Een gids voor misdaad en het rechtssysteem in Duitsland

Relevante artikelen

Duitsland is een relatief veilig land met de meest wijdverbreide misdaden in verband met diefstal, en in toenemende mate sport en politiek gemotiveerd geweld.

Criminaliteit en veiligheid in Duitsland

Volgens Duitse misdaadstatistieken zijn de meest voorkomende incidenten diefstal van onbeheerde persoonlijke eigendommen, zakkenrollers, inbraken in woningen, voertuigvandalisme, voertuiginbraken (smash and grab) en voertuigbranden. 2011 was een recordjaar voor autobranden in Berlijn en Hamburg. Voorheen werden de meeste autobranden toegeschreven aan extreemlinkse groepen, maar recentelijk zijn autobranden in verband gebracht met copycats, verzekeringsfraude en wraakacties. Naast autobranden is ook het geweld tijdens en na voetbalwedstrijden toegenomen. Tijdens het voetbalseizoen 2010-2011 raakten meer dan 840 mensen gewond bij vandalismegerelateerde incidenten – een deel van het geweld is toegeschreven aan rechtse groepen en fanatieke fans. Als reactie hierop heeft de Duitse regering de beveiliging van de twee hoogste voetbaldivisies verhoogd.

In treinstations, internetcafés, drukke restaurants en openluchtmarktplaatsen worden bij toeristen en expats af en toe portemonnees weggerukt en geplukt. Er zijn ook enkele gevallen geweest van persoonlijke aanvallen/aanvallen op individuen door buitenlanders.

Niet-gewelddadige consumentenfraude, zoals het skimmen van creditcards en creditcardgerelateerde fraude, neemt naar verluidt ook toe, en er zijn meldingen geweest dat creditcardgegevens zelfs in bekende hotels zijn gecompromitteerd. Bezoekers moeten dezelfde degelijke, gezonde persoonlijke beveiligingspraktijken toepassen die een alledaags onderdeel zijn van het leven in elke grote stad.

De misdaadcijfers daalden in 2012 en de politie loste een recordaantal misdaden op, hoewel de statistiek werd aangetast door de toename van internetcriminaliteit.

Geweldsmisdrijven zijn zeldzaam in Duitsland, maar waar het wel voorkomt, is het vooral in grotere steden of in gebieden met een hoger risico, zoals treinstations. Er zijn ook enkele meldingen geweest van zware mishandeling tegen niet-Duitse burgers in stedelijke gebieden met een hoger risico. Bij de meeste gevallen van straatcriminaliteit gaat het echter om diefstal van onbeheerde voorwerpen en zakkenrollerij.

Strafbare feiten worden geclassificeerd als misdrijven of misdrijven, waarbij de laatste minder ernstige misdrijven omvat, maar ook veel handelingen die in de meeste common law-landen als misdrijven worden beschouwd, zoals afpersing, fraude, diefstal en zelfs dood door nalatigheid. Op misdrijven staan ​​gevangenisstraffen van een jaar of meer. Misdrijven kunnen worden bestraft met kortere gevangenisstraffen, met een combinatie van gevangenisstraf en een boete, of alleen met een boete. Veruit de grootste, de meest voorkomende straf in Duitsland is een boete.

Slachtoffers van misdaad

Als u slachtoffer bent van een misdrijf, moet u contact opnemen met de lokale politie en, als u een niet-Duits staatsburger bent, ook uw ambassade of consulaat. Uw ambassade zal de volgende acties ondernemen:

  • Vervang een gestolen paspoort.
  • Hulp bij het vinden van passende medische zorg als u het slachtoffer bent van geweldsmisdrijven zoals mishandeling of verkrachting.
  • Breng je in contact met de juiste politiediensten en neem indien nodig ook contact op met familieleden of vrienden.
  • U helpen het lokale strafrechtproces te begrijpen en u doorverwijzen naar lokale advocaten om u te vertegenwoordigen. Onthoud echter dat lokale autoriteiten verantwoordelijk zijn voor het onderzoeken en vervolgen van misdrijven.

In Duitsland zijn er twee aparte telefoonnummers voor noodgevallen in Duitsland. Bel 112 voor een ambulance en 110 voor de politie.

strafrechtelijke straffen

Als u in Duitsland reist, bent u onderworpen aan de wetten van Duitsland, ongeacht uw nationaliteit. Buitenlandse wetten en rechtsstelsels kunnen enorm verschillen van die van u. Onwetendheid over de wet wordt niet als een geldige verdediging beschouwd en als u een illegale daad begaat in uw gastland, zal uw nationale paspoort geen belemmering vormen voor vervolging.

Duitsland heeft strikte douanevoorschriften met betrekking tot tijdelijke invoer in of uitvoer uit Duitsland van artikelen zoals vuurwapens, militaire voorwerpen (met name die met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog), antiek, medicijnen/farmaceutica en bedrijfsuitrusting. Om voor de hand liggende redenen is Duitsland erg gevoelig voor daden die het nazisme of fascisme ondersteunen. Volgens de Duitse wet is het illegaal om literatuur, muziek-cd’s of parafernalia die het fascisme, het nazi-verleden of het “Derde Rijk” verheerlijken, naar Duitsland te brengen of eruit te halen. Het is ook illegaal om de Holocaust te ontkennen.

Bedreigingen voor veiligheid en beveiliging

De Duitse autoriteiten zijn waakzaam bij het bestrijden van terrorisme en andere bedreigingen voor de veiligheid. Ze hebben bij gelegenheid specifieke bedreigingen aan het licht gebracht en verdachten vervolgd, hoewel Duitsland zelf grotendeels vrij is van terreurincidenten. Echter, net als andere landen in het Schengengebied, beperken de open grenzen van Duitsland met zijn Europese buren het vermogen om verdachte personen te volgen die het land binnenkomen en verlaten.

Verkeersmisdrijven

In Duitsland hebben voertuigen die van rechts komen voorrang. Het is over het algemeen illegaal om voertuigen aan de rechterkant te passeren. Volgens de Duitse wet is het illegaal om een ​​voertuig te besturen als het bloedniveau 0,5 eenheden per milliliter of hoger is. De wet legt een boete op en de intrekking van het rijbewijs voor bepaalde tijdsperioden, afhankelijk van de ernst van elke overtreding. Het is ook illegaal om uw mobiele telefoon te gebruiken tijdens het rijden in Duitsland.

Vergelijkingen tussen Duitse steden

De misdaadcijfers in Hamburg zijn hoog met 29,17%, vergeleken met Berlijn met 20,83% en Keulen met 25%. Het is echter Frankfurt, dat volgens misdaadstatistieken uit 2010 is uitgeroepen tot de gevaarlijkste stad van Duitsland, waaruit blijkbaar blijkt dat de stad het grootste aantal moord- en doodslagzaken per 100.000 inwoners had.

Ondanks een lage werkloosheid en een redelijk goed ontwikkelde politiemacht, wordt Frankfurt door sommigen beschouwd als de misdaadhoofdstad van Duitsland. Hoewel de misdaadcijfers in Frankfurt nog steeds laag zijn in vergelijking met veel andere Europese steden, is het noodzakelijk om voorzichtig te zijn bij het reizen door de stad. Net als in de rest van Duitsland gaat het bij de overgrote meerderheid van de misdaden die in Frankfurt worden gepleegd om diefstal, zakkenrollerij of illegale drugs. Politiek gemotiveerde misdrijven en etnische misdrijven komen niet veel voor in de stad. Het is vermeldenswaard dat woningovervallen, autodiefstallen en moorden de afgelopen tien jaar allemaal aanzienlijk zijn afgenomen. Het aantal meldingen van autodiefstallen is sinds 1997 met 75 procent afgenomen.

Zoals in veel grote stedelijke centra worden mensen die met de metro van de stad reizen gewaarschuwd om alert te zijn op de gevaren van diefstal, zakkenrollerij en beroving. Als u met de metro reist, vooral ’s nachts, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat u zich in een groep bevindt om uw blootstelling aan dit soort misdaden te minimaliseren. Wees extra voorzichtig wanneer u door de rosse buurt van de metro van het Hauptbahnhof reist, aangezien dit een belangrijk gebied is voor drugshandel en aanverwante misdaden.

Vandalisme van voertuigen is een ander misdrijf dat de laatste jaren in Frankfurt in opkomst is. Meestal zullen criminelen items uit het voertuig “rukken en grijpen” door een raam in te breken om toegang te krijgen tot persoonlijke eigendommen. Illegale drugs zijn overal in de stad verkrijgbaar. Cocaïne, ecstasy, heroïne en marihuana komen het meest voor – u kunt gebruikers tegenkomen in de buurt van de belangrijkste metro- en treinstations, maar ook in openbare parken en nachtclubs. Vrouwen die ’s nachts reizen, moeten ervoor zorgen dat ze de Elbestrasse en Taunusstrasse vermijden, de belangrijkste seksstrepen in de stad.

Relevante artikelen