Duitse verjaardagstradities: wat te verwachten

Relevante artikelen

Je verjaardag is wanneer het allemaal om jou draait – tenzij je in Duitsland woont. Vier in stijl met deze Duitse verjaardagstradities.

Als nieuwkomer in Duitsland zal het je misschien verbazen hoe mensen je verjaardag ‘eren’. Niemand zal je verjaardag van tevoren noemen. Het kan zijn dat u gedwongen wordt om huishoudelijke taken te doen. Er wordt van je verwacht dat je je eigen verjaardagstaart koopt om met iedereen te delen.

Wat kun je precies verwachten als je jarig bent in Duitsland?

1. Niemand vermeldt je verjaardag van tevoren

Een culturele eigenaardigheid over verjaardagen in Duitsland is dat het ongeluk brengen om ze voor de datum te noemen. Als je Duitse vrienden aardig genoeg zijn om je een verjaardagscadeau te geven, maak het dan pas op de dag zelf open – of zeg in ieder geval niet dat je het voor je verjaardag hebt geopend.

Een groep vrienden proosten met bier

Als je iemand een cadeau stuurt, schrijf dan zeker ‘GEBURTSTAG’‘ in hoofdletters, zodat ze het niet per ongeluk een paar dagen eerder openen en onbekende verschrikkingen over zichzelf brengen.

2. Je koopt je eigen taart

Gezien hoe stil iedereen is voor de verjaardag, kom je misschien in de verleiding om onopgemerkt door de dag te dwalen. Vooral als je aan het werk bent, wordt het rond de vroege middag ongemakkelijk als iedereen een cake verwacht en je niet bezorgt. In Duitsland is deze gewoonte: einen ausgeben.

Een zwarte woudcake

Als je collega langskomt om je te wensen ‘Alles Gute zum Geburtstag‘ (het allerbeste voor je verjaardag), de mal is op. Je moet die taart hebben. Sprint de deur uit naar de dichtstbijzijnde bakker, koop de eerste Schwarzwälder Kirschtorte (zwarte woudkersencake) zie je, en gooi het op de salontafel op kantoor voordat iemand het doorheeft.

3. Je organiseert (en betaalt) je eigen feest

Er zijn voor- en nadelen aan deze. Nadelen: Feestplanning is vervelend en eten en drinken kopen voor al je vrienden is veel geld. En het is de bedoeling dat je jarig bent! Moeten mensen je niet vieren? Positief is dat je totale controle hebt over wat je op je verjaardag doet en met wie je het viert – geen willekeurige mensen uitgenodigd.

4. Je feest lijkt iedereen persoonlijk te beledigen

Wen aan dat prikkelende ‘ik word bekeken’-gevoel, want vaker wel dan niet, je Duitse buurman/medetramreiziger/collega kijkt uitdrukkingsloos en emotieloos naar je bewegingen. Het is zo verrassend voor de meeste buitenstaanders dat de Duitse Der Spiegel, een van de grootste publicaties in Europa, schreef een heel artikel over het fenomeen.

Dus als je een feestje geeft voor je verjaardag, laat je dan niet verontrusten door de oculaire pat-down. Zo doen ze dat in Duitsland.

5. Pas op als je single bent en 30 wordt

Als een laatste wanhopige poging om je te redden van het ongehuwde bejaardendom, zullen je vrienden je een aantal zeer openbare (en mogelijk dronken) klusjes laten doen om alle andere singletons te laten weten dat je bekwaam en beschikbaar bent. Maak je klaar om reclame te maken voor je huishouding.

Een bezem liggend op een stoep in Duitsland

Als je een man bent, zullen je vrienden een rommelige trap vinden die je kunt vegen. Vrouwen moeten deurknoppen schoonmaken met een tandenborstel. Wanneer potentiële soulmates voorbij komen, kunnen ze de goederen bewonderen en je huishoudelijke vaardigheden in één keer evalueren. Je kunt je klusjes ook verminderen voor de prijs van een paar kussen.

6. Als je een kind bent, krijg je een pauze

Kinderen kunnen op hun verjaardagen genieten van de broodnodige R&R. Ze hebben die dag geen klusjes of huiswerk, dus ze zijn vrij om te relaxen en wat bij te lezen.

Voor Duitse kinderen gaan de verjaardagskaarsen niet op hun taart. In plaats daarvan heeft elk kind een mooie houten krans met een kaars voor elk jaar tot 12 jaar (plus één in het midden voor geluk). Deze krans staat op de eettafel van het gezin op de verjaardag van het kind.

7. Heb een geweldige tijd

Duits bier, cake, geen huiswerk en vrienden die je kunt verleiden om met je te vrijen? Klinkt best fantastisch. Zoals de 94-jarige man die uit een Duits ziekenhuis ontsnapte om op zijn Geburtstag Ik zou je kunnen vertellen, Duitsers zijn serieus over verjaardagen.

Relevante artikelen

Recente artikelen