In Duitsland mag je geen foto’s en video’s van andere mensen delen zonder hun toestemming. In deze gids leggen we uit aan welke regels elke fotograaf zich moet houden.

Inhoudsopgave

Foto’s maken van mensen Foto’s van mensen delen Foto’s van gebouwen en voertuigen delen Hoe krijg ik toestemming? Wat gebeurt er als ik me niet aan de regels houd? Kan ik gewoon de gezichten van mensen vervagen? Moet ik kentekenplaten censureren? Mag ik de politie in Duitsland filmen? Juridische verwijzingen Hulp nodig?

Foto’s maken van mensen

Over het algemeen kun je foto’s maken van mensen in de openbare ruimte, maar er zijn enkele uitzonderingen. Je mag geen foto’s van mensen maken als het hun hulpeloosheid laat zien. Zo mag je zonder hun toestemming geen foto’s maken van slachtoffers van een ongeval, dronken mensen of naakte mensen. Dit geldt ook voor beroemdheden. Je mag geen foto’s van mensen maken als dat hun privacy schendt. Je mag geen foto’s maken van mensen in hun huis of in een kleedkamer. Je kunt zulke foto’s niet maken, ook al deel je ze niet.

Foto’s van mensen delen

Als je een foto van iemand deelt, heb je eerst diens toestemming nodig. Je hebt toestemming nodig om de foto te delen op een website, op sociale media, in een e-mail, in een groepschat, in een krant of in een andere publicatie. Er zijn enkele uitzonderingen. U kunt een foto van een persoon delen zonder hun toestemming als: de persoon niet kan worden herkend op de foto of de persoon een publiek figuur is, of deel uitmaakt van de hedendaagse geschiedenis (een politicus, een filmster, …) of de persoon is overleden meer dan 10 jaar geleden of de mensen op de foto zijn accessoires in een landschap of bijzondere locatie of de mensen op de foto nemen deel aan een openbare bijeenkomst, optocht of soortgelijk evenement en staan ​​niet in het middelpunt van de foto

Menigte mensenJe hebt geen toestemming nodig om foto’s van openbare bijeenkomsten te delen
Persoon in een menigteDit is geen foto van een menigte. Het is een foto van een persoon in een menigte. In dit geval heeft u toestemming nodig. Wees voorzichtig. Je mag geen foto van iemand delen zonder diens toestemming als dit in strijd is met hun legitieme belangen: je kunt een foto van een beroemd persoon gebruiken voor een artikel of boek over hen. U kunt geen foto van hen gebruiken om een ​​niet-gerelateerd product te promoten. Je mag de foto van Barack Obama bijvoorbeeld niet gebruiken om stofzuigers te verkopen. U kunt geen foto’s van mensen delen als dit hun reputatie ernstig schaadt. Je moet het recht op privacy van mensen respecteren, ook als ze beroemd zijn.

Foto’s van gebouwen en voertuigen delen

Je hebt geen toestemming nodig om foto’s van gebouwen en voertuigen in de openbare ruimte te maken, te delen en te verkopen. Dit worden “panoramarechten” genoemd. U kunt bijvoorbeeld posters verkopen van een klassieke auto die op straat geparkeerd staat. Je hebt geen toestemming van de eigenaar nodig. Dit geldt alleen voor openbare ruimtes. Je hebt toestemming nodig om foto’s te delen die zijn gemaakt in een bedrijf, een huis of een museum.
Muziek zwart-wit architectuur weg witte straat 613839 pxhere comU mag zonder toestemming foto’s van gebouwen en auto’s verkopen, mits deze vanaf de openbare weg zijn genomen.

Hoe krijg ik toestemming?

Normaal gesproken hoef je het alleen maar aan de persoon op de foto te vragen. Soms is de toestemming impliciet: als u iemand betaalt om hun foto te maken, hebt u hun toestemming om de foto te delen. Als iedereen op de foto naar de camera lacht, heb je hun toestemming om een ​​foto te maken. Je hebt nog steeds toestemming nodig om de foto te delen. Als het onderwerp is overleden, moet u toestemming krijgen van hun familieleden. Als ze meer dan 10 jaar geleden zijn overleden, is geen toestemming nodig. Je kunt iemands profielfoto niet gebruiken zonder diens toestemming.

Wat gebeurt er als ik me niet aan de regels houd?

De straf is een boete of maximaal 2 jaar gevangenisstraf. Mensen gaan zelden naar de gevangenis, maar boetes en rechtszaken komen vaak voor. Het onderwerp van de foto kan een schadevergoeding eisen. Het kan zijn dat u de juridische kosten van het slachtoffer moet betalen. Als je de foto per ongeluk hebt gemaakt, kun je de foto zonder straf verwijderen. Als u bijvoorbeeld een drone-video maakt en iemand naakt in zijn achtertuin betrapt.

Kan ik gewoon de gezichten van mensen vervagen?

Nee. U moet ervoor zorgen dat de persoon niet herkend kan worden.
Foto wazig nog steeds herkenbaarTatoeages en haarstijl kunnen een persoon nog steeds herkenbaar maken

Moet ik kentekenplaten censureren?

Ja, u moet ook kentekenplaten van voertuigen vervagen. Dit is niet altijd vereist.

Mag ik de politie in Duitsland filmen?

Er is geen uitzondering voor politieagenten. Bovenstaande regels gelden ook voor de politie. U kunt politieagenten filmen, maar u kunt geen foto’s of video’s van politieagenten delen zonder hun toestemming te vragen of hun gezichten onscherp te maken.

Auteursrecht op werken van beeldende kunst en fotografie (KunstUrhG) Auteursrecht (UhrG) Wetboek van Strafrecht (StGB)

Hulp nodig?

Waar vindt u hulp ➞ Juridische vragen

Relevante artikelen