10 tips voor wonen in Duitsland

Relevante artikelen

2. Speciale belastingen in Duitsland

Naast de inkomstenbelasting moeten particulieren en huishoudens een aantal speciale belastingen betalen. Dit geldt ook voor het huishouden GEZ of Rundfunkbeitrag die de publieke omroep financiert. Kerkbelastingen worden streng geïnd, en als u lid wordt van een gemeente, verwacht dan ongeveer 8-9% van uw inkomen aan de kerk te betalen. Het is de moeite waard om op te merken dat als u voor een langere periode in Duitsland werkt, u later misschien recht heeft op een pensioenuitkering van de sociale zekerheid, zelfs als u van plan bent om in een ander land met pensioen te gaan. Ontdek hoeveel inkomstenbelasting u mogelijk moet betalen op onze pagina Duitse belastingstelsel.

3. Neem altijd je legitimatiebewijs mee

Denk er altijd aan om uw Residence Permit Card (eAT) en/of ID of paspoort bij u te houden en een papieren exemplaar thuis te bewaren. Van Duitsers wordt verwacht dat ze hun nationale identiteitskaart altijd bij zich hebben, maar voor buitenlanders is een eAT voldoende.

4. Een appartement huren in Duitsland

Voor het huren van een appartement moet je vaak tot drie maanden huur en een borg vooraf betalen, zorg dus voor voldoende spaargeld. Ook budget voor Nebenkosten: extra maandelijkse betalingen om leges, afval, internet en andere rekeningen te dekken. Het bedrag dat u per maand voor een appartement betaalt, exclusief rekeningen en Nebenkosten, wordt koude huur of Kaltmiete genoemd.

Hoeveel geld heb je nodig om in Duitsland te wonen?

Huurkosten variëren in het hele land, maar je hebt waarschijnlijk meer dan € 1000 per maand nodig om huur, rekeningen, transport en eten te dekken. Stel een realistische begroting op, zodat je weet hoeveel je moet verdienen. U kunt meer informatie vinden over huur en andere kosten van levensonderhoud op onze pagina Kosten van levensonderhoud in Duitsland en ondersteunende pagina’s.

Waar kun je het beste wonen in Duitsland?

Er is niet één beste plek om te wonen in Duitsland. Jonge creatieve mensen voelen zich aangetrokken tot de levendigheid van Berlijn, terwijl naar verluidt de hoogste levensstandaard wordt genoten in de steden Stuttgart, Frankfurt en München. Leipzig is een relatief kleine maar populaire, diverse en cultureel rijke stad die steeds populairder wordt bij jongere mensen.

5. Het Duitse “Pfand”-systeem

Het Pfand-systeem in Duitsland houdt in dat consumenten statiegeld betalen op glazen en plastic flessen, dat ze terugkrijgen als ze de fles inleveren. Niet alle winkels accepteren echter alle lege flessen. Ze accepteren alleen flessen die ze in de winkel verkopen. Verzamel ze dus en breng ze naar een supermarkt, aangezien deze de meeste flessen verkopen/accepteren, op voorwaarde dat ze een Duitse Pfand-barcode hebben – en op deze manier krijg je een kleine meevaller!

6. Medische zorg in Duitsland

Om toegang te krijgen tot medische zorg in Duitsland, moet u zich registreren bij het staatsgezondheidszorgsysteem (Gesetzliche Krankenversicherung). Na inschrijving krijgt u een gezondheidskaart (Krankenversichertenkarte) die u moet meenemen naar afspraken of bezoeken aan het ziekenhuis. Bepaalde mensen, zoals zzp’ers en grootverdieners, kunnen er ook voor kiezen om particuliere medische zorg af te sluiten. EU-burgers hebben ook toegang tot medische basiszorg als ze in het bezit zijn van een EHIC (Europese ziekteverzekeringskaart). Lees meer over medische zorg en verzekeringen op onze pagina Ziektekostenverzekering in Duitsland.

7. Stel uw Duitse hulpprogramma’s in

Er zijn tal van internetproviders in Duitsland, maar het kan ook zijn dat u eerst een Deutsche Telekom-lijn moet laten aansluiten, dus informeer bij uw huisbaas. Veel jonge mensen in Duitsland vertrouwen in plaats daarvan uitsluitend op hun mobiele telefoon. Als u gaat wonen in een gedeelde woning, betaalt u waarschijnlijk bepaalde rekeningen van het huishouden of betaalt u een pot met huishoudgeld (Haushaltsgeld) dat de kosten voor de accommodatie dekt. Als u uw appartement alleen opzet, zorg er dan voor dat u op de hoogte bent van de volgende nutsvoorzieningen die u moet regelen: Verwarming (Heizung) Elektriciteit (Strom) Water (Wasser) Kabel-/satelliettelevisie (Kabel/Satellite Fernseh) Telefoon/internet aansluitingen (Telefon/Internetanschluss) Opstalverzekering (Hausversicherung)

8. Duits leren

Hoewel Engels in Duitsland algemeen wordt begrepen, is het echt aan te raden om eerst Duits te leren. U moet zich ook vertrouwd maken met de technische termen die u in werk- of huurcontracten kunt tegenkomen. Overweeg een zeer kostenvriendelijke cursus Duits bij een lokale Volkshochschule (centrum voor volwassenenonderwijs) als je niet het collegegeld van een particuliere Duitse school wilt betalen.

Kun je in Duitsland wonen zonder Duits te kennen?

Het is zo goed als mogelijk om in Duitsland te wonen zonder veel Duits te kennen. Maar om werk te vinden en volledig in de samenleving te integreren, moet u goed Duits kunnen spreken en lezen, vooral als u buiten de grote steden woont. Overweeg om naar een avondtaalschool in uw woonplaats te gaan of een online cursus Duits te volgen voordat u verhuist.

9. Mensen ontmoeten in Duitsland

De meeste Duitsers zijn lid van een of meer clubs of groepen; in feite hebben ze een van de hoogste niveaus van sociale cohesie ter wereld, dus lid worden van een groep kan een geweldige manier zijn om gelijkgestemde vrienden te vinden. De snelste manier om nieuwe mensen te ontmoeten, is waarschijnlijk via je studie of je baan.

Kan ik zonder werk naar Duitsland verhuizen?

U kunt zonder baan naar Duitsland verhuizen, op voorwaarde dat u het geld heeft om uw voorschothuur en aanbetaling te dekken (en voldoende spaargeld om uw visum te rechtvaardigen, indien van toepassing). Maar als je meteen nieuwe mensen wilt ontmoeten, hoe sneller je een baan vindt, hoe sneller dit proces zal zijn. U kunt in Duitsland geen sociale uitkeringen aanvragen, zoals een werkloosheidsuitkering (Arbeitslosenversicherung), als u net naar het land bent verhuisd.

10. Het Duitse afvalsysteem

Maak uzelf vertrouwd met het recyclingsysteem in uw nieuwe woning en zorg ervoor dat u de ophaaldagen kent. Bakken hebben meestal een kleurcode en wat de kleuren betekenen, kan van staat tot staat verschillen. Vraag bij twijfel uw buren of uw huisbaas. Ongeveer 68% van al het huishoudelijk afval in Duitsland wordt gerecycled. Gewoonlijk moeten kunststoffen, papier, verschillend gekleurd glas, bioafval en blikjes worden gescheiden voor recycling, terwijl niet-recyclebaar afval een eigen afvalbak heeft.

Relevante artikelen

Recente artikelen