Van Wikipedia, de gratis encyclopedie Karakter in geldroof Fictief karakter

Andres de Fonollosa (Berlijn) is een fictief personage in de Netflix-serie Money Heist, gespeeld door Pedro Alonso.[1] Een ongeneeslijk zieke grote crimineel, juwelendief en cracksman, hij is de onderbevelhebber en broer van de professor.

Karakter biografie[edit]

De politie komt erachter dat Berlin’s echte naam Andrés de Fonollosa is en dat hij terminaal ziek is tijdens deel 1. Ondertussen begint hij een dwangrelatie met een gijzelaar genaamd Ariadna. In de laatste minuten van deel 2 offert Berlin zichzelf op zodat de bende kan ontsnappen en sterft onder politievuur. Ondanks zijn dood speelt hij een hoofdrol in deel 3 door middel van flashbacks naar enkele jaren eerder, waarin hij zijn oorspronkelijke planning van de Bank of Spain-overval laat zien en getrouwd is met een vrouw genaamd Tatiana. Berlijn wordt gezien als bedreven in andere talen dan Spaans, waaronder Engels, Italiaans en Portugees.

Karakteriseren[edit]

La Voz de Galicia typeerde Berlin als een “koud, hypnotiserend, verfijnd en verontrustend personage, een verstokte macho met ernstige empathieproblemen, een witteboordendief die zijn collega’s veracht en als minderwaardig beschouwt”.[2] Joana Oliveira van El País beschreef Berlijn in deel 1 en 2 als “onaangenaam” en “een snob, een vrouwenhater en een beetje sadistisch”,[3] die La Vanguardia contrasteerde met de vertolking van het personage in de flashbacks in deel 3, waar hij “veel verliefder en knuffeliger” verscheen.[4] Acteur Pedro Alonso beschreef Berlijn als “wreed, heldhaftig en grappig tegelijk”[5] en zag Berlins hoge observatievermogen en een ongebruikelijk begrip van zijn omgeving, resulterend in onconventioneel en onvoorspelbaar karaktergedrag.[2] Hoewel hij in staat was tot empathie, toonde Berlin het vaak niet en was hij “diep menselijk en diep vurig”, wat chaos veroorzaakte in zijn interacties met anderen.[6] Alonso schreef de populariteit van Berlijn toe aan het verlangen van het personage om te leven en “op dit moment intens van alles te genieten”,[7] leven “het leven als een fantastische droom […] met grote eerlijkheid, zonder zich te houden aan conventies en moraal”.[3]

Ontwikkeling[edit]

Alonso’s vertolking van het personage werd geïnspireerd door een toevallige ontmoeting die Alonso had de dag voordat hij zijn auditiescript ontving met “een intelligent persoon” die “provocerend of zelfs manipulatief” tegen hem was.[5] Schrijver Esther Lobato Martinez zei dat Berlijn was ontworpen, zoals alle personages, met “tinten van licht en donker op elk aangebracht zodat ze zowel herkenbaar als immoreel zijn” naarmate het verhaal zich ontvouwde, zodat Berlijn als sympathiek kon worden ervaren ondanks dat het onderdrukkend was voor de gijzelaars vroeg.[8] Overeenkomsten tussen Berlin en Najwa Nimri’s personage Zulema in Pina’s tv-serie Locked Up waren onbedoeld.[9] De familieband tussen de professor en Berlin stond niet in het originele script, maar werd aan het einde van deel 1 in het achtergrondverhaal van de personages ingebouwd nadat Morte en Alonso herhaaldelijk hadden voorgesteld dit te doen.[10] De schrijvers besloten Berlijn terug te halen voor flashbacks in deel 3, omdat ze vonden dat het personage een voldoende verlossingsboog had doorlopen en populair was bij het publiek.[11] Volgens schrijver Javier Gómez Santander was Berlijn aan het einde van deel 2 misschien niet vermoord als de schrijvers hadden geweten van de vernieuwing van de serie.[11]

Ontvangst[edit]

Ondanks of zelfs vanwege zijn twijfelachtige persoonlijkheid, werd Berlin door zowel de producenten als critici als een favoriet bij fans aangemerkt.[11][12][8][3] De aankondiging van Netflix dat Berlin in deel 3 zou spelen, veroorzaakte speculaties in de media over zijn rol.[13] Voor de rol van Berlin won Alonso in 2018 de Actors and Actresses Union Award in de categorie “Beste televisieacteur in een bijrol”.[14]

Referenties[edit]

^ “‘LA CASA DE PAPEL’-PERSONAGES – DE ROUGHERS – Pedro Alonso is Berlijn” (in het Spaans). antenne3.com. 31 maart 2017. Ontvangen 15 april 2020. ^ a b “”Het papieren huis”: Wie is Berlijn?” (in het Spaans). lavozdegalicië.es. 3 mei 2017. Ontvangen 8 september 2019. ^ a b c Oliveira, Joana (10 december 2019). “Wie van Nairobi houdt, zal lijden”: de cast van ‘La casa de papel’ belooft verrassingen in het nieuwe seizoen”. elpais.com (in het Spaans). Opgehaald op 10 december 2019.

^ “¿Netflix bereidt een spin-off van ‘La casa de papel’ voor?” lavanguardia.com (in het Spaans). 19 november 2019. Ontvangen 19 november 2019. ^ a b Perrin, Elisabeth (21 juni 2018). “Pedro Alonso (La casa de papel): “Berlijn is wreed, heldhaftig en grappig tegelijk”” (in het Frans). lefigaro.fr. Opgehaald op 29 september 2019.

^ Gonzálvez, Paula M. (8 juli 2019). “Najwa Nimri (‘La Casa de Papel’): “Ik heb een heel duidelijke ervaring met succes en als je jezelf niet wilt blootgeven, geef je jezelf niet bloot”” (in het Spaans). huffingtonpost.es. Opgehaald op 14 september 2019.

^ “”Chaos” in “La casa de papel”: het vierde seizoen gaat in première op 3 april 2020″ (in het Spaans). lavozdegalicia.es. 8 december 2019. Ontvangen 9 december 2019. ^ a b Pickard, Michael (29 juni 2018). “Recht op het geld”. dramakwartaal. com. Opgehaald op 1 september 2019.

^ “Hoe plan je de perfecte overval voor ‘La casa de papel’?” (in het Spaans). lavanguardia. com. 9 mei 2017. Ontvangen op 8 september 2019.

^ Bravo, Victoria (6 augustus 2019). “La Casa de Papel: acteurs onthullen hoe ze de toekomst van de serie hebben veranderd, zelfs zonder toestemming van de makers” (in het Portugees). metrojornal.com.br. Ontvangen 12 augustus 2019. ^ a b c Days-Guerra, Iñako (12 september 2019). “Javier Gómez Santander: “De Spanjaarden zijn geen goed leger, maar als guerrilla zijn wij de gastheer””. elmundo.es (in het Spaans). Opgehaald op 24 september 2019.

^ Marcos, Natalia (12 juli 2019). “‘The paper house’ straalt kracht uit in zijn terugkeer” . Het land (in het Spaans). Opgehaald op 18 augustus 2019.

^ “‘La Casa de Papel’ deel 3 gaat in productie: video bekijken” . verscheidenheid. com. 25 oktober 2018. Ontvangen 20 augustus 2019.

^ “‘La Casa de Papel’ wint de prijs voor Beste Dramatische Serie op het Monte Carlo Festival” . De reden (in het Spaans). 20 juni 2018. Opgehaald op 16 september 2018.

Externe links[edit]

Relevante artikelen