderzoekscultuur. Berlijn is in feite de tweede van alle deelstaten in Duitsland voor de steun die het biedt aan jonge onderzoekers. Brandenburg kreeg ook enige lof, dankzij het grote aanbod aan kinderdagverblijven en scholen dat het biedt aan jongere mensen die net beginnen aan hun reis naar het onderwijs. Laten we hopen dat met enkele aangebrachte wijzigingen hun toekomstige opleiding veel beter zal zijn.

Relevante artikelen

Recente artikelen