Hoeveel kost het om in Duitsland te studeren?

Relevante artikelen


In 2014 hebben de 16 deelstaten van Duitsland het collegegeld voor niet-gegradueerde studenten aan alle openbare Duitse universiteiten afgeschaft. Dit betekent dat zowel binnenlandse als internationale studenten aan openbare universiteiten in Duitsland momenteel gratis kunnen studeren, met slechts een kleine vergoeding voor administratie en andere kosten per semester. Dit geluk kan echter niet blijven duren. In het najaar van 2017 heeft de zuidwestelijke deelstaat Baden-Württemberg het collegegeld voor niet-EU-studenten opnieuw ingevoerd, en het is mogelijk dat andere staten dit voorbeeld de komende jaren zullen volgen. Niet-EU-studenten in Baden-Württemberg moeten nu een collegegeld van € 3.000 (~ US $ 3.500) per jaar betalen, terwijl degenen die een tweede graad behalen een verlaagd tarief van € 1.300 (~ US $ 1.600) per jaar betalen. Voor nu helpen de lage kosten zeker om studeren in Duitsland een aantrekkelijke optie te maken voor toekomstige studenten, en het land is eerder gerangschikt als de vierde meest populaire bestemming voor internationale studenten ter wereld (na de VS, het VK en Australië).

Kosten van levensonderhoud in Duitsland

Hoewel veel studenten gratis in Duitsland kunnen studeren, zijn de kosten van levensonderhoud onvermijdelijk. De kosten van levensonderhoud in Duitsland zijn in sommige gebieden duurder dan in andere – München wordt bijvoorbeeld beschouwd als de duurste Duitse stad om in te wonen, met gemiddelde kosten voor levensonderhoud van ongeveer € 12.000 (~ US $ 13.900) per jaar. Ter vergelijking: de gemiddelde jaarlijkse kosten van levensonderhoud in Duitsland bedragen ongeveer € 10.200 (~ US $ 11.800). Huur zal je grootste maandelijkse uitgave zijn, hoewel dit goedkoper is als je in een gedeelde flat woont (gemiddelde huur van € 280/~ US $ 340 per maand) of een studentenhuis (€ 234/~ US $ 290 per maand). Op basis van gegevens van DAAD zijn andere gemiddelde maandelijkse kosten als volgt: € 168 (~ US $ 205) voor eten € 42 (~ US $ 52) voor kleding € 94 (~ US $ 115) voor vervoer € 31 (~ US $ 38) voor telefoon , internet- en tv-licentie € 20 (~ US $ 25) voor werk-/studiemateriaal € 61 (~ US $ 75) voor vrijetijdsactiviteiten Om de kosten van levensonderhoud te vinden voor specifieke steden in Duitsland (en deze te vergelijken met de gemiddelde kosten in uw eigen stad) Numbeo is een handig hulpmiddel. Je hebt geen visum nodig om in Duitsland te studeren als je een EU-onderdaan of een burger van IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland bent. Verwacht anders € 60 (~ US $ 74) te betalen voor je studentenvisum, maar er zijn ook tariefverlagingen of ontheffingen voor Schengen-visa. Om aan de visumvereisten te voldoen, moet u kunnen aantonen dat u ongeveer € 8.700 (~ US $ 10.680) per jaar of € 725 (~ US $ 890) per maand heeft of toegang heeft om uw kosten van levensonderhoud te dekken. Zie dit artikel voor meer informatie over het verkrijgen van een Duits studentenvisum. Je hebt ook een ziektekostenverzekering nodig als voorwaarde voor inschrijving aan een Duitse universiteit. Als u inwoner bent van een land binnen de EU of EER, moet er een socialezekerheidsovereenkomst zijn tussen uw land en Duitsland. Dit betekent dat als u een openbare ziektekostenverzekering heeft, u ook in Duitsland gedekt moet zijn (volledige lijst hier). Als uw ziektekostenverzekering niet geldig is in Duitsland, verwacht dan ongeveer € 80 (~ US $ 97) per maand te betalen om dit te dekken.

Niet-gegradueerde kosten om in Duitsland te studeren

Hoewel je als student gratis kunt studeren aan openbare Duitse universiteiten, zijn er kosten per semester voor inschrijving, bevestiging en administratie. Dit is doorgaans niet meer dan € 250 (~ US $ 290) per semester, maar varieert afhankelijk van de universiteit. Er kunnen extra kosten in rekening worden gebracht voor de aankoop van een “Semesterticket”, dat de kosten van het openbaar vervoer voor zes maanden dekt – de prijs varieert afhankelijk van de Semesterticket-optie die u kiest. Als je de standaard studieperiode met meer dan vier semesters overschrijdt, kun je ook te maken krijgen met een langetermijnvergoeding, die kan oplopen tot € 500 (~ US $ 540) per semester. De meeste universiteiten in Duitsland zijn openbaar. Particuliere instellingen zijn meestal afhankelijk van collegegeld voor hun financiering (hoewel sommige ook steun ontvangen van stichtingen), en stellen hun eigen vergoedingen vast, die kunnen oplopen tot € 20.000 per jaar (~ US $ 24.400). Het Federal Student Financial Aid Program (BAföG: Bundesausbildungsförderungsgesetz) kan onder bepaalde voorwaarden worden gebruikt door zowel Duitse staatsburgers als EU-studenten, evenals door sommige buitenlanders. Over het algemeen is deze steun bedoeld voor mensen onder de 30 jaar (jonger dan 35 als je voor een masteropleiding studeert), maar afhankelijk van de omstandigheden kunnen uitzonderingen worden gemaakt. Het BAföG wordt meestal in tweeën gesplitst, waarbij 50% een staatssubsidie ​​is en de andere helft een renteloze lening die in termijnen moet worden terugbetaald wanneer de maximale duur van de bijstand afloopt.

Master- en postdoctorale kosten om in Duitsland te studeren

Masterdiploma’s aan Duitse universiteiten zijn meestal gratis als ze als “opeenvolgend” worden geclassificeerd, dwz rechtstreeks aansluitend op een verwant bachelordiploma dat in Duitsland is behaald. Ook hier geldt een kleine vergoeding per semester voor inschrijving, bevestiging en administratie, plus een Semesterticket. Collegegeld voor “niet-opeenvolgende” masterdiploma’s, voor degenen die hun bachelordiploma elders in de wereld hebben behaald, varieert tussen universiteiten en kan ongeveer € 20.000 (~ US $ 24.400) per jaar bedragen bij openbare instellingen en tot € 30.000 (~ US $ 36.600) aan particuliere Duitse universiteiten. Bijvoorbeeld, de best gerangschikte instelling van Duitsland, de Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg, vermeldt vergoedingen voor niet-opeenvolgende masteropleidingen variërend van € 2.500 (US $ 3.050) per semester voor een Master of Arts in American Studies tot € 5.000 (US $ 6.100 ) per semester voor een Master of Medical Education (MME). Op PhD-niveau is het collegegeld weer gratis aan alle universiteiten in Duitsland – in ieder geval de eerste zes semesters. Zoals op alle studieniveaus zijn ook promovendi verplicht een semesterbijdrage te leveren van maximaal € 250,- voor administratie- en andere kosten. Meer informatie over promoveren in Duitsland vind je hier.

Beurzen om in Duitsland te studeren

De Duitse Academic Exchange Service, ook wel bekend als de DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst), biedt ondersteuning aan Duitse en internationale studenten om financiering te krijgen om gratis of tegen een meer betaalbare prijs in Duitsland te wonen en te studeren. DAAD-beurzen om in Duitsland te studeren worden aangeboden aan Duitse en internationale studenten van alle niveaus, maar ook aan academici en onderzoekers. Om relevante beurzen te vinden om in Duitsland te studeren, kun je zoeken op trefwoorden, studieniveau, land van herkomst en onderwerp. Een andere nuttige bron is het federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek of BMBF (Bundesministerium für Bildung und Forschung), die een site host die gewijd is aan het verstrekken van informatie over studiebeurzen om in Duitsland te studeren. Je kunt ook onze eigen lijst met studiebeurzen in Duitsland bekijken, die regelmatig wordt bijgewerkt. De cijfers in dit artikel zijn gemiddelden. Het bedrag dat u betaalt, hangt af van de duur van uw programma, uw studieniveau, de Duitse deelstaat (Länder) waarin u woont en of uw universiteit privé of openbaar is. Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in december 2013. Het is voor het laatst bijgewerkt in april 2018. Wilt u meer van dit soort inhoud? Registreer u voor een gratis sitelidmaatschap om regelmatig updates en uw eigen persoonlijke inhoudsfeed te ontvangen.

Relevante artikelen