München, of München, is een van de meest bekende steden in Duitsland, en met een goede reden. Het is een prachtige stad, rijk aan traditie en geschiedenis, ongelooflijk groen, een heerlijke plek om te wonen en de thuisbasis van het Oktoberfest. Deze gids helpt je te ontdekken hoe het is om als expat in München te wonen en of de stad jouw perfecte thuis in het buitenland kan worden.

Is München een goede plek om te wonen?

München is zeker een heerlijke plek om te wonen. Het is een bloeiende internationale stad, waar je alle typische Duitse stereotypen kunt vinden, zoals Lederhosen, bier, Dirndls, pretzels en andere symbolen die een echt Duitse levensstijl vertegenwoordigen.

Woonachtig in MünchenMarienplatz in München. Het is veilig, kosmopolitisch en schoon. U zult merken dat dit geldt voor de meeste Beierse steden. München is mooi omdat het een stad is in de traditionele zin, maar de sfeer is best gezellig. Van Marien Platz tot de Englischer Garten, je zult zeker verliefd worden op deze prachtige stad en de mogelijkheden die het te bieden heeft. München is ook geschikt voor professionals, gezinnen en mensen die met pensioen willen (mits u genoeg gespaard heeft om huurkosten te betalen). München is de thuisbasis van het hoofdkantoor van BMW, Siemens, Google, Microsoft en nog veel meer internationale bedrijven. De vacatures voor professionals lijken eindeloos. Er zijn geweldige kansen in zaken, kunst, toerisme, technologie, cultuur, financiën en meer. In welke branche je ook geïnteresseerd bent, je kansen om werk te vinden in München zijn groot, zelfs nog groter als je een beetje Duits spreekt.

Is het duur om te leven in München?

München is, vergeleken met veel andere grote steden in de wereld, zoals New York City of Londen, niet per se ‘duur’ om in te wonen. In termen van de kosten van levensonderhoud in vergelijking met andere steden in Duitsland, is München echter erg duur.

woonachtig in MünchenViktualienmarkt, een beroemde delicatessenmarkt in München De gemiddelde huur voor een appartement met één slaapkamer in het stadscentrum ligt rond de € 1500, en buiten het stadscentrum betaal je nog steeds rond de € 1000. Als je het prima vindt om huisgenoten te hebben en een privékamer in een gedeelde flat wilt huren, betaal dan ongeveer € 650-700. De Duitse aanpak van huren en verhuren kan afwijken van wat u in uw thuisland gewend bent. Onze gids Huren in Duitsland helpt u omgaan met de eigenaardigheden van het Duitse verhuurproces.

Hier is een overzicht van de gemiddelde kosten voor andere benodigdheden en vrijetijdsactiviteiten in München:

Uit eten gaan kost ongeveer € 13-15, een maaltijd bij McDonald’s kost ongeveer € 9, en een diner voor twee kost € 50 en meer. Boodschappen doen is natuurlijk een veel goedkoper alternatief voor uitgaan. Boodschappen voor één kost ongeveer € 50-70 per week. Aldi is een geweldige supermarkt om in gedachten te houden als je een beperkt budget hebt! Nutsvoorzieningen: vanaf € 100, afhankelijk van de grootte van uw huis Cappucino: € 3,30 Sportschoollidmaatschap: basis € 25+, luxe € 80+ Internet: € 35+ Telefoonabonnement bij grote provider (bijv. T-mobile, O2): € 9,99-30 (prepaid zoals Alditalk kan goedkoper zijn) Bier in een restaurant/café: € 4 Cocktail in een restaurant: € 8+ Al met al zou ik niet zeggen dat München een dure plek is om te wonen, maar het is zeker niet goedkoop . Gelukkig komen de salarissen in München echter overeen met de hoge kosten van levensonderhoud. Dus maak je niet te veel zorgen!

Hoeveel heb je nodig om comfortabel te leven in München?

Gezien de kosten van huur en nutsvoorzieningen, boodschappen, telefoonrekeningen, ziektekostenverzekering, vrijetijdsbesteding en andere dagelijkse kosten, zou ik zeggen dat € 2500 per maand na belastingen een goed inkomen zou zijn om een ​​comfortabel leven in München te leiden. Houd er rekening mee dat de belastingen in Duitsland behoorlijk hoog zijn, dus u moet een salaris van ongeveer € 50.000 per jaar verdienen om dit bedrag na belastingen te verdienen.

Kun je overleven in München zonder Duits te spreken?

Ja, je kunt zeker overleven in München zonder Duits te spreken, maar leuk zal het niet zijn.

Woonachtig in MünchenDe Engelse Tuin, een groot openbaar park in het centrum van München. Een beetje basis Duits onder je riem hebben zal het leven veel gemakkelijker maken, vooral als het gaat om Duitse bureaucratie en het maken van Duitse vrienden. Bovendien zal het zijn van een jonge professional en het spreken van Duits in ieder geval op gemiddeld niveau je kansen op een baan echt vergroten! Het is echter heel goed mogelijk om naar München te verhuizen zonder Duits te spreken, genoeg Duitsers spreken Engels om dit geen probleem te laten zijn.

Is München expatvriendelijk?

München is erg expatvriendelijk. Meer dan 35% van de bevolking van München heeft een buitenlandse achtergrond. De expatgemeenschap in München is groot! Er zijn ook verschillende universiteiten in München, wat betekent dat er zeker veel internationale mensen in de buurt zullen zijn. Ik zal echter zeggen dat expats meestal vrienden zijn met andere expats. Als je Duitse vrienden wilt maken, moet je er wat harder voor werken.

Onderwijs in München

Als u kinderen heeft, zult u merken dat de onderwijsmogelijkheden in München enorm zijn. Of u nu wilt dat uw kind een internationaal baccalaureaat haalt, naar kostschool gaat of naar lokale Beierse scholen gaat, de mogelijkheden zijn er.

Woonachtig in MünchenSt. Maximiliaankerk en de rivier de Isar in München Bovendien staan ​​Beierse scholen bekend om hun uitmuntendheid, dus u hoeft zich geen zorgen te maken of uw kind wel of niet passend onderwijs krijgt. Na het afstuderen kunnen uw kinderen bijna gratis naar openbare universiteiten in Duitsland gaan. Ik heb persoonlijk de mogelijkheid gehad om voor minder dan 200 euro per semester naar de universiteit te gaan voor mijn master in Duitsland, inclusief een kaartje voor het openbaar vervoer!

Wonen in München – de voor- en nadelen

De voordelen van wonen in München:

München is ongelooflijk veilig Goed openbaar vervoer München is goed verbonden, dus zowel internationaal als binnenlands reizen is gemakkelijk. Er is zoveel te doen in München! Musea, winkels, markten, – u zult nooit zonder entertainment komen te zitten. Het buitenleven is geweldig. Er zijn hier zoveel parken, wandelpaden en natuurattracties. De stad is erg schoon en goed onderhouden

De nadelen:

Veel winkels sluiten op zondag.Beieren kunnen erg moeilijk zijn om vriendschap te sluiten.Klantenservice en gevarieerde keuken ontbreken.De kosten van levensonderhoud zijn hoog.Duitse bureaucratie!Het weer kan een teleurstelling zijn, vooral als je uit het zonnige Atlanta zoals ik. Het is hier erg regenachtig en koud, maar de zomers zijn meestal een stuk beter en iets om naar uit te kijken. Parkeren is een gedoe!

De beste buurten om te wonen in München

Er is een goede keuze aan zeer opmerkelijke buurten in München, van Glockenbachviertel tot Garching, u zult zeker een gebied vinden dat bij uw levensstijl past. Laten we er een paar doornemen om u op weg te helpen.

1. Bogenhausen

Woonachtig in MünchenWoon Jugendstilgebouwen in Bogenhausen, München. Bogenhausen is een van de meest prestigieuze en luxe buurten om in München te wonen. De smalle straatjes en mooie gebouwen zijn een trekpleister voor meer welvarende expats en de lokale bevolking. Hier kun je een heerlijk huis met een enorme tuin huren of kopen en bijna een landelijk leven leiden terwijl je toch in de stad bent. Of kies voor een heerlijk ruim appartement in een van de vele mooie panden in de buurt. Het grote voordeel van het gebied is dat je als bewoner toegang hebt tot de oevers van de rivier de Isar en de prachtige wandelingen langs de rivier. Oh, en de Engelse tuinen zijn ook heel dichtbij.

2. Schwaben

Het is een zeer populaire wijk onder studenten. Het ligt zeer dicht bij de campus van de Ludwig Maximilian Universiteit, de Technische Universiteit van München en de Academie voor Schone Kunsten van München. Het ligt ten noorden van het stadscentrum van Altstadt, bekend om zijn historische architectuur en is gemakkelijk te fietsen. Psst..het is de “Hipster” wijk van München.

3. Maxvorstadt

Het is een geweldige buurt voor jonge professionals en zeker de plek waar je moet zijn als je midden in de drukte wilt zijn. Het vinden van een appartement is hier super moeilijk vanwege de populariteit, dus zorg ervoor dat je zo ver mogelijk van tevoren plant als je hierheen wilt verhuizen. Maxvorstadt zit vol met charmante cafés, kunstgalerijen en ook kleine bedrijven.

4. Giesen

Giesing is een andere geweldige wijk om in gedachten te houden. Het ligt aan de rivier de Isar net buiten de stad en is de thuisbasis van een grote expatgemeenschap. Het staat bekend om zijn dorpsgevoel en een groot aantal kleine lokale pubs. Het is ook geschikt voor gezinnen en de huur is veel betaalbaarder vanwege de afstand tot het stadscentrum.

5. Garchen

Garching is een geweldige stad om te overwegen als u even weg wilt van de zaken en hoge huurprijzen in het stadscentrum van München, maar toch relatief dicht bij München wilt zijn. Garching ligt op ongeveer 30 minuten van het stadscentrum. Het is een universiteitsstad maar heeft veel minder uitgaansleven dan andere buurten. Maak je geen zorgen, je vindt er nog steeds alle nodige winkels en restaurants.

6. Haidhausen

Woonachtig in MünchenHaidhausen in het stadscentrum van München. Het is een bloeiend gebied vol leuke bars, cafés en restaurants. Liefhebbers van eten en bier zullen hier met plezier wonen, maar ook als je een grote fan bent van liveoptredens en muziek. Er zijn een aantal geweldige podia, zoals het culturele centrum Gasteig, waar het Münchner Philharmoniker optreedt.

Gebieden om te vermijden

Er zijn maar een paar gebieden die je echt moet vermijden in München, maar ik zou de gebieden in de buurt van het Hauptbahnhof- of centraal station vermijden, vooral ’s nachts! Andere gebieden om te vermijden zijn Milbertshofen en Hasenbergl. Maar dat gezegd hebbende, München is over het algemeen een zeer veilige stad en u hoeft zich niet al te veel zorgen te maken over gevaarlijke gebieden.

Heeft München goed openbaar vervoer?

Het openbaar vervoer in München is efficiënt en handig. U kunt gebruik maken van de metro (U-Bahn), voorstedelijke treinen (S-Bahn), trams en bussen. Ticketprijzen zijn gebaseerd op zones en reisafstanden. Een enkeltje, enkele reis, begint bij € 1,40 EUR en kan oplopen tot € 10,80 EUR voor langere ritten. Studenten in München kunnen voor € 209,30 extra per semester een extra OV-kaartje kopen (bovenop het reguliere verplichte tarief van € 72 voor een veel beperkter semesterkaartje), dat geldig is op al het openbaar vervoer in het hele MVV-netwerk. Er zijn ook andere aanbiedingen voor niet-studenten, zoals de Isarcard, die beginnen vanaf € 59,10 per maand.

Tips voor wonen in München

Investeer in goede winterkleding – laarzen, jassen, enz. Als je van plan bent om op lange termijn te blijven, probeer dan op zijn minst een beetje Duits te leren – de lokale bevolking stelt het erg op prijs. Blijf positief over de bureaucratie, soms is het gewoon gewonnen’ Het slaat nergens op, maar het is een noodzakelijk kwaad. (Zelfs de Duitsers worden er moe van). Ontdekken! Bekijk de Eisbach in de Englischer Garten, bezoek de kerstmarkten op de Marienplatz, speel wat Köcherlball op de Chinerischer Turm in de Englischer Garten. Investeer in een goede fiets! Fietsen is een erg populair en goedkoop alternatief voor het gebruik van het openbaar vervoer. Als je geen Duits spreekt, neem dan een Duits sprekende vriend mee die je kan helpen met de administratieve rompslomp waarmee je in Duitsland te maken kunt krijgen. Last but not least: veel PLEZIER! Het beste advies dat ik je als medemigrant/expat kan geven, is om zelfs de meest frustrerende aspecten van de Duitse cultuur te leren waarderen. Dingen die ik haatte toen ik in 2019 naar Duitsland verhuisde, zijn nu dingen waar ik dol op ben geworden. Geniet van alles en geniet van elk moment. Verhuizen naar het buitenland is iets dat veel mensen nooit in hun leven zullen meemaken, dus bekijk het dag voor dag, wees geduldig, wees genadig. Je zult zo dol worden op deze stad dat je je gaat afvragen waarom je niet eerder bent verhuisd!

Laatste gedachten over wonen in München

Wonen in München is op zijn zachtst gezegd een geweldige kans. De stad is rijk aan geschiedenis, culturen van over de hele wereld en nog veel meer. Hoewel huur zeker geen koopje is, maken de prachtige stad, het geweldige nachtleven en de gemeenschap dit meer dan goed. Of je je nu vestigt in Schwabing of kiest voor een rustigere optie zoals Garching, ik weet zeker dat je verliefd zult worden op deze stad.

Misschien vindt u het volgende nuttig:

Relevante artikelen