Je Lederhosen aantrekken: een gids voor de iconische broek

Relevante artikelen

Lederhosen en dirndl zijn serieuze zaken in Duitsland – vooral als je een festival in Beieren bijwoont. Hier is een insidergids om je Duitse garderobe in te slaan.

Een van de dingen die mensen vaak associëren met Duitsland zijn die schattige traditionele kostuums die door mannen en vrouwen worden gebruikt tijdens het Oktoberfest. Wat veel mensen niet weten, is dat het typische kleding is in de Beierse regio die niet alleen tijdens het Oktoberfest wordt gebruikt, maar ook tijdens andere lokale festivals het hele jaar door, evenals traditionele bruiloften en feesten.

Dit beroemde traditionele Beierse kostuum is een Tracht – een kostuum van een bepaalde regio – en de Lederhosen zijn voor mannen en de Dirndl is voor vrouwen. Hier in Beieren is het gebruikelijk om mensen te zien dragen Tracht door het jaar heen; het kostuum is een serieuze zaak. Als je de regio ooit bezoekt, zul je zelfs de lokale bevolking ze op een normale dag op straat zien dragen of in het stadion naar een voetbalwedstrijd kijken.

De oorsprong

De oorsprong van de traditionele Beierse Tracht dateert uit de jaren 1600 toen de Beierse keurvorst Maximiliaan I een kledingvoorschrift voor de mensen vaststelde, met als doel de samenleving te verdelen in verschillende sociale klassen op basis van hun status en beroep.

Later, in de 18e eeuw, toonde prins-regent Luitpold zijn genegenheid voor het traditionele Beierse Tracht door het te dragen bij verschillende openbare en privégelegenheden, waardoor het kostuum erg populair was bij de mensen, vooral in het Opper-Beierse berggebied. Na verloop van tijd is de statussymboliek van de Tracht werd minder belangrijk totdat het gemeengoed werd onder alle mensen.

Vandaag de Tracht maakt deel uit van het dagelijks leven van mensen die op het platteland van Beieren wonen. Het is ook gebruikelijk in sommige regio’s van Oostenrijk, vanwege de historische invloeden van de Beieren in het verleden.

De Lederhosen

Leder betekent leer en Hosen betekent broek. Lederhosen is het typische Beierse kostuum dat door mannen wordt gedragen, samen met overhemden, sokken soms tot aan de knieën, hoeden, jassen en schoenen, allemaal bij elkaar passend.

De Lederhosen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en lengtes.

Na enige tijd in Duitsland te hebben gewoond, merkte ik dat wanneer de mannen hun handen vuil maakten tijdens een festival – dat was van bier of eten – ze ze op hun Lederhosenen bovendien wassen ze hun Lederhosen. En weet je waarom? Mijn man vertelde me dat hoe viezer hoe beter, omdat het veel geschiedenis te vertellen heeft. En zijn Lederhosen staat bij ons in de kast…

De Dirndl

Dirndl is een Beiers woord dat meisje betekent, en om deze reden is het ook de naam van deze beroemde traditionele jurk voor vrouwen. De Dirndl kan kort, middellang of lang zijn en is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en texturen. Het wordt gebruikt met een specifieke blouse en normaal gesproken met een aantal bijpassende accessoires, zoals kettingen, hoeden, portemonnees, blazers, schoenen, sjaals, armbanden enzovoort.

Elk Dirndl heeft een lint om de taille. Vrouwen binden het op verschillende manieren, afhankelijk van of ze getrouwd, alleenstaand, weduwe of een kind zijn.

Hier zijn de eenvoudige regels voor het binden van je Dirndl:

  • Aan uw linkerkant – u bent vrijgezel.
  • Aan uw rechterkant – u bent getrouwd of beloofd aan iemand.
  • Achteraan – voor weduwen of serveersters.
  • In het midden – voor jonge meisjes/kinderen.

Tegenwoordig hebben vrouwen ook de mogelijkheid om te dragen Lederhosenook al draagt ​​de meerderheid liever een Dirndlomdat het charmanter en zoeter is, misschien vrouwelijker.

Trouwjurk

Mensen trouwen nog steeds af en toe met het dragen van Tracht – en het is heel mooi, want er zijn Trachten vooral voor bruiloften.

Baby’s en huisdieren

Je kunt vinden Tracht voor iedereen, ook voor baby’s, kinderen en huisdieren. Iedereen die hier woont, moet er minstens één hebben.

De prijs

Net als normale kleding, is de Tracht komt van verschillende ontwerpers en winkels. Natuurlijk variëren hun prijzen van goedkoop tot zeer duur. Sommige mensen hebben er niet één, maar meerdere.

De prijs van één Dirndl kan variëren van € 60 tot € 3.000. Als je ervoor kiest om een ​​goedkope te kopen, zorg er dan voor dat veel mensen hetzelfde zullen dragen. Om deze reden kopen velen liever exclusieve of zelfs kostuums die speciaal voor hen zijn gemaakt.

Als je niet zoveel geld wilt uitgeven aan een kostuum dat je misschien maar één keer per jaar of nooit meer draagt, is het mogelijk om een Dirndl en alle accessoires voor € 100-500. Wonen hier in Beieren u nodig hebben een, geloof me. Anders zullen mensen altijd vragen waarom je geen Dirndl/Lederhosen.

Bruiloft Tracht kan net zo duur zijn als een normaal trouwpak/-jurk; maar het hangt ook af van je budget en de kwaliteit die je zoekt.

Waar koop je je Tracht

U kunt kopen Tracht in heel Beieren het hele jaar door in verschillende winkels en outlets. Er zijn winkels op de luchthaven, online, in winkelcentra, in warenhuizen, maar ook in gespecialiseerde winkels. Tijdens het Oktoberfest en andere festivals zijn er ook mensen die hoeden en andere accessoires verkopen die je kunt kopen. Kiezen waar u de uwe wilt kopen, hangt echt af van hoeveel u wilt uitgeven. Ik heb hier een paar aanbevelingen hieronder.

Op een budget tot midden prijs

Exclusief en Coutoure

Relevante artikelen

Recente artikelen