Borussia Dortmund: Waarom zijn ze de best ondersteunde, leukste, coolste club ter wereld?

Relevante artikelen


Met uitzondering van fans van hun aloude rivaal Schalke, is Borussia Dortmund een van de weinige clubs wereldwijd die schijnbaar universeel geliefd en gerespecteerd worden. Maar hoe en waarom is dat gebeurd? Wat maakt Die Schwarzgelben tot de best ondersteunde, leukste en coolste voetbalclub ter wereld? We onderzoeken waarom BVB ’s werelds voetbalfanmagneet bij uitstek is. Begin bij de basis: in Duitsland zijn er ongeveer 45 miljoen mensen geïnteresseerd in voetbal, wat niet meer dan logisch is, aangezien ze de Bundesliga hebben om van te kwijlen. Van deze kolossale verzameling fans ontdekte een onderzoek van het in Hamburg gevestigde Statista-instituut in 2018 dat 52 procent van hen – dus iets meer dan de helft – een zwak had voor Dortmund. Bekijk: Borussia Dortmund – Alles wat je moet wetenOké, het zijn misschien geen doorgewinterde BVB-fanaten, maar ze zien wel graag dat de Westfaals het goed doen. Ter vergelijking: de tweede club die interesse wekte bij die peiling was Bayern München, die 41 procent van de bevolking aanspreekt. Waarom houden zoveel mensen dan van Dortmund? Hier staan ​​feiten open voor interpretatie, en een beetje fantasie kan helpen om hun aantrekkingskracht te verklaren. Ten eerste is er hun Signal Iduna Park. Wie zou er niet trots zijn om die heerszuchtige locatie ’thuis’ te kunnen noemen? Met het grootste staande terras ter wereld voetbal – stel je een enorme, uitnodigende woonkamer voor met gelijkgestemde mensen die dol zijn op het uitwisselen van knuffels en een liedje, en daar heb je de Sudtribüne – en consequent de hoogste gemiddelde opkomst van elk veld in de wereld, met meer dan 80.000 per shot, is het moeilijk om niet verliefd te worden op BVB. “Deze plek is gebouwd voor voetbal en voor fans om zich te uiten”, schreef The Times. “Elke Europa Cup-finale zou hier gehouden moeten worden.” Voetbalfans over de hele wereld hebben een zwak voor Dortmund. – DFL 2018

Wil je meer Bundesliga-actie?

Meld u aan voor onze officiële nieuwsbrief: Hierbij ga ik akkoord met de GEBRUIKSVOORWAARDEN en PRIVACYVERKLARING en stem ik ermee in dat DFL mijn gegevens verzamelt, gebruikt, verwerkt en opslaat indien nodig voor de geselecteerde Dienst(en). Ik begrijp dat ik mijn toestemming(en) op elk moment kan intrekken. ** RequiredDortmund-fans vinden het zo leuk om gasten in hun huis te verwelkomen dat ze, als de omstandigheden dit vereisen – zoals ze deden op een noodlottige avond in april 2017 toen hun UEFA Champions League-kwartfinale tegen Monaco op het laatste moment werd afgeblazen – gewoon hun gasten een bed in hun eigen huis, om de mate van gastvrijheid te onderstrepen. Het is dan ook geen verrassing dat er elk seizoen ongeveer 1,36 miljoen bezoekers naar het Signal Iduna Park komen, en dat is alleen voor Bundesliga-wedstrijden. Wat er al uit dat feit kan worden gehaald, sijpelt door in andere inherente kenmerken van Dortmund-fans. Natuurlijk hebben ze hun team al zeven seizoenen niet de Bundesliga zien winnen, telkens als ze in mei aartsrivaal Bayern de champagnekurken zagen knallen, maar dat tempert hun enthousiasme voor hun club niet. Sterker nog, de fans van Dortmund zongen nog steeds dat ze hoe dan ook van hun club zouden houden, want op de laatste dag van vorig seizoen glipte de titel opnieuw naar het zuiden. BVB is voor hen meer een religie dan een club. “Het beste wat ons kan overkomen is een uitverkocht Signal Iduna Park”, zegt Carsten Cramer, de directeur verkoop en marketing van Dortmund, tegen ESPN. “Dat is Borussia Dortmund. Dat is ons unique selling point. Dat is wat ons zo aantrekkelijk maakt in binnen- en buitenland.” Bekijk: het iconische Signal Iduna Park in DortmundIn ieder geval in het afgelopen decennium is er een extra aantrekkingskracht geweest in het soort voetbal dat Dortmund speelde, sinds Jürgen Klopp arriveerde met zijn zeer intense, aanvallende filosofie. Toen de fans dat eenmaal hadden gezien, was er geen weg meer terug naar de meer tactische en strijdlustige fundamenten waarop de eerdere successen van de club waren gebouwd. Nu verwachten bezoekers van Signal Iduna Park vermaakt te worden, en vaker wel dan niet. Dortmund scoorde vorig seizoen thuis maar liefst 52 doelpunten – een gemiddelde van iets meer dan drie per wedstrijd en ze hebben er niet minder dan 40 gescoord op eigen bodem sinds het seizoen 2014/15, Klopp’s laatste en meest abnormale seizoen van zijn en misschien wel gedecoreerde geschiedenis van de club. Het was een bliep omdat Dortmund nogal gewend is aan succes. Met acht nationale landstitels en vier nationale bekers, naast de Champions League, de UEFA Cup Winners’ Cup en de FIFA Club World Cup, zijn ze in feite de op een na meest succesvolle club van Duitsland, achter Bayern en vóór lokale rivalen Schalke.
Jürgen Klopp bracht de gloriedagen terug naar Dortmund. – 2012 Getty Images It’s love, real love of ‘Echte Liebe’ – het nieuwe motto van de club – en al het succes in de wereld kon het kloppende hart van de club, de fans en hun affiniteit met een club waarvan ze voelen dat ze mee kan identificeren. “We hebben de middelen niet en ons merk blinkt ook niet zo helder uit als dat van Barcelona of Real Madrid”, voegde Cramer eraan toe. “Wij komen uit Dortmund. En onze geschiedenis met zijn startomstandigheden, weg van de grote Europese grootstedelijke gebieden, is wat mensen ook leuk vinden.” Dortmund is inderdaad dicht genoeg bij de insolventie geweest om te weten hoe ze niet meer moeten bijten dan ze kunnen kauwen. Hoewel ze regelmatig schouder aan schouder staan ​​met de Europese elite, stonden ze op hun tenen en deden ze een poging om hun illustere rivalen met hun eigen middelen te slim af te zijn en te slim af te zijn. “Waar we ook in mondiaal perspectief voor staan, wat ons ook interessant maakt voor andere clubs, is de manier waarop we jonge spelers opleiden”, zegt Cramer. “Het fascineert anderen waarom spelers het leuk vinden [Christian] Pulisic gelooft net als Jadon Sancho of Sergio Gomez dat ze hier bij Dortmund een grote stap kunnen maken.” De Belg Thorgan Hazard is een van de nieuwste leden van de BVB-cast. – 2018 DFL Het is omdat ook zij de leuke factor herkenden om deel uit te maken van de Dortmund-familie, een familie die voor zichzelf zorgt en individuele en collectieve welvaart voedt, terwijl ze tegelijkertijd streeft naar continuïteit in resultaten. “We moeten onszelf niet definiëren op basis van een superster, maar op wat ons kenmerkt als club”, voegde Cramer toe. “Ook, [we must] om niet getroffen te worden door een grote depressie als spelers ons verlaten.” -oude Mateu Morey, mogelijk hun volgende grote ster in wording.Alle drie passen ze goed in wat betreft het toevoegen van opwinding aan Dortmund’s nu kenmerkende publieksvriendelijke voetbal, de kenmerken van de best ondersteunde, coolste en leukste club ter wereld.

Relevante artikelen