Mag je in Duitsland kraanwater drinken? 🚰

Relevante artikelen

Ja, in Duitsland kun je veilig kraanwater drinken! De kwaliteit van het Duitse kraanwater wordt streng gereguleerd door de overheid, waardoor het een van de schoonste kraanwater ter wereld is. Sommige regio’s in Duitsland hebben harder kraanwater dan andere, wat de smaak kan beïnvloeden. Wetenschappers en studies hebben echter ontdekt dat het veilig is om te drinken en niet schadelijk is voor de menselijke gezondheid. In deze gids onderzoeken we waar het kraanwater vandaan komt, de redenen waarom het zo’n hoge kwaliteit is, en tips die u moet weten om te profiteren van kraanwater van goede kwaliteit in uw huis.

Waar komt het kraanwater in Duitsland vandaan?

70% van het Duitse drinkwater is afkomstig van grondwater en bronwater, de rest van rivieren, meren, stuwmeren of bronnen in de buurt van rivieren en meren. In het waterleidingbedrijf wordt het water geanalyseerd en indien nodig verwerkt. Als het water is verwerkt, komt het in de waterleidingen terecht, zo krijgen we het thuis. Afhankelijk van de regio kan de hoeveelheid water uit elke bron verschillen. Drinkwater in Duitsland is afkomstig uit de volgende bronnen: Natuurlijk gevormd grondwater: Het grootste deel (62%) van het leidingwater is afkomstig van grondwater, dat ontstaat wanneer water van het oppervlak in de grond sijpelt. Het water dat door de grond wordt opgenomen, kan afkomstig zijn van regenwater, meren of rivierwater. Bronwater: Bronwater is water dat naar de oppervlakte komt. Hoe geschikt dit water is om te drinken, hangt ervan af of het water uit diepe bodemlagen komt of uit bronnen aan de oppervlakte. Water dat afkomstig is van bronnen die dichter bij het oppervlak liggen, moet meer worden gezuiverd. Kunstmatig aangevuld grondwater: een proces waarbij de hoeveelheid water die door het oppervlak wordt opgenomen, opzettelijk wordt verhoogd met door mensen gecontroleerde middelen. Oppervlaktewater: het water dat wordt gevonden in rivieren, meren, en dammenBankfiltratie: het proces van het infiltreren van water van de oevers van rivieren en meren in de grondwaterstroom. In NRW (Noordrijn-Westfalen), waar ik woon, heeft een nationaal nieuwsbedrijf een tool gemaakt om de inwoners van deze regio te helpen hun drinkwaterbronnen te vinden. Mijn drinkwater bestaat bijvoorbeeld voor 25% uit grondwater en voor 75% uit oeverfiltratie in mijn woning. U kunt de volgende video bekijken om te leren hoe de kraanwaterkringloop werkt. De onderstaande video gaat over Berlijn; dit proces is echter van toepassing op alle andere Duitse steden.

Kwaliteit van kraanwater in Duitsland

Als je op Google zou zoeken naar het schoonste of beste kraanwater ter wereld, komt Duitsland altijd op de lijst en staat in de top 10 van landen. Wat doet Duitsland nu om dit te bereiken? Het blijkt dat drinkwater een van de meest gereguleerde dingen is in Duitsland. De Duitse overheid heeft in 2001 een waterverordening (Trinkwasserverordnung) uitgevaardigd met strenge regels voor kraanwater. Vanwege de strenge regelgeving voor kraanwater worden er geen harde chemicaliën zoals chloor of fluoridering gebruikt om het te zuiveren. Het water in Duitsland is zo goed dat je het uit alle kranen in je huis kunt drinken: badkamer, keuken, je kunt zelfs water drinken tijdens het douchen? Uit een onderzoek van de Duitse Vereniging van Lokale Nutsbedrijven, waarbij ze ongeveer 10.000 mensen ondervroegen, bleek dat bijna 93% van de Duitsers kraanwater drinkt. 84% van de Duitsers beoordeelt de kwaliteit van het drinkwater als ‘zeer goed’ of ‘goed’. Hoewel veel Duitsers kraanwater drinken, weigeren sommigen dit om verschillende redenen. Verschillende regionale kantoren proberen de mythen die Duitsers hebben over kraanwater te doorbreken. Ik zag eens een kraampje in het centrum van Bonn waar gratis water werd aangeboden. Hun doel was om de uitstekende kwaliteit van kraanwater in de regio te promoten.

Foto van promotie van kraanwater in DuitslandPromotie van kraanwater in Bonn Afhankelijk van de regio waar je woont in Duitsland kan het water anders smaken. Natuurlijk is de smaak voor elke persoon subjectief; het heeft echter ook te maken met de hoeveelheid mineralen in het water. Hoe meer mineralen het kraanwater bevat, hoe harder het is. De gebruikelijke mineralen die kraanwater in Duitsland heeft zijn calcium en magnesium. Het calcium in het water staat bekend als kalkaanslag. Kalk drinken is niet ongezond. Integendeel, als u een laag calciumgehalte heeft, kan het drinken van kraanwater met veel kalkaanslag u helpen uw calciuminname te verhogen. 🔥 Tip: Om ervoor te zorgen dat je altijd het lekkerste water uit je kraan haalt, laat je hem een ​​paar seconden lopen tot het water koud aanvoelt. Zo weet je zeker dat je het meest verse water drinkt. De keerzijde van kraanwater met veel kalk is niet alleen de smaak, maar ook de schade die het kan aanrichten aan theeketels, pannen of koffiezetapparaten. Veel Duitsers gebruiken een waterfiltratiesysteem om de hoeveelheid kalk in het water te verminderen. Gefilterd water is veiliger om te gebruiken in keukenapparatuur. Thuis gebruik ik een waterfilter genaamd Brita. Er kan iets meer dan twee liter water in en ik moet het filter eens in de 1,5 maand vervangen. Onze keus

BRITA Marella waterfilterkan

Sommige mensen maken zich grote zorgen over het drinken van lood in hun kraanwater in Duitsland. Lood kan vooral gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen en kinderen. Volgens een artikel van de Duitse centrale milieuautoriteit (Umwelt Bundesamt) zijn loden leidingen alleen te vinden in gebouwen die vóór 1973 zijn gebouwd. Als u zich zorgen maakt over de soorten metalen in uw drinkwater, kunt u uw plaatselijke gezondheidsorganisatie raadplegen ( Gesundheitsamt) of uw verhuurder. In Duitsland heeft u het recht om drinkwater van hoge kwaliteit in huis te hebben. Houd er rekening mee dat er op sommige plaatsen in Duitsland geen kraanwater mag worden gedronken. Bijvoorbeeld het water dat uit de kraan komt in de toiletten van treinen of fonteinen. De plaatsen waar u het kraanwater niet mag drinken, worden aangegeven met een bord of met de woorden ‘Geen drinkwater’ of ‘Kein Trinkwasser’. We kunnen allemaal helpen om de goede kwaliteit van het water in Duitsland te behouden. Het is belangrijk om het water niet onnodig te vervuilen door medicijnen, verfresten of andere chemicaliën in het toilet of de afvoer te gooien. In Duitsland kunt u eenvoudig alles goed afvoeren. U kunt onze gids over het scheiden van afval in Duitsland lezen voor meer informatie daarover.

Laatste gedachten over kraanwater in Duitsland

Ik vind het een voorrecht dat we in Duitsland hebben om gewoon de kraan open te kunnen draaien en het water te kunnen drinken. Dit is niet mogelijk in Guatemala, waar ik vandaan kom. Persoonlijk drink ik graag kraanwater omdat het heerlijk smaakt, en ik verminder mijn plasticverbruik door geen flessenwater te kopen. Dus als je in Duitsland bent, pak dan een vers glas water en geniet van het drinken van een van de schoonste kraanwateren ter wereld! 💦

Relevante artikelen

Recente artikelen